jak wyciągnąc przednią lampę?

Warsiawiak
Forumowicz

jak wyciągnąc przednią lampę?

przez Warsiawiak » 2011-05-31, 07:50

Mam problem z przednią lampą. Muszę wyciągnąć ją i dostać się do środka ( z tym też może być kłopot). Przez źle wkręcony bixenon stopił mi się element trzymający xenon w kloszu i muszę umieścić w środku nowy. Przy okazji przymgliła się szybka lampy(chyba od temperatury i stopionego plastiku) - będzie z niej jakiś pożytek czy też raczej szykować się do zakupu nowej?
Warsiawiak

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

przez volvox » 2011-05-31, 10:33

Lampę wyciągasz otwierając maskę i odkręcając wszystkie 3 śrubki rozm 10. trzymające reflektor od góry. Niestety z tego co pamiętam jest też 4 śrubka, trzymająca lampę od boku.

Żeby odkręcić tę śrubkę najlepiej zdjąć przedni zderzak (śrubka ta jest przykręcana jakoś od boku). Zderzak trzyma się na okrągłych śrubach na śrubokręt krzyżakowy (około 6-7 sztuk na pasie przednim - jeśli będziesz JE odkręcał to pamiętaj żeby dobrze dobrać rozmiar śrubokrętu i najlepiej jeszcze śrubokrę "wbić" w śrubę jakimś młotkiem bo te śrubki cholernie łatwo się wyrabiają). Zderzak trzyma też się na dwóch śrubach ukrytych za plastikowymi nadkolami (najwygodniej odkręca się je mając samochód na lewarku) (śruby te są za plastikowymi nadkolami, mocują zderzak do blaszanego błotnika).

Możliwe że jest też jakiś sposób na zdjęcie lampy bez zderzaka, (robilem tak u koleżanki ale u niej były klosze pobite) ale raczej tego nie unikniesz.

Lampę rozklejasz albo poddając ją działaniu słonka, albo wkładając do ciepłego piekarnika.
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-05-31, 11:35

Trzeba zdjąć zderzak.

Jest pewien patent co zrobić, by zderzaka za każdym razem nie ściągać - Zainwestować w paczkę małych "tryktryków" i zamiast dolnej śruby zacisnąć opaskę, jak kiedyś będziesz potrzebował zdjąć jeszcze lampę to po prostu ją przetniesz.

[EDIT] Oczywiście nie zauważyłem, że chodzi o DelSola, ja pisałem o EE8/ED9 ;)
Ostatnio edytowano 2011-05-31, 16:14 przez Mibars, łącznie edytowano 1 raz

kondisz
Forumowicz

przez kondisz » 2011-05-31, 12:10

Ja u siebie lampę wyjmowałem bez zdejmowania zderzaka, jednak trzeba się nieźle napierdzielić. Wymiana 2 lamp zajęła mi około 1,5 godziny, a też się męczyłem...

Lampa jest przykręcona na 4 śruby:
- dwie widoczne bez problemu na górze pasa
- jedna od wewnętrznej części lampy tzn. blisko środka pasa

musisz odkręcić śrubkę od mocowania kierunka jest to mała śrubka blisko jednego z mocowań górnej śruby (nie wiem czy tylko ta jedna trzyma kierunek, ale tak mi się wydaje)

Wyciągnąć kierunek... nie zawsze łatwe bo trzyma się na szynie od lampy

- Po wyjęciu kierunku zobaczysz 1 śrubkę mocującą lampę od boku na dole.

Jak trzeba mogę podrzucić jakieś zdjęcia o które śruby mi chodzi...
Ostatnio edytowano 2011-05-31, 12:20 przez kondisz, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Kondrat

Paweł1991
Forumowicz

przez Paweł1991 » 2011-05-31, 12:15

Proponuje Ci jednak zdjąć zderzak jeśli chcesz wyjąc lampy. Zdjęcie zderzaka to kwestia 10 minut ( 6 śrub o góry, dwie pod spodem i dwie w nadkolach ). Słyszałem ze można wyjąc lampę bez zdejmowania zderzaka ale można przy tym porysować zderzak wiec moim zdaniem nie warto ;)

SKrK
Forumowicz

przez SKrK » 2011-05-31, 16:49

po co cały zderzak? trzeba tylko nadkole ściągnąć i odkręcić śrubę od kierunkowskazu i po sprawie

volvox
Forumowicz

Samochód: CRX ED9 D16Z5

przez volvox » 2011-05-31, 16:58

SKrK napisał(a):po co cały zderzak? trzeba tylko nadkole ściągnąć i odkręcić śrubę od kierunkowskazu i po sprawie

prawda, ale trzeba się przy tym zdrowo nagimnastykować. W/g mnie zawsze jest lepiej odkrecic 2 srubki więcej i mieć elegancki dostęp, niż kląć i mordować się przez godzine próbując wsadzić łapę w jakiś straszny zakamar.
Było ED9, potem EH6 z sercem EG2, jest ED9