reperaturki VS całe poszycia

nemezis
Forumowicz

reperaturki VS całe poszycia

przez nemezis » 2009-04-12, 20:15

Wiem, że istnieje możliwość zmiany całego poszycia tylnych błotników zamiast wstawiania reperaturek. Na pewno plusem przemawiającym za całymi poszyciami jest brak szpachli natomiast nie wiem jaki jest koszt takiego zabiegu bo w końcu to jest rozwiercanie spawów, potem pasowanie i wspawanie całego elementu. Oczywiście mowa o zdrowych blachach z innego modelu bo chyba nie można tego dostac oddzielnie? Wie ktoś czy warto sie w to bawic? Co jest za a co przeciw?
Do piękna trzeba dojrzeć...niektóre rzeczy piękniejsze być nie moga - CRX

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2009-04-12, 20:25

właśnie planuję taką operacje. napewno plusem jest to że nie bedziesz zmuszony do nakladania szpachli w newralgicznych miejscach czyli w okolicach nadkoli. myślałem nad tym żeby wstawić całe poszyciei zrobić łączenie na górze i gdzies na w okolicach listewki poziomej przy szybie. zaraz wkleje zdjęcie. Trzeba to solidnie zrobić bo jezeli bedzie wstawiony nieudownie to moze być chyba kiepsko ze sztywnością. Szpachla poszlaby tylko na górze zeby wyrównać łaczenie

[ Dodano: 2009-04-12, 20:29 ]
Obrazek
to zielone to miejsca łączenia. no chyba żeby wstawić całą ćwiartkę czyli całą rakmę szyby i cały słupek. może byłoby łatwiej
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2009-04-12, 20:44

dla mnie lipa bo i tak i tak musisz uzyc szpachli na wszystkie spawy, ktos sie dopatrzy pomysli ze cwiarowany, o wiele wiecej roboty i wieksze koszta, jezeli ktos wstawi profesjonalnie reperaturke (z felcem) to szpachli ci pujdzie na lizniecie tak jak u mnie, ledwo ledwo nalozona

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2009-04-12, 21:17

gruby126p1 napisał(a):dla mnie lipa bo i tak i tak musisz uzyc szpachli na wszystkie spawy

Nieporównywalnie mniej szpachli :) Poza tym reparaturki z Civica nie są takie same jak od rexa. I jest kolejna rzeźba
:O

ostry7m14
Forumowicz

przez ostry7m14 » 2009-04-15, 21:16

Jak ktos ma gruby portfel to mozna kupic nowki tylnie cwiartki (do del sola w aso koszt jednej to okolo 2500zl, progi 800) i zamiast spawac to cwiartki zgrzac, co zmniejsza ryzyko korozji. Napewno taka operacje mozna przeprowadzic w firmie autim. Na ich stronie jest nawet kilka filmikow jak zgrzewy robia. Pisalem do nich kilka razy ile wyszlaby u nich robocina za takie cos ale zawsze odpowiadaja zbywajaco a raz odpisali ze znacznie przewyzsza wartosc samochodu sredniej klasy:) Ale daja gwarancje na 3 lata i laczenia robia technologia jaka fiat obecnie wykorzystuje w swoich fabrykach. a tu link do strony firmy http://www.autim.com.pl/ Ja narazie odpukac nie mam z rdza problemow ale nic nie jest wieczne i zawsze lepiej byc na czasie w tej kwestii jak ma sie honde ;)

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2009-04-15, 21:50

no szpachli bedzie mniej ale czy to warte zeby tak sie pie....? dla mnie bez sensu

co do reperaturek to roznia sie niestety ale dobry blacharz ogarnie- u mnie jest elegancko

Krzychu autim

przez Krzychu autim » 2009-04-19, 15:59

ostry7m14 napisał(a):Jak ktos ma gruby portfel to mozna kupic nowki tylnie cwiartki (do del sola w aso koszt jednej to okolo 2500zl, progi 800) i zamiast spawac to cwiartki zgrzac, co zmniejsza ryzyko korozji. Napewno taka operacje mozna przeprowadzic w firmie autim. Na ich stronie jest nawet kilka filmikow jak zgrzewy robia. Pisalem do nich kilka razy ile wyszlaby u nich robocina za takie cos ale zawsze odpowiadaja zbywajaco a raz odpisali ze znacznie przewyzsza wartosc samochodu sredniej klasy:) Ale daja gwarancje na 3 lata i laczenia robia technologia jaka fiat obecnie wykorzystuje w swoich fabrykach. a tu link do strony firmy http://www.autim.com.pl/ Ja narazie odpukac nie mam z rdza problemow ale nic nie jest wieczne i zawsze lepiej byc na czasie w tej kwestii jak ma sie honde ;)

Z tego co czytam to trochę się nie zrozumieliśmy, "ćwiartka" w blacharskim slangu oznacza dokładnie 1/4 samochodu czyli coś takiego
http://www.youtube.com/watch?v=UWJtXsmxUsU
To o czym piszecie tutaj nazywa się poszyciem boku lub błotnika a więc wymiana takiego elementu mniej kosztuje niż całej ćwiartki lub połówki. Zazwyczaj unikamy tego typu napraw jak wymiana ćwiartki lub połówki ale....czasami się zdarza.
Wracając do tematu wymiany poszycia, aby było możliwe zgrzwewanie nowej części pozostałe części muszą być w miarę nie zniszczone przez korozję.
Używane przez naszą firmę zgrzewarki przemysłowe pozwalają na zgrzewanie grubych blach i precyzyjne sterowanie przebiegiem zgrzewania. Nie ma to takiego znaczenia w przypadku samochodów starszej konstrukcji ale jest bardzo istotne w przypadku samochodów nowych, wykonanych z blach o podwyższonej wytrzymałości. Zgrzewanie w przeciwieństwie do spawania pozwala na pomalowanie nowych elementów przed zgrzaniem a więc zabezpieczenie antykorozyjne jest na tyle dobre że te 3 lata gwarancji nie jest tylko sloganem reklamowym, zdarza nam się mieć wyniki lepsze niż fabryka.
Z tego co udało mi się sprawdzić jesteśmy chyba jedyną firmą która stosuje tego typu urządzenia do napraw blacharskich. Pod tym linkiem jest kilka filmów na których można zobaczyć różnice w sposobie naprawy wykonywanej przez Autim w porównaniu z innymi warsztatami.
http://www.youtube.com/results?search_q ... arch_type=

Mieliśmy jakiś problem z dostarczeniem wiadomości stąd brak możliwości wyjaśnienia sprawy do końca.

wandal88
Forumowicz

przez wandal88 » 2009-04-20, 19:22

siemanko. widze ze temat o reperaturkach to sie podepne i zapytam... bo chcialem wstawic do mojej del solki reperaturke do tylnego blotnika. i teraz nie wiem czy mozna od jakiegos innego auta dopasowac.. od jakiegos powszechniejszego. ktos mi mowil wlasnie ze pasują ale nie pamietam od czego.. czy mogl by ktos mi pomoc?? jakies linki, wyjasnienia... z gory dzięki wszechwiedzącym :poklony: pozdrawiam

ostry7m14
Forumowicz

przez ostry7m14 » 2009-04-20, 21:01

Sporo tematow jest o tym. Z tego co czytalem to najwiecej osob bierze reperatury od civica 5. Troche sie roznia ale jakos da sie je przypasowac

wandal88
Forumowicz

przez wandal88 » 2009-04-22, 01:37

ostry7m14 napisał(a):Sporo tematow jest o tym. Z tego co czytalem to najwiecej osob bierze reperatury od civica 5. Troche sie roznia ale jakos da sie je przypasowac

czyli gdzie to moge szukac skoro duzo sie o tym pisze?? ;p cos wiecej moze ktos pomoze?? :poklony:

[ Dodano: 2009-04-22, 01:46 ]
pomozcie cos bo znalezc nie moge... :(