Wypadła półoś z przegubu - Poznań

crumb
Forumowicz

Wypadła półoś z przegubu - Poznań

przez crumb » 2011-09-19, 21:53

Panowie, mam poniższy problem, jest dość nietypowy dlatego też nie znalazłem rozwiązania w opcji szukaj i u wujka G.

W sobotę odebrałem (17.09) swojego edka od blacharza, który prostował mi przód po bliskim spotkaniu ze słupem sieci energetycznej. Przy okazji wymieniał przeguby zewnętrzne jako, że zadeklarował, że w wymianie przegubów w hondach ma doświadczenie. Stare głośno prosiły o wymianę. Niestety dzisiaj (po przejechaniu ok. 150km od wymiany) półoś lewego koła wypadła z przegubu. "Mechanik" tłumaczył się tym, że najprawdopodobniej jest to wina zbieżności i geometrii kół, których jeszcze nie zdążyłem zrobić. Koła rzeczywiście nie są zbieżne, ale od znajomego, zaufanego mechanika dowiedziałem się, że jeżeli przeguby są założone porządnie, to nie ma opcji aby półoś wypadła z przegubu. Jeżeli przyczyną faktycznie może być zbieżność i geometria kół to problemu nie ma, jednak mam przeczucie, że to jednak "mechanik" spartaczył sprawę - jeżeli tak, to czy jest ktoś z Poznania, kto mógłby poprawić robotę i za ile? Idealnie by było jeśli znalazłby się ktoś, kto jest w stanie zrobić to po 18:00 (pracuję do 17:00), jeśli nie to dla mnie nie jest problem.

Na ten moment edek jest na chodzie - wcisnąłem półoś z powrotem na swoje miejsce, ale jest to kosmiczna szpachla bo to kwestia czasu jak wyskoczy, nie mówiąc o tym, że zaciski nie trzymały gumy (z wąskiej strony) tak jak powinny. Teraz założyłem plastikowe opaski uciskowe, z powodu braku narzędzi. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Btw. Jestem Adam z Poznania :) Rexa mam od 1,5 roku (dokładnie ten - forum/viewtopic.php?t=38769). Wcześniej nie pojawiłem się na forum (mimo szczerych chęci) bo: 1) długo czeka się na aktywacje konta; 2) konta są usuwane po dłuższej nieaktywności :(.

bms
Forumowicz

Samochód: EE8

przez bms » 2011-09-19, 21:57

Na przegubach są zawleczki, które uniemożliwiają wypadnięcie tego elementu. Dobry mechanik ;)
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?t=54213 bms - EE8 .

crumb
Forumowicz

przez crumb » 2011-09-19, 22:08

Właśnie przejrzałem forum/portal.php?show=23. Tej zawleczki:
Obrazek
...nie było na półosi lub jej nie zauważyłem bo było ciemno ale raczej bym zauważył.

Zatem ponawiam prośbę - jeśli jest ktoś z Poznania, kto mógłby to założyć jak trzeba lub zna taką osobę to będę zobowiązany.

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2011-09-19, 22:27

Nie zawleczki tylko pierścień zatrzaskowy,i zdaje się widzę go na fotce.Wieloklin masz trochę zmasakrowany.W nowym zestawie zawsze jest nowy okrągły pierścień zatrzaskowy możliwe że mechanik zostawił stary i nie dopchnął przegubu do momentu zatrzaśnięcia.zadzwoń do niego i niech to poprawi masz na to gwarancję :)

crumb
Forumowicz

przez crumb » 2011-09-19, 22:34

To nie jest moje zdjęcie tylko z artykułu http://www.honda-crx.info...al.php?show=23. U mnie tego pierścienia w ogóle nie było jak dociskałem teraz półoś do przegubu. Chodzi o to, o czym zapomniałem napisać, że ów mechanik nie jest z Poznania tylko spod Bydgoszczy, dlatego zależy mi na tym aby to zrobić na miejscu - w Poznaniu. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź, nie spodziewałem się tak szybkiego odzewu :)

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2011-09-19, 22:45

Jak byś nie dostał luzem takiego zabezpieczenia to daj znać na PV to masz w gratisie ale używane bo zawsze zakładam nowe :)