Generalnie w ten weekend będę montował swój setup z kompresorem i odpowiem Ci na jedno ważne pytanie - czy powstaje różnica ciśnień między ssakiem a dolotem w momencie gdy jedziesz np. na pół gazie. Przy pełnym gazie sprawa jest jasna - wszystko leci do silnika, BOV jest zamknięty. Przy 0% otwarcia przepustnicy jest na odwrót - wszystko wylatuje przez BOV. Kwestia jest tego czy w momencie np. gdy masz 30% otwarcia przepustnicy część powietrza również nie ucieka przez BOV

Kokor napisał(a):Wiem że przepustnica nie działa w dwóch stanach on-off, przedstawię swój tok rozumowania i powiecie mi gdzie jest w nim błąd. Mam przepustnice otwartą na 20% warunki pracy silnika ustalają się na np 2500 rpm przy tych obrotach kompresor daje x metrów sześciennych powietrza jeśli przymknę przepustnicę do 15 % to automatycznie spadają obroty a co za tym idzie wolniej kreci się kompresor i jego wydajność spada. Skąd w tym miejscu miało by się wziąć więcej powietrza niż wynika to z obrotów kompresora który paskiem na sztywno połączony jest z wałem silnika. Sebas ty masz wskaźnik Boost i zawór? Możesz powiedzieć jak to wygląda empirycznie jak on jest ustawiony jakie jest max doładowanie i jakich warunkach zaczyna działać?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość