Hej! Zakładam taki temat i liczę, że się on przyjmie i zostanie przyklejony czy coś takiego w ramach instrukcji dla laików, do których ja się zaliczam... Chciałbym, żeby w tym temacie ludzie, którzy się znają bardziej ode mnie napisali wszystko o zawieszeniu - z czego się składa, co na co wpływa, od czego zależy wysokość auta, od czego zależy twardość zawieszenia, co do czego służy, co trzeba wymieniać, jakie są koszta, co to jest zawieszenie gwintowane, co to jest krótki skok, co to są cukierki (to chyba też coś z zawieszenia?) i co to są te wszystkie inne rzeczy, których nie znam i nie znają ich też osoby znające się tyle na autach co ja - czyli niewiele...
np jak to jest, że mój kolega ma w ibizie tak niskie zawieszenie, że mu nadkola trą o opony, a wszystkie dziury zbiera płynnie, a u mnie się boję, że mi kiedyś amortyzator wyjdzie górą - czy to jest kwestia twardości czy np już zużycia amortyzatorów? sprężyn? nie wiem czego?
proszę was - opiszcie tutaj kwestię zawieszenia od A-Z... każdy niech wpisze jakąś kwestie (ktoś np z czego się składa, ktoś inny ile co kosztuje) i już powstanie fajny informator dla amatorów... mogę liczyć na waszą pomoc?