Zawieszenie - co i jak?

tommywie
Forumowicz

Zawieszenie - co i jak?

przez tommywie » 2008-12-11, 00:31

Hej! Zakładam taki temat i liczę, że się on przyjmie i zostanie przyklejony czy coś takiego w ramach instrukcji dla laików, do których ja się zaliczam... Chciałbym, żeby w tym temacie ludzie, którzy się znają bardziej ode mnie napisali wszystko o zawieszeniu - z czego się składa, co na co wpływa, od czego zależy wysokość auta, od czego zależy twardość zawieszenia, co do czego służy, co trzeba wymieniać, jakie są koszta, co to jest zawieszenie gwintowane, co to jest krótki skok, co to są cukierki (to chyba też coś z zawieszenia?) i co to są te wszystkie inne rzeczy, których nie znam i nie znają ich też osoby znające się tyle na autach co ja - czyli niewiele...

np jak to jest, że mój kolega ma w ibizie tak niskie zawieszenie, że mu nadkola trą o opony, a wszystkie dziury zbiera płynnie, a u mnie się boję, że mi kiedyś amortyzator wyjdzie górą - czy to jest kwestia twardości czy np już zużycia amortyzatorów? sprężyn? nie wiem czego?

proszę was - opiszcie tutaj kwestię zawieszenia od A-Z... każdy niech wpisze jakąś kwestie (ktoś np z czego się składa, ktoś inny ile co kosztuje) i już powstanie fajny informator dla amatorów... mogę liczyć na waszą pomoc?
Wszystkim mozna przedstawic swoja milosc do CRX'a - napis w avatarze zrobiony jest ze zuzytych wykalaczek :D

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-12-11, 00:49

mnie się wydaje, że to wszystko jest napisane w pozostałych tematach tego działu, żeby było kompendium to trzebaby powklejać wszystkie tematy tutaj, a jak każdy będzie pisał co mu się przypomni to się zrobi taki burdel, że nikt nic nie znajdzie bo się mu nie będzie chciało śledzić losowo wrzuconych postów przez 40-50 stron jak się uzbiera... trochę bez sensu, IMO wszystkiego o czym piszesz dowiesz się na forum i w necie
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2008-12-11, 00:54

wysokosc auta to sprezyna

twardosc to glownie amortyzator ale sprezyny tez maja rozne twardosci

wymieniac trzeba to co powie pan na diagnostyce na szarpaku, czyli wiekszosc gum, koncowki drazkow, swoznie, tuleje gumowo metalowe w wahaczach

gwintowany zawias no to wiadomo nagwintowany amor, regulujesz nim przeswit, sa rozne typy, gwint wjezdza z amorem w widełki albo gniazdo sprezyny przesuwasz gora dol po amorze zmieniajac wysokosc auta

krotki skok no to wiadomo male ugiecie zawieszenia czyli taczka

cukierki to tuleje tylnych wahaczy

kolega w ibizie albo ma miekkie (seryjne) amory z niskimi sprezynami albo ma jakis markowy dobry zawias typu koni, u ciebie albo jest albo jakis sportowy twardy amor albo jakas sportowa sztywna sprezyna, albo jedno i drugie ;)

to tak z grubsza, jak sie gdzies walnalem to mnie poprawcie ;)

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-12-11, 01:11

Krzyh00 napisał(a):kolega w ibizie albo ma miekkie (seryjne) amory z niskimi sprezynami

wtedy by skakał jak piłeczka pingpongowa po drodze
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

tommywie
Forumowicz

przez tommywie » 2008-12-11, 01:51

pirul napisał(a):jak każdy będzie pisał co mu się przypomni to się zrobi taki burdel, że nikt nic nie znajdzie bo się mu nie będzie chciało śledzić losowo wrzuconych postów

dlatego bym chcial zeby wypowiedzi byly dluzsze i zawieraly duzo tresci...

pirul napisał(a):mnie się wydaje, że to wszystko jest napisane w pozostałych tematach tego działu

dlatego fajnie by bylo jakby bylo wszystko w jednym... potem ktos to moze powybierac i wkleic do FAQ albo cos takiego...
Wszystkim mozna przedstawic swoja milosc do CRX'a - napis w avatarze zrobiony jest ze zuzytych wykalaczek :D

bmk1607

przez bmk1607 » 2008-12-11, 16:01

z tą taczką to mi sie wyadaje ze tak już poprostu jest w naszych edkach, ja mam koni amorki, sprezyny -55, i po dziurach jest poprostu tragedia, na gladkiej drodze jest pieknie, co prawda w tyle amorki mi juz siadly dlatego to moze tez u mnie dawac w tylek. Smigam tez alfa 156 na eibachu -40 i amorki sachs czerwone, i tam jazda czy po dziurach czy po gladkiej nawierzchni to jest bajka, poezja, ale co jak co inny samochod cięższy i wogole.