Głosnik 30cm..Ale jaki.??????
Coś dla crxowych audio

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2008-03-04, 01:59

a ja bylem ostatnio w sklepie i koels rozbiera glosniki i reperuje itd.

i dal mi oferte firmy DEI i mowil ze jak rozebral to byl w szoku .materialy takie jak w JBLu

i robil skrzynke i mowie ze przepieknie gra .

Taki glosnik w stanach wychodzi 480zl 30cm

a u nas jest po 170zl

Nie znam tej firmy ale wierze koleszce bo zawsze doradza dobry sprzet .

a Najlepsze ze w RMS -ie glosnik ma 450W a max 800

Szok jak dla mnie za 170zl !!!
a 25cm kosztuje u niego 145zl i tez ma w rmsie 450W

doman
Forumowicz

przez doman » 2008-03-04, 13:01

Napisze tak. W moim mieście jest sklep elektroniczny. Od dawna sprzedają w nim też sprzęt audio (firmy Peiying, Dibeisi itp). Kupując elektronikę w tym sklepie nieraz natknąłem się na osoby które kupywały tam sprzęt audio. Śmiać mi się chciało ze sprzedawcy - starego elektronika oraz osób którym to wciskał ("Panie Peiying jest to tańszy Pioneer", "ta tuba zagra bardzo ładnie (20cm w plexie)" itp. ). Napiszę wam tak: ZA MAŁE PIENIĄDZE NIE KUPICIE NIC CO ZAGRA WAM ŁADNIE (średnio to i może) - chyba, że kupicie coś używanego :). Nie wierzcie też ze za 170zł można zrobić dobrze grający 30 cm głośnik, tym bardziej że ma 400W RMS :diabeleknie: Co do parametrów T-S. Przydają się podczas montażu obudowy, jednak same one nie zagrają. Przykład: Peiying PY-BE300F2 i moja Alpina SWE-1241. Parametry lepsze w bojingu ale jak się je podłączy pod konkretny piecyk i zrobi głośniej to dziwnym trafem Alpina gra nadal tak ładnie jak wcześniej ciszej, a rywal już sie podaje. Co do jakości basu też nie ma porównania.
Jeszcze jedna najważniejsza zasada w audio: SYSTEM ZAGRA CI TAK, JAK NAJSŁABSZY JEGO ELEMENT. Tak więc jak budujecie zestaw na wzmacniaczu buszmana i wsadzicie subik POLK Audio, to już wolałbym wsadzić tego Peiyinga i mieć kasę zaoszczędzoną bo uzyskacie podobny efekt. Aha audio to moje hobby i interesuje się nim od momentu wprowadzenia DTS (zainteresowani będą wiedzieć od kiedy :P)
This Is MADNESS!!!
This Is HONDA !!!

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2008-03-04, 15:24

JA tylko mowie ze to znajomy ktory od lat siedzi w audio i ogolnie rozbiera glosniki i napewno ma wiekrze pojecie na ten temat od Ciebie i odemnie jesli to jego chleb powszedni od 20lat !!
Nigdy nie wcisnal mi zadnego kitu ani zadnemu mojemu znajomemu zawse dobrze doradza przy wyborze sprzetu AUDIO .

A swego czasu GMS 9250 za 170zl potrafil zagraC NIZ NIE JEDEN glosnik drozszy 2x

oczywiscie w odpowiedniej obudowie. a Ogolnie GMSa to nie bardzo polecac.

doman
Forumowicz

przez doman » 2008-03-04, 17:14

Akurat podałeś GMS który chyba jako jedyny im wyszedł. Pozatym głośnik trzeba odsłuchać przed kupnem. Nawet średni głośnik w dobrze dobranej obudowie zagra ładnie, co dopiero głośnik wyższej klasy. Co do Twojego znajomego nie odmawiam mu umiejętności i doświadczenia bo napewno zna sie na naprawianiu głośników, dalej jednak twierdze że za tą cenę nie można kupić czegoś dobrego. Pozdro
This Is MADNESS!!!
This Is HONDA !!!

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2008-03-04, 17:44

JA tez mam zdanie ze za male pieniadze nic dobrego nie kupisz ale on mowi ze poprostu byl w szoku jak zobaczyl jak jest zbudowany glosnik na jakich materialach itd.

dodam ze ten glosnik w US kosztuje okolo 480zl wiec cos w tym prawdy moze byc .

pewnie i tak wybiore ES250 ale tak tylko wspomnialem o tych glosnikach

MarTfYdOg
Forumowicz

przez MarTfYdOg » 2008-03-04, 18:49

a co sadzicie o Alphardzie SW3Z?????
forum/viewtopic.php?t=22664

Bylo minelo czas na cos nowego xD

olsen_1982
Forumowicz

przez olsen_1982 » 2008-03-04, 21:30

Mambus, a gdzie mozna zobaczyc oferte tej firmy?
co do tematu, alphardy sobie daruj, nie graja jak nalezy i szybko siadaja, mam tez jednego faceta ktory w tym 'siedzi' i stwierdzil ze slaba maja wentylacje na cewke czy cos takiego ;)
[you] wejdz na www.tuningmoto.pl i sprawdz czy ciebie tam nie ma :P

Powiedzialem lekarzowi ze zlamalem reke w dwoch miejscach... powiedzial zebym przestal tam chodzic

pachol545
Forumowicz

przez pachol545 » 2008-03-07, 12:14

na moje poszukaj coś JL Audio albo FLI, alphard to rzeczywiście lipa ... Pozdro

[ Dodano: 2008-03-07, 11:24 ]
osobiście polecam JL AUDIO 12w3 d2 to potrafi pomasować ucho i nawet plecki .. ;)

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-03-07, 12:44

Ogólnie to zastanówcie sie po co 30cm w takim aucie jak CRX. Pomijam już to, ze waga, ale CRX nie ma z tyłu zadnej blachy odgradzającej o dobry 20 czy nawet 25 cm będzie w zupełności wystarczający.
MYŚLĘ, ŻE POMOGŁEM :ok:

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-03-12, 00:38

Zgadzam się z przedmówcą, w CRX 25 cm to maksymalny rozmiar głośnika którego będzie można normalnie słuchać, chyba że tylko hałasu chcecie narobić. A historie o tanich wypasionych głośnikach można włożyć między bajki, niestety taki coś nie istnieje i trzeba się z tym pogodzić, gdyby taki producent istniał to wykończyłby inne firmy w mgnieniu oka, a jednak jakoś tak się nie dzieje. Generalnie do CRX optymalna konfiguracja to 20 albo 25 cm w zamkniętej skrzyni lub niewielki litrażowo BR i wzmacniacz który go będzie dobrze trzymał w ryzach.
1gen - liczy się klimat;)

Obrazek

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-03-18, 18:45

ohh Witam dano Mnie Tu Nie było.. :D

Widze kilka postów poszło do przodu..

Napisze kilka pierdół na temat tego Co ja kupiłem.Widziałem i przede wszystkim SŁYSZAŁEM :razz:

!!

GŁOŚNIKI TO JBL ...żadne Inne...Inne też sprawdzałem ( ale o tym puzniej)
Otóż sprawa wyglada tak.
Pewnego Dnia wkońcu kopnełem Się Do Mnie Do Hurtowni JBL we Wrocku.
Poprosiłem IŚCIE EXperta ..o to że mam kase .I Chce usłyszęć Głośniki CS ....GT0 GT4 i nowsza wersje GT5...( Ustawienie kolejności wedle Ceny )
Moje reakcje po zamontowaniu wszystkiego pod kable w skrzynki. Gość poświecił Duzo czasu na Mnie i Chwała bogu dla Niego.. :poklony:
Rezultat..Puśćiliśmy kawałeczki Nie jakies tam Extra Basoowe A raczej Radiówki.:) Chodz i jeden BASS tescik Się Znalazł. :rotfl: :rotfl:

GłoSnik CS..Gra czysto..Bassik mocny I ładnie Się Niesie po pokoju i go czuć w Sobie :) ( mówie o drganiach )

GT0 hmmm to co pisali chłopaki i Macie racje wczesniej to jakaś Pomyłka...A jest On droższy od CSa..I Gra ..hmm NIJAK '

GT4 ..Ładnie Gra Nie gubi się lecz ma problem w tym że ma dośc twardy Bass głośny-Lecz brakuje mu czegoś ( jak na moje Ucho) Cena w tych wszystkich wiadomo droższa.

GT5...hmm mój zakup 2 sztuki...Wymiata....Puszczajac np CSa który oprócz GT5 jest tanczy to jest różnica...ale nie taka jak GT4 i GT0

Reasumując Drodzy Koledzy...GT5 Na moje Ucho WYMIATA I TO MOCNYM SŁOWEEEM
Czysto..Głęboki Bassioor...Nawet przy Smutach ...
Dla mniejszej Kieszeni z KaSA....MOGę SPOKOJNIE POLECIC cs !!!!
SONY...hahaha Oni to tylko KOnsole Robia..I to prawda...
Pionier...Nie było żle Ale Holernie sie grzał..I kupa jak Dla Mnie
Magnat-- no nie wiem jaki Model Ale dawał Rade

No to tyle....pozdro by maX :ok: :ok: :ok:

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-03-19, 16:07

To jest właśnie ta cała sprawa o którą się wszystko rozbija: czy chodzi o wymiatanie czy o słuchanie. Jak chce się wymiatać to dwie dowolne 38 cm w BR i po problemie. Natomiast jak chcemy sobie posłuchać to już takie 2 JBL GT5 to kicha na maksa.

Obrazek

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-03-19, 17:46

Morti, I tu sie z Tobą wogule Nie zgodze !!!!
A to dlaczego gdyż jak Pisałemwczesniej...testowałem te głosniki Nie na nass testach TYlko na Normalnych Piosenkach.
Własnie po 1 chyba po to jest Skrzynia Bassowa By łupała Ładnym Bassem PRAWDA.???

Ja założyłem ten post i dopisałem Co Ustaliłem na Odsłuch.....lub na słuch hehe :)
Pozatym Pytałem Co ma Lepszy Bass ...I w zasadzie Sam Udzieliłem Sobie po Czasie Pełnej Odpowiedzi..
Reasumujać Co mówili Bracia Crxowcy...Im Większa KASA tym Jakość Głośnika i Jegho dzięk jest LEPSZY..
A jak BYm chciał Walić na głosnośc to kupiłbym ESTRADOWE STXy i było by po sprawie :)hahahah
Ale wiadomo masz swoje zdanie..
PS tak na Marginesie A ty Co masz w Aucie.??

[ Dodano: 2008-03-19, 16:57 ]
Aha bo zapomniałem Się zapytać ..Dlaczego Uważasz że JBL to Kicha.???

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-03-20, 02:24

Jak dla kogo. Dla mnie subwoofer nie jest po to żeby łupał basem ale żeby dopełniał to czego nie są w stanie przerobić woofery. Jak Bas dominuje nad całą resztą to jest łubudubu a nie muzyka.

Uważam że JBL to kicha na podstawie odsłuchów ich sprzętów w różnych samochodach. JBL to teraz typowa marketówa i brzmi nędznie, lecą na swojej starej renomie uzyskanej głównie w audio domowym. Oczywiście nie generalizuje i przykładowo JBL P1222 gra całkiem przyjemnie już.

Co mam u siebie? U siebie mam sprzęt audio z budżetowej półki a mianowicie Carpower BlackBass 12 w zamkniętej skrzyni 32 l napędzanego monoblokiem Eyebrid 1Y500. Parametry głośnika znajdziesz na www.carpower.pl jeśli cię interesują.

Obrazek

Poprzednia strona