ED9 czy EE8

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-03-27, 14:43

Tak BTW to przegub wewnętrzny pasuje z ED9. Był o tym temat.

A co do dostępności części, to tragedii nie ma. Przynajmniej ja nie tragizowałem, zonk moze nastąpić gdy chcemy kupić kierunki, ale znam plastikarza, który z totalnym puzli powypadkowych skleił piękne zderzaki, totalnie jak nowe wyglądały, z kierunkiem nie powinno być większego problemu. Tylko trzeba wiedzieć gdzie uderzać. Majac przez 2 lata EE8 jakbym nie modował, to bym w niej tylko wymioeniał płyny i lał benzyne. Ale ja o auto dbałem, a jak się dba, tak się ma. Zonk moze nastąpić dopiero w przypadku czegoś z zawiechą bo EE8 ma kapke inną od ED9. Myk na chłodnice sie znalazł, na przegub też. Ja mając 15 000 kupiłbym napewno EE8, chociażby z tego względu, ze nie stracisz przy ewentualnej sprzedaży. A kupisz ED9, wpakujesz kase i sprzedasz za 50% poniesionych kosztów.
MYŚLĘ, ŻE POMOGŁEM :ok:

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2008-03-27, 16:41

Przegub zewnetrzny pasuje i mowisz ze wewnetrzny tez?
Czyli kupujac swapa bez polosi nie ma co kupowac od B tylko wystarczy komplet od D?
Dasz sobie za to reke uciac? :D

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-03-27, 16:45

W głowie mi sie zakodowało, że na poczatku też sie bałem o przeguby wewnętrzne. Zewnętrzne idzie kupić do EE8 w zamienniku ale sie bałem o wewnętrzne, ale jak było stare forum, jeszcze bez podziału techniczne, to ktoś wsadził przeguby wewnętrzne od ED9 i napisał że są troche inne z wygladu jakby delikatniejsze, ale pasują.

[ Dodano: 2008-03-27, 16:35 ]
forum/viewtopic.php?t=3754&highlight=przegub

TADAM

YahooNRG
Forumowicz

przez YahooNRG » 2008-03-27, 17:57

OK bacznie czytałem wasze opinie i musze powiedziec ze od 2 lat jestem zalogowany na CivicKlub.pl i na wstępie chcialbym pochwalic chłopaków od REXów ze bardziej klimatycznie jakos na tym forum. na CKPL jest duzo mądrujacych sie frajerow (nie wszyscy oczywiscie) ktorzy zamiast pomoc, poinformowac, doradzic, odradzic przedstawic za i przeciw pisza o tym jacy sami sa zajebisci... a jak tam napisze przykladowo jakis młodzieniec który dopiero co kupił Civica, jest nim zafascynowany, zaczyna przygode z Hondą i spyta sie z czystej chęci pogłebienia wiedzy np. "co to jest d16z6?" (bo pierwszy raz widzi takie zestawienie literek i cyferek) to zjadą go "mądrzejsi" jak psa bo przeciez wdg nich kazdy powinien urodzic sie z wiedza na temat Hondy... porażka tamto forum. Dlatego + dla Was juz na samym starcie. Moja decyzja jest juz prawie podjęta ale widze ze spieracie sie troszeczke wiec nie powiem czy bedzie ED czy EE zebyscie nie mieli powodów do potencjalnego dalszego "przepychania" o wyższość którejś wersji;) (a co do mojego planu ktorego jeszcze nikt nie zrobil z rexem to wcale nie powiedzialem ze jak kupie rexa to po miesiacu wyjedzie juz tak jak bym chcial, zanim nazbieram kase na ta moja "sprytna tajemnice" to uplynie jeszcze trochę wody w Warcie nad która leży moj piękny Gorzów z wyrwami w drodze). Proszę jeszcze zeby ktoś dysponujący takową wiedzą mogł zrobic mi zestawienie cen podstawowych cześci do ED i EE bede wdzięczny;) POZDRAWIAM I IDE POROZDAWAĆ TROCHE "POMOGŁ" ;)

SZama89
Forumowicz

przez SZama89 » 2008-03-27, 18:16

niewiem czy juz ktos podawal ale tutaj masz opis ktore czesci z edka pasuja do ee- tzn ktore sa latwo dostepne i tanie
forum/viewtopic.php?t=17599&highlight=ee8+ed9

Bonczek
Moderator

przez Bonczek » 2008-03-27, 18:36

I na tej podstawie strona intercars pozniej katalog i sam ogarniesz :ok:

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-03-27, 19:08

Intercars dobrało mi do zacisków hamulcowych 262mm, gumki ( zeataw reper. hamulców ) od Hondy legend, z bębnami. Kminisz to ... pomylić tarcze z bębnami ... Ja bym im za bardzo nie wierzył ...

Bonczek
Moderator

przez Bonczek » 2008-03-27, 19:22

Ale tam ma ceny ;)
A z dobieraniem to np tloczki z Nexii pasuja do cifa 5 gen ;)

shark84
Moderator

Samochód: typeR

przez shark84 » 2008-03-27, 19:31

Z racji, ze mialem ed9 teraz ee8 to tez cos dociepie ;)

Co do spalania jest porownywalne (choc nigdy nie mierzylem, ale takie spostrzezenia na moje oko):
ED9- trasa ok. 5-6L, miasto ok. 7-8L, deptansko ok 10L
EE8-trasa ok. 6-6,5L (tu sprawdzalem i nawet 3 razy do 200km/h se pociaglem), miasto ok. 8L, deptansko ok. 10-13L

Uzytkowanie, wygoda:
tu wydaje mi sie, ze jest korzysc dla ED9 za wygodniejsze fotele tzn. sa miekkie a skora w EE8 twardsza, boczki itp. mi sie podobaly i w ED9 i w EE8

Części:
ogolnie czesci z przodu EE8 sa ciezko dostepne (maska, swiatla, zderzak, postoje, kierunki), ceny sa rozne (najlepiej poszukaj jakis czesci w dziale sprzedam z ED9 i EE8 to porownasz sobie). Tak jak wyzej chlopaki pisza niektore czesci idzie brac z ED9, dojda do tego np. lampy tylne, plastiki ze srodka itp.

na koncu napisze cos o jezdzie:
A wiec ze zrobionym dolotem i wydechem nie objedziesz seryjnego ee8...
Przykład:
Byly Rex Robusa, wyplul na hamowni prawie 140km a dokladnie 139km z groszem po tych modach, idac dalej splanowane kolo, odcinka przesunieta, spolerowane kanaly w glowicy, dalej nie daje rady...
Inne ED9 ze zrobionymi wydechami, dolotami itp. tez nie daja rady, wiec to raczej nie przypadek.
ED9 Qzyna np. dalo rade, ale tez nie zawsze, to lista modow w ED9:
Dolot, przelot, kolektor dedykowany do B16, wypruty (nawet te maty wygluszajace), wywalony szyber z calym mechanizmem i zaspawany, klapa laminat, szyby laminat...

Po 2 dzwiek VTEC tego w D serii nie uslyszysz :razz: :razz: :razz:

Dodam tyle, ze w EE8 jak bys chcial swapa zrobic z b16 na b18 to ponoc wszystko pasuje w lapy idealnie, nie tak jak w ED9, gdzie trzeba przerabiac.

Podsumowanie:
-spalanie: plus/minus podobne
-wyglad srodka: korzysc dla EE8
-wyglad zewnetrzny: korzysc dla EE8, choc ED9 ma piekny i sexy garbik na masce :razz:
-wygoda: minimalnie na korzysc ED9
-czesci: tansze i bardziej dostepne dla ED9
-jazda: wiadomo w ED9 jak i EE8 fun z jazdy jest niesamowity, tu na korzysc minimalnie wysuwa sie EE8 z racji dzwieku VTEC, co do modow sam musisz zadecydowac czy baza w ED9 ci wystarczy czy tez nie.

Niestety ciezko mi ci doradzic choc mialem ED9 a teraz EE8. To jest fajne i to. Co do tego, ktory jest bardziej kultowy to na Śląsku raczej EE8 bo wiekszosc sie wypytuje czy to VTEC itp. (kazdy mysli, ze ma 160km :nieok: :poklony: :dupa: :rotfl2: )
Niestety decyzja nalezy do ciebie, choc moze to co napisalem cos da ci do myslenia i pomoze... ;)
zycze POWODZONKA w wyborze, ktory jak dla mnie i tak jest ciezki bo to w koncu 2xCRX 8) :razz: :rotfl:
:)

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2008-03-27, 19:48

Ja tylko dodam od siebie, ze roznica w osiagach obu wersji nie jest wyraznie odczuwalna. Mialem obie wersje i zostalem przy ED9, bo zdecydowanie wygrywa pod wzgledem kosztow utrzymania jezeli ktos ostro jezdzi.

Elementy takie jak skrzynia biegow, poloski, zwrotnice (i inne czesci zawieszenia przedniego) do ee8 kosztuja kilka razy wiecej i zdobyc je czasem jest bardzo ciezko.

[ Dodano: 2008-03-27, 17:51 ]
shark84 napisał(a):
Przykład:
Byly Rex Robusa, wyplul na hamowni prawie 140km a dokladnie 139km z groszem po tych modach, idac dalej splanowane kolo, odcinka przesunieta, spolerowane kanaly w glowicy, dalej nie daje rady...
Inne ED9 ze zrobionymi wydechami, dolotami itp. tez nie daja rady, wiec to raczej nie przypadek.

Ja znam za to sporo przypadkow gdzie kolektor z wydechem i odchudzenie spokojnie wystarczaja na seryjnego VTECa.
Wystarczy poszukac, bo tematow na tym forum jest od groma:)

mack1111
Forumowicz

przez mack1111 » 2008-03-27, 20:01

ZiG HRC napisał(a):shark84 napisał/a:

Przykład:

Ja znam za to sporo przypadkow gdzie kolektor z wydechem i odchudzenie spokojnie wystarczaja na seryjnego VTECa.

ja dopisze cos jeszcze w moim przypadku porobiony ee8 tzn(wydech 2cale,koncowy m-tech, zrobiony dolot odcinka wybebeszony schamowane 166KM) nie dawał moim 147km dostawał długosc na 400m na dłuższy dystans bylo juz lepiej dla mnie tyle:)
## 312KM 356 NM 1.2 bar "best ET 12.308"##

nemezis
Forumowicz

przez nemezis » 2008-03-27, 20:08

konie koniom nie rowne...ale w Twoim przpadku mack1111, sprobowałbym jeszcze ze dwa inne EE8 objechac zeby miec pewnosc ;)
Do piękna trzeba dojrzeć...niektóre rzeczy piękniejsze być nie moga - CRX

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2008-03-27, 20:14

mack1111 napisał(a):

ja dopisze cos jeszcze w moim przypadku porobiony ee8 tzn(wydech 2cale,koncowy m-tech, zrobiony dolot odcinka wybebeszony schamowane 166KM) nie dawał moim 147km dostawał długosc na 400m na dłuższy dystans bylo juz lepiej dla mnie tyle:)

bo te wszystkie doloty, dupoloty, wydechy, śmiechy to czasem tylko strata hajsu. Seryjny vtec wypluwa zwykle ponad 160km wiec te "mody" wiele nie dają. Kibel rura stozek i jak najwiekszy przelot - to zwykle przyswieca tunerom ale efektem moze byc tylko lepsze samopoczucie.

Wypruty ee8 by cie zjadł. Zauważ ze zazwyczaj ee8 jezdza z pelnym srodkiem bo jest ladny i zal wywalac. Poza tym lotka swoje wazy + wyposazenie - ale nie kazdy chce jezdzic wydmuszką tylko po to zeby być szybszym

Przy tej samej wadze kazde ee8 objedzie eda z mniejsza mocą i to jest logiczne

Wybor zalezy od grubosci porfela- trzeba przmeyslec czemu ma sluzyc auto i co jest bardziej korzystne. Do scigania bralbym ed a do pucowania i podziwiania ee:)[/quote]

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2008-03-27, 20:27

TYPE-R napisał(a):Na początku to trzeba zdać se sprawe, ile ma seryjne ED9 a ile seryjny VTEC. Podpowiedź - silnik B16A1 w dobrym stanie ma więcej koni od katalogowego B16A2.

:zaskoczony:
nie lapie troszke , jak Ci to wyszlo ze b16a1 ( 150 koni) to wiecej niz b16a2 ( 160 ) ?????
chyba milosc do ee8 ci juz troszke miesza w Twoim HQ

Ps- najlepsze rozwiazanie dla kolegi , to popracowac jeszcze troszke i kupic s2000. Objedzie wtedy wszystko z napisem CRX :diabelek:

shark84
Moderator

Samochód: typeR

przez shark84 » 2008-03-27, 20:28

mack1111 napisał(a):
ZiG HRC napisał(a):shark84 napisał/a:

Przykład:

wyzej macie napisane o Rexe Qzyna i pare razy on wygrywal i pare razy ja ;)
ZiG HRC ja niestety takiego ED9 z dolotem, wydechem i wybebeszeniem jeszcze nie spotkalem co by loil EE8, przewaznie takie ED9 przegrywaly...choc kiedys byl jeden taki cwaniak co mowil, ze wszystkie EE8 leje (nie pamietam co tam mial nadlubane), ale musialem 2 razy z nim jechac bo nie umial uwierzyc i stwiedzil, ze mam nadlubene EE8 :rotfl2:
mack1111 szkoda, ze tak daleko mieszkasz bo czytalem, slyszalem, ze ladnie dlubniete te ed9 masz i z checia bym sie sprawdzil moja prawie seryjka ;) masz moze zmierzony czas na 1/4??
mi w serii wyszlo 149,2km (o ile hamownia nie sklamala bo bylo dyno day i kupa aut bylo mierzonych i wyniki czasem dziwne wychodzily np. nissan zamiast 200km mial cos 170km, a beemka od kumpla o 20km mniej niz 6miechow wczesniej...). W porownaniu z EE8 od Vajzla, orlemrkm to idziemy praktycznie rowno ;)
:)

Poprzednia strona   Następna strona