narazie wlalem do skrzyni millersa crx 75w90NT i lepiej plytka chodzi, no ale cena troszke powala
Mibars napisał(a):Rzadki czy nie...
Pierwsza liczba: Gęstość na zimno, ważna przy rozruchach zimą
Druga liczba: Gęstość na ciepło, ważna przy normalnej pracy, właściwie niezależnie, czy przy -20*C, czy przy +20*C, bo olej z grubsza trzyma stałą temperaturę
Po rozgrzaniu silnika 0W40 i 10W40 będą sprawowały się podobnie.
5W według mnie jest wystarczający, temperatura krzepnięcia gdzieś w okolicy -40*C spokojnie wystarczy w naszym klimacie.
W moim przypadku po przejściu z 10W40 na 5W50 różnica przy odpalaniu zimnego przy -20*C była zauważalna - Akumulator ten sam, a nawet o rok starszy na lepszym oleju.

napewno zmniejszy
jesli nie masz az nadmiernego zuzycia oleju przekraczajacego 1l na 1000 tylko lekko ponad norme przejscie z 10w40 na w60 np valvoline zmieni sprawe na lepsze lepsze smarowanie i cisnienie, lecz jesli bierze ci duzo to bedzie to zabieg chwilowy , 15w50 dosc gesty w zimne dni niebardzosaimon863 napisał(a):klapar wlej motula 300v competition 10W40 to olej syntetyczny estrowy czyli coś więcej niż sam syntetyczny ja obecnie na takim jeżdżę i mimo że kręcę swoją hondę cały czas blisko odcięcia to bierze go znikome ilości, polecam każdemu kto upala bo to wg mnie jeden z najlepszych olei do ochrony silnika i utrzymania czystości w silniku
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość