Sprawa ma sie nastepujaco, podczas jazdy poluzowal mi sie filtr oleju ( pewnie zbyt lekko dokrecony) uslyszawszy bryzgajacy olej pod maska natychmiast sie zatrzymalem. Chyba nawet kontrolka smarowania nie zdazyla sie zapalic. Auto pociagnalem na lince, na kanale zauwazylem wysrana uszczelke filtra oleju. Dokreciem filtr, uzupelnilem ubytek oleju ok 2l ( sporo scieklo w czasie holowania). Filtr nie cieknie, silnik pali, nie slysze stukania panewki ale ciagle chodzi mi po glowie czy aby napewno sie nie przytarla. Teraz moje pytanie do was, czy jesli zdejme miske olejowa to bede widzial jakies oznaki przytarcia panewki? Nie chcialbym nadaremnie ladowac kasy w olej i uszczelke miski. Prosilbym o jakies rady. Z gory dzieki.
Grażyna napisał(a):eraz moje pytanie do was, czy jesli zdejme miske olejowa to bede widzial jakies oznaki przytarcia panewki?
Opiłki
1. Najpierw zrób karoserie, 2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce, 3. Teraz dopiero możesz modzić silnik. EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE
Kolega mia podobna sytuacje w innym samochodzie, tez mu wyplulo chyba caly olej. Od razu sie zatrzymalismy, zalalismy nowy olej i sprawdzilismy na jalowym czy nic nie stuka itp. Jezdzi do dzis a bylo to w czerwcu ubieglego roku. Takze lej olej, sprawdz czy nie ma jakichs nieporzadanych dzwiekow i smialo mozesz dalej jezdzic.
jak się kontrolka zaświeci to już z głowy mi podczas odpalania nie zgasła od razu a po 3sek, wiec zaraz sprawdziłem olej a tam brakowało 2.5litra (wyciek). Na 99% nic się nie stało nawet tego nie rozbieraj bo panewki i tak nie zobaczysz zalej olej i śmigaj dalej
beata22staw napisał(a):A nie zaciął się przypadkiem zaworek na pompie olejowej, że wywaliło uszczelkę spod filtra, było już parę tematów o takim przypadku
a zawork otwiera się przy ilu obrotach/jakim cisnieniu???