Rdza we wnęce drzwi.

Alexa
Forumowicz

Rdza we wnęce drzwi.

przez Alexa » 2011-09-19, 23:13

Witam,
To mój pierwszy post, więc się przedstawię. Mam na imię Ola a mój samochód to Del sol, mam nadzieję, bo zamierzam sobie taki kupić.
I tu jest problem. W ostatni weekend oglądałam 3 i każda z nich była skorodowana mniej lub więcej. Wszystkie z nich były skorodowane we wnęce drzwi na wysokości szyby gdzie kończą się uszczelki, oraz trochę niżej koło zamka drzwi. Jedna z nich mnie bardzo zainteresowała ze względu na wersje SiR, wygląda naprawdę dobrze, jedna przeraziło mnie to ognisko korozji w miejscu, które opisałam wcześniej. Dodam że samochód został bardzo dokładnie, na ile to możliwe bez podnośnika/kanału, sprawdzony i tylko w tym miejscu jest rdza.
Na zewnątrz nie wygląda to strasznie, choć bez spawanie się nie obejdzie.
Moje pytanie jest następujące: czy mam się spodziewać czegoś gorszego, w sensie że to może być tylko wierzchołek góry lodowej i odpuścić go sobie?
A może to normalne i raczej nie będzie nic więcej?
Dodam że podłoga i tylne nadkola wyglądają bardzo zdrowo.
Pozdrawiam
Ola

freelanc3r
Forumowicz

przez freelanc3r » 2011-09-19, 23:16

jezeli rdza jest tylko na drzwiach, to czemu nie?
zobacz ile na allegro kosztuja drzwi, najwyzej jak rdza sie rozwinie to wymienisz na "nowe" ;)

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2011-09-19, 23:22

Dziwne trochę miejsce na rdzę ,możliwe że po "strzale"-wypadku wnęka była prostowana i dlatego jest korozja.Dobrze bybyło żeby autko oglądną blacharz.Wystarczy poprosić w warsztacie blacharskim o oględiny bo masz wątpliwości i odrazu o ocenę kosztów co wiąże się z obniżką ceny przy zakupie.Pozdrawiam

Alexa
Forumowicz

przez Alexa » 2011-09-19, 23:33

freelanc3r napisał(a):jezeli rdza jest tylko na drzwiach, to czemu nie?
zobacz ile na allegro kosztuja drzwi, najwyzej jak rdza sie rozwinie to wymienisz na "nowe" ;)

Rdza nie jest na drzwiach tylko we wnęce drzwi, poniżej słupka B.
Chodzi mi o to czy ktoś się z tym już spotkał i na ile to może być poważne.
Dwie z trzech, które widziałam miały rdze w tym samym miejscu. Co do trzeciej to szkoda gadać więc ją pomijam i nie biorę pod uwagę. Te dwie nie wyglądają na powypadkowe co do tego jestem w 90 % pewna.

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2011-09-20, 00:11

Jeszcze jedna istotna sprawa-zrób fotkę tej solki i wsadż do działu ktoś widział /ktoś zna możliwe że ktoś miał lub oglądał tą solkę ,ostatnio ktoś z forum kupił ładną ale z zajechanym silnikiem i na dzień dobry zrobił się problem :)

[ Dodano: 2011-09-20, 00:14 ]
W kilkunastu jak robiłem oględziny do kupna na słupkach nie było rdzy,nawet jak nadkola były skorodowane :)

Alexa
Forumowicz

przez Alexa » 2011-09-20, 00:41

Obrazek
To przykładowe zdjęcie z zaznaczonymi miejscami, o które mi chodzi.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-09-20, 02:13

Ja jeszcze nie widziałem solki która miałaby rdzę w tych miejscach... moja ma pęknięcie nad zawiasem ale to przez to że przytrzasnąłem tam klamrę od pasa :rotfl: i też nie rdzewieje... Co do wersji SiR to z kierownicą po lewej stronie takie nie wychodziły więc albo jest blenda albo klapa z embletem SiR od 'angola' albo ktoś sobie ją tak po prostu nazwał ;) Chyba że to jakiś przekładany anglik w co wątpie bo to nieopłacalne w takim starym aucie.

oskarr17
Forumowicz

przez oskarr17 » 2011-09-20, 10:00

Normalna sprawa, może tam być rdza, szczególnie na dole przy zawiasie

Tomek_ed9
Forumowicz

przez Tomek_ed9 » 2011-09-20, 10:05

prawdopodobnie woda dostaje sie pod listwami na dachu lub ich laczeniach tam tez pewnie sa gdzes dziurki po rdzy i tak woda sobie ladnie bokami splywa i działa tam juz po szczelinach ;) ale wszystko da sie zrobic!
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=58842

Matti5d
Forumowicz

przez Matti5d » 2011-09-20, 10:52

Na pewno nie jest to typowe miejsce korozji dla Solki, tak jak ranty tylnich błotnikow i łączenie z progiem.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-09-20, 11:49

Woda po prostu zatrzymuje się na załamaniach lub na końcach gumy i tam se siedzi i gnije. Normalka. Tak samo w nowych mercedesach drzwi gniją bo guma nie uwalnia wody.
Obrazek

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-09-20, 12:06

Miejsca które wskazałaś i nadkola tylne to częste miejsca gdzie solka rdzewieje( wiem po sobie). Często pod tą uszczelką rozwija się rudzielec, ale jest to do zrobienia bo często rdza jest powierzchowna i wystarczy zetrzec i pomalować, gożej jeżeli chodzi o nadkola. Większość nawet nie wie bo nie zajżała tam :)

Jakby nie patrzeć większość hond na handel będzie miała rudą tu czy tam, chyba że jest to auto od kogoś np z forum, kto na bierząco dba o auto i robi takie rzeczy regularnie.

Np mi wyskoczyły bąble na jednym nadkolu, ale już w tym roku nie miałem jak zrobić bo mój lakiernik nie miał terminów, ale na wiosne napewno się tym zajmę. A jak ktoś sprzedaje auto to ono sobie stoi rok czy dwa a rudza kwitnie aż miło patrzeć...:)

Podsumowując ruda w tych autach to coś częśtego i będzie dobrze jak uda Ci się dorwać autko bez rdzy. Ale będzie to dlatego że ktoś wyłożył wcześniej $$ i dlatego cena tego auta może być ciut wyższa. :)

oskarr17
Forumowicz

przez oskarr17 » 2011-09-20, 12:28

DamianHonda napisał(a):Miejsca które wskazałaś i nadkola tylne to częste miejsca gdzie solka rdzewieje( wiem po sobie). Często pod tą uszczelką rozwija się rudzielec, ale jest to do zrobienia bo często rdza jest powierzchowna i wystarczy zetrzec i pomalować, gożej jeżeli chodzi o nadkola. Większość nawet nie wie bo nie zajżała tam :)

Jakby nie patrzeć większość hond na handel będzie miała rudą tu czy tam, chyba że jest to auto od kogoś np z forum, kto na bierząco dba o auto i robi takie rzeczy regularnie.

Np mi wyskoczyły bąble na jednym nadkolu, ale już w tym roku nie miałem jak zrobić bo mój lakiernik nie miał terminów, ale na wiosne napewno się tym zajmę. A jak ktoś sprzedaje auto to ono sobie stoi rok czy dwa a rudza kwitnie aż miło patrzeć...:)

Podsumowując ruda w tych autach to coś częśtego i będzie dobrze jak uda Ci się dorwać autko bez rdzy. Ale będzie to dlatego że ktoś wyłożył wcześniej $$ i dlatego cena tego auta może być ciut wyższa. :)

Dobrze Damian pisze, ja jestem po lakierowaniu i wspawaniu nowych nadkoli+progów.
A rdza wewnątrz też normalka, tam dużo wody stoi np po umyciu auta...

shrekinho90
Forumowicz

przez shrekinho90 » 2011-09-20, 14:38

Ja mam teraz właśnie del sola u lakiernika który robi rdze i konserwuję auto. Też miałem rdze w tym miejscu obok tego bolca o który zatrzaskują się drzwi, ale lakiernik mówił że to częsty przypadek w autach 2 drzwiowych, że tam blacha lubi pękac i przez to rdzewieje. A to drugie miejsce co wskazałaś to może tak jak koledzy piszą woda tam się zbiera i przez to gnije.
EH6~The power of Dreams

Alexa
Forumowicz

przez Alexa » 2011-09-20, 17:52

sebas napisał(a):Ja jeszcze nie widziałem solki która miałaby rdzę w tych miejscach... moja ma pęknięcie nad zawiasem ale to przez to że przytrzasnąłem tam klamrę od pasa :rotfl: i też nie rdzewieje... Co do wersji SiR to z kierownicą po lewej stronie takie nie wychodziły więc albo jest blenda albo klapa z embletem SiR od 'angola' albo ktoś sobie ją tak po prostu nazwał ;) Chyba że to jakiś przekładany anglik w co wątpie bo to nieopłacalne w takim starym aucie.

Zdecydowanie jest to Sir- zapomnialam dodac ze mieszkam w Irlandi, a auto to jap import. :-D wiec kierownica jest po wlasciwej jak dla mnie stronie

Następna strona