wykres z HAMOWNI

czubeczek1
Forumowicz

przez czubeczek1 » 2009-01-02, 02:24

celmix napisał(a):nie cghcialem poruszac tego tematu bo nie chcilaem cie martiwc z nowym rokiem ale jak checsz to prosze .robiles remont silnika bo jezeli nie ????to juz ci mowie ten silnik nie ma kompresji byla mierzona ,silnik jest do remontu wala kasowniki masakrycznie ale to malo istotne na stan mechaniczny silnika ,jedzi na oleju mineralnym i wiele juz przeszedl ,zostawia takiego dyma za soba jak elektorcieplownia siekierki .jezeli cos sie zmienilo w silniku to przepraszam ale moc i moment ..........ale moze do kjs to wystarcza

cieszę się że porusazyłeś ten temat :ok: , zresztą już kiedyś go poruszał ale.....
do silnika nie zaglądałem bo i po co. Wymieniłem olej na MOTUL i silniczek chodzi. Owszem trochę bierze ale tylko wtedy gdy chodzi na V-tec (pytłem różnych ludzi którzy startują w KJS tymi autami i podobno to norma - dla jasności 1 kjs czyli ok 10 km prób - 0.5litra.) Co do kopcenia--no cóż kolega chyba jeżdzi rowerem , bo skoro v-tec przy załączeniu się systemu ma brać olej to chyba i normalne że ten olej się spala , a tym samym że silnik kopci. Kopcenia z mojej Hondy nie nazwał bym dymem z elektrociepłowni , ale każdy ma swoją interpretację.
zresztą czy kopci czy nie - zapraszam do obejżenia któregoś z filmu na mojej stronie i przyjżeniu się wydechowi podczas jazdy :poklony:

www.maciejewscy.vot.pl

co do martwienia mnie na początek roku---dzięki poprawiłeś mi humor :rotfl: :D
pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszej ocenie innych aut ;)

P.S.
co do mocy i momentu--porównując wykres innego kolegi ktróry wrzócił swój na początku tematu , moim zdaniem aż tak wiele się nie różni , biorąc pod uwagę to że w/w kolega sam pisał że trochę dłubał w swoim , a u mnie nie jest nawet wyjęty katalizator........

natomiast nawiązując do brania oleju , proszę o jakąś wypowiedz osoby która też ma V-tec , fakt jest taki że nie miałem nigdy do czynienia z tym systemem , i trochę mnie zaskoczyło że po KJS musiałem mu dolać . ale jedned ze znajomych ma to samo auto i startuje nim w PPAiK-- ostrzegł mnie żebym sprawdzał olej tak jak on co 2-3 próby bo one (v-tec-ki) go lubią i nie przejmował się tym , więc sie nie przejmuję--z góry dzięki ;)
Obrazek

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2009-01-02, 16:33

czubeczek1 napisał(a):chodzi na V-tec

czubeczek1 napisał(a):bo skoro v-tec

czubeczek1 napisał(a):też ma V-tec

czubeczek1 napisał(a):bo one (v-tec-ki)

Bez urazy kolego, ale czy na pokrywie silnika masz napisane DOHC V-TEC?

czubeczek1 napisał(a):bo skoro v-tec przy załączeniu się systemu ma brać olej to chyba i normalne że ten olej się spala

Jak to brać olej??? Przy załączeniu się hi cam zawór vtec-a otwiera się po prostu szerzej a większe ciśnienie oleju przesuwa tłoczki w popychaczach zaworowych. Dlaczego miałoby tego oleju ubywać?

Pozdro.
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

sszaki
Forumowicz

przez sszaki » 2009-01-02, 16:41

ubywać ubywa przy vtecu ale nie wynika to z konstrukcji b16a1 tylko z jego wieku. W ITR i chyba w CTR występuje natrysk oleju na cylinder w celu zmniejszenia tarcia ale to są dużo nowsze silniki.
B53P

badam
Forumowicz

przez badam » 2009-01-02, 17:18

natrysk sluzy chlodzeniu denka i odbieraniu z niego temperatury

arturro385
Forumowicz

przez arturro385 » 2009-01-02, 17:21

sszaki napisał(a):ubywać ubywa przy vtecu ale nie wynika to z konstrukcji b16a1 tylko z jego wieku. W ITR i chyba w CTR występuje natrysk oleju na cylinder w celu zmniejszenia tarcia ale to są dużo nowsze silniki.

Co wcale nie pomaga w tym zeby rowniez nie bral oleju. Moj kolega ma CTR 2003 rok przez 40 minut dobrego upalania na torze potrafi wsysnac nawet 3 setki. Ja w tym nie widze tragedii żadnej bo kazdy v tec palił , pali i bedzie palił olej .
AG

sszaki
Forumowicz

przez sszaki » 2009-01-02, 17:26

no pije pije bo mu tryska olejem do cylindrów :D a oprócz tego pali tak jak wszystkie inne auta. do tego trzeba sie przyzwyczaić i co najmniej raz w tygodniu zajrzeć pod maskę
B53P

czubeczek1
Forumowicz

przez czubeczek1 » 2009-01-04, 13:14

jeśli chodzi o napis na pokrywie - fakt jest napisane DOHC VTEC- sorki jeśli to Cię tak uraziło , nie przykładam po prostu takiej uwagi do tego co pisze i jak pisze ;)

co do spalania oleju to SERDECZNE DZIĘKI kolegom , o to mi właśnie chodziło. Po prostu po tych postach jednego z kolegów chciałem sie dodatkowo upewnić , bo może żeczywiście mam coś nie tak z silnikiem , ale już wszystko wiem--jeszcze raz DZIĘKI !!!!!!!
Obrazek

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2009-01-04, 15:55

a co do natrysku oleju - wystepuje on takze w D-serii (w sumie chyba we wszystkich silnikach jakie widzialem, nie tylko spod znaku H) i sluzy to dokladnie do tego o czym napisal badam, .... ehhh uwielbiam jak ktos cos pisze a nie wie o czym....

zwierzu_1986
Forumowicz

przez zwierzu_1986 » 2009-01-04, 15:55

50 litrów oleju na 1000 km (biorąc pod uwagę KJSy tylko->0,5 l na 10 km ;) )...mnie to przeraża nieco :razz: .Sam VTEC'a nie mam więc się wypowiadać nie bedę,ale wiem że co użytkownik VTEC'a to inna opinia na temat wsuwania oliwy (jedee mówi że ani grama nie bierze od wymiany do wymiany w co niezbyt wierzę...drugi że VTEC pije bo to nie kaktus i pić musi :rotfl: ).
Im więcej masz na coś czasu, tym większa szansa że nie zdążysz tego zrobić

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2009-01-04, 17:14

zwierzu_1986 napisał(a):ale wiem że co użytkownik VTEC'a to inna opinia na temat wsuwania oliwy (jedee mówi że ani grama nie bierze od wymiany do wymiany w co niezbyt wierzę...drugi że VTEC pije bo to nie kaktus i pić musi :rotfl: ).
:ok: racja :rotfl2:
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2009-01-04, 18:05

zwierzu_1986 napisał(a):50 litrów oleju na 1000 km (biorąc pod uwagę KJSy tylko->0,5 l na 10 km ;) )...mnie to przeraża nieco :razz:

A Ty wiesz jak się jeździ na KJS-ach? 1 albo drugi bieg na granicy odcięcia a czasem i przez kawałek drogi na odcięciu, bo nie ma sensu wrzucać wyższego biegu.
Jeździsz podobnie na codzień że porównujesz? :)
:O

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2009-01-04, 18:19

co do ubywania oleju to normalka że na wysokich obrotach ubywa, Ci co piszą że od wymiany do wymiany nie dolewaja to robia często wymiany i zmieniaja bieg przy 2,5tys obrotów
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

zwierzu_1986
Forumowicz

przez zwierzu_1986 » 2009-01-04, 22:03

Iron man, i co się burzysz? 8) Nie widzisz że piszę to z przymrużeniem oka i napisałem,że biorąc pod uwagę tylko KJSy wychodzi taki przelicznik?Nigdy nie jeździłem na KJSach,bo mnie to nie kręci (parę filmików z takich imprez oglądałem i zauważyłem jak auto trzymane jest na obrotach) i nie jeżdżę tak na codzień (zresztą chyba mało kto,jeżeli ma równo pod kopułą);piszę że dla mnie takie zużycie oleju jest przerażające i tyle.
Im więcej masz na coś czasu, tym większa szansa że nie zdążysz tego zrobić

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2009-01-04, 22:21

Ja tam mam zwykłe D16Z5, a że lubię jazdę na obrotach i często są to wysokie obroty a nie styl dziadzio, to choć silnik po remoncie i tak trochę oleju weźmie. Co do KJSów, super sprawa, ale kosztowna niestety i na rękę studenta raczej nieosiągalna, bez sponsorów ;)

A w temacie, moc wg mnie jest w miarę spoko, ale tym momentem to już bym się zmartwił. Jednak już trochę zużyty ten motor jest na moje oko.

Pozdrawiam :)
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2009-01-04, 22:49

czubeczek1 napisał(a):. Owszem trochę bierze ale tylko wtedy gdy chodzi na V-tec (pytłem różnych ludzi którzy startują w KJS tymi autami i podobno to norma - dla jasności 1 kjs czyli ok 10 km prób - 0.5litra.)

Wierz mi, ze to nie jest normalne zuzycie oleju. Kolega Adrian Grodzki (wygral rok temu PPAIK w generalce) miał podobnie u siebie w CRXie. Dolewal po kilka razy na rajdzie olej i zostawil za soba chmure dymu. Efekt taki, ze silnik w koncu zupelnie zdechl. Dla porownania moj EE8 nie mial nawet dolewki oleju przez 6000 km a jezdzil non stop na VTECu. Na hamowni wyszlo mu rowno 160 koni. Jasne, ze mozesz tak jezdzic i nic sobie z tego nie robic, ale w takim razie nie lepiej bylo kupic ED9 ?

Poprzednia strona   Następna strona