Przewody hamulcowe od A do Z

danio_crx
Forumowicz

Przewody hamulcowe od A do Z

przez danio_crx » 2009-05-27, 10:08

Witam :poklony: , kupiłem nie dawno swojego pierwszego CRX i jestem już zakochany :ok: .
Ale do rzeczy, jako ze chce wiedzieć, czym jeżdżę, po kupnie zabrałem się za przegląd generalny hamulców. Jest lato, ładna pogoda, można pogrzebać pod chmurka.
Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić ale czy dobrze zauważyłem ze przewody hamulcowe które idą na tył przez większość swojej drogi idą we wnętrzu auta??? W takim "plastikowym" przezroczystym przewodzie??
Chodzi o to ze będę chciał jak najwięcej elementów układu powymieniać na nowe, ale czy wogole ten przewód się wymienia??? Robiłem kiedyś remont CIvica z 95' roku, który miał tragicznie pozrzerane wszystkie przewody, ale tam szło wszystko na zewnątrz, stad ta ostrożność :zaskoczony: . Te elastyczne przewody na końcu idące już bezpośrednio do zacisków tez warto wymieniać??? Jest naprawdę jakiś sensowny argument do zakładania tych przewodów "w stalowym oplocie" do jazdy właściwie po mieście i trasa ???

A i takie pytanko off-topic gdzie jest pompa paliwa?? ;) Poprzednio mialem bmki, a tam teraz tej pompy paliwa nie ma :rotfl: :rotfl:

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2009-05-27, 13:45

pompe masz w zbiorniku
przewodow w srodku nie ma sensu wymieniac
przewody w stalowym oplocie nie "puchną" pod wplywem temp plynu
do codziennej jazdy mnie osobiscie nie przeszkadzalo to zjawisko, w sumie nigdy mi sie nie przydarzylo na ulicy(mowie oczywiscie o normalnej jezdzie)

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2009-05-27, 15:52

Przez bude ida przewody hamulcowe sztywne az do regulatora ktory jest po prawej stronie pod maska :) sa niedostepne w ASO z tego co sie orientowalem wiec mozesz sobie ulozyc nowe miedziane.

Przewody elastyczne na oplot zmienic fajnie, mozna wg mnie lepiej dozowac sile hamowania.

A pompe masz z tylu po srodku pod kanapa wchodzi do baku ;)

BTW - nie byles ostatnio jakos na WAT? Kupiles rexa od rafiego?

danio_crx
Forumowicz

przez danio_crx » 2009-05-27, 17:41

Rafi to chyba umieszczal ogloszenie, ja kupilem rexa od Pana Tomasza bodajrze.
To ty przyjezdzasz czarnym crx'em na bialych cool felach na WAT? :ok:
Musze wrescie zakupic wjazdowke :rotfl:

To dobrze mi sie zdawalo i moim zdaniem poprowadzenie przewodow w srodku auta jest genialnym rozwiazaniem, przynajmniej ma chyba wiecej zalet niz wad, ciekawe czemu z tego zrezygnowali..

A do tej pompy dochodzi jakies zasilanie, no musi :rotfl: ??? bo chodzilo mi o jakies dodatkowe zabezpieczonko i te cienkie kable co ida pod siedzeniem do zbiornika to wlasnie zasilanie pompy ???

A wymieniacie te sztywne stalowe przewody na miedziane co ida od pompy na przednie kola??? Bo u mnie wygladaja na dobre ale moze sie myle i lepiej juz wymienic na miedziane???

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2009-05-27, 18:00

danio_crx napisał(a):Rafi to chyba umieszczal ogloszenie, ja kupilem rexa od Pana Tomasza bodajrze

No Rafi umieszczał ;)

danio_crx napisał(a):To ty przyjezdzasz czarnym crx'em na bialych cool felach na WAT? :ok:
Musze wrescie zakupic wjazdowke :rotfl:

A jak :razz:

danio_crx napisał(a):A do tej pompy dochodzi jakies zasilanie, no musi :rotfl: ??? bo chodzilo mi o jakies dodatkowe zabezpieczonko i te cienkie kable co ida pod siedzeniem do zbiornika to wlasnie zasilanie pompy ???

Tak.

danio_crx napisał(a):A wymieniacie te sztywne stalowe przewody na miedziane co ida od pompy na przednie kola??? Bo u mnie wygladaja na dobre ale moze sie myle i lepiej juz wymienic na miedziane???

Nie wymieniaj ich jeżeli nie ciekną, nie ma sensu.

Linoqe
Forumowicz

przez Linoqe » 2011-10-13, 09:30

Podepnę sie pod temat,
nie moge poradzić sobie z odkręceniem przewodu elastycznego, od rurki na tylnym lewym kole.
Czy można obciąć końcówkę tego sztywnego przewodu i dolutować nową końcówkę, czy wymienić cały przewód
Autko ED9

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2011-10-13, 09:52

Nie drutuj, tylko wymień cały przewód. Jak obetniesz sztywny przewód będzie łatwiej tą resztkę odkręcić od elastycznego. A koszt przewodu bardzo mały.
:O

kawalerro
Forumowicz

przez kawalerro » 2012-02-24, 11:11

a zamiast stalowego oplotu wymienić elastyczne przewody na miedziane jest sens?
SAXO VTS street/KJS

czingis
Moderator

przez czingis » 2012-02-24, 11:31

Elastyczne przy kole muszą pozostać, inaczej nie widzę tego. A kręcisz kierownicą? ;)

kawalerro
Forumowicz

przez kawalerro » 2012-02-24, 11:47

czingis napisał(a): A kręcisz kierownicą? ;)

tylko w garażu :) to szukam oplotu
SAXO VTS street/KJS