Witam, od pewnego czasu zauważyłem, że jeśli puszczę gaz, na luzie, to rex ma strasznie niskie obroty..
Na zimnym, i chwile po rozgrzaniu tak sie nie dzieje, tylko jak jest już chwile rozgrzany, sprada do 500rpm.
przy odpuszczaniu gazu całkowicie najpierw spada na chwilke gdzieś do 300rpm potem sie podnosi do 500-600rpm.
Czasem jest dobrze, czyli 900..
Co to może być?
podepnę się pod temat, mam ten sam problem z tym że jeśli odkręcę tą śrubkę na przepustnicy to zaczynają skakać między 800..1500rpm.
Na ssaniu jest ok. Co może być przyczyną?
próbowałem, dopóki nie podepnę krokowego trzymają te prawie 900 równo ale jak podłączę zaczyna się orkiestra. Krokowy już drugi jest, rozrząd i zapłon na pewno ok
ehhh a mowilem wg manuala, po odlaczeniu EACV (taka jest poprawna nazwa, a nie krokowy )masz ustawic obroty na 650, a nie na 900
tu link images_2ndgen/manual_II_pliki/5-10.pdf
weź odepnij klemę tak aby skasować błędy jak miałem cos podobnego to na noc tak zostawiłem rano podpiąłem i było już lepiej wystarczyło wyregulować na przepustnicy , jest jeszcze jeden potencjometr dawki paliwa na biegu jałowym przy kompie nim możesz lekko pokręcić ale to minimalne ruchy ja zrobiłem i problemów nie mam , zrobiłem tak samo kilku innym i sa zadowoleni do dziś , może ktoś się nie zgadzać z moja opinia pozdro
błąd skasowałem bezpiecznikiem. A ten potencjometr to chyba w a9 jest a nie z5, nie widziałem tam żadnego pokrętła chyba że trzeba kompa wyjąć do tego ??
Z5 jest w każdym jest przy kompie potencjometr czarny dokręcony do kompa wystarczy skorygować tylko nie pamiętam czy w lewo uboga a w prawo bogata czy na odwrót musisz go zapalić i sprawdzić robiąc milimetrowe ruchy tylko zaznacz flamastrem biały położenie wskaźnika na potencjometrze , jeśli masz jakiś błąd zdejm osłonę czyli dywan i włącz zapłon bedzie sie paliła w kompie czerwona dioda policz ile razy będzie migać , tutaj na forum jest gdzies opisane ile sygnałów co znaczy
w z5 nie ma zadnego potencjometra przy ECU, jego funkcje przejela sonda lambda, w a9 jej nie bylo wiec byla potrzebna jakas regulacja
damian1986, jakichs nieszczelnosci nie masz na podcisnieniach? ktorys waz, jakas uszczelka, EACV czyszczony?