Kończą mi się klocki i tarcze na przodzie w del solu chciałbym je wymienić na coś co by lepiej hamowało z tyłu mam bębny po regeneracji na razie zostają. I tu pytanie do was co włożyć na przód i tył nie zmieniając rozstawu śrub 4x100 ?
Trochę nie trafiony pomysł ,swapu tylko z przodu.Tak raczej się nie robi ze względu na bezpieczeństwo .Jeżeli chcesz zachować bębny ,to zamontuj np nacinane Brembo i lepsze klocki np Ferrodo.
Bębny są tylko tymczasowo myślę nad wsadzeniem tarcz z Vti a na przód czytałem gdzieś że można wsadzić zaciski z jarzmami od prelude h22 i do tego tarcze z MG ZR. Czy to byłby dobry zestaw?
Z przodu można bez problemu założyć tarcze 282 z zaciskami od Prelude Vincent nic nie trzeba zmieniać, wystarczy mieć zaciski od Prelude i tarcze 282 i wszystko jest p&p jeśli chodzi o przód. Natomiast tył trzeba mieć już wahacze wzdłużne z piastami pod tarcze i zaciski od Vti, dodatkowo trzeba założyć linki od wersji z tarczami ( te od bębnów nie pasują ). Jeśli chodzi o polepszenie hamowania to wymienić tylko przód na 282 i zostawić z tyłu bębny ( tarcze wcale lepiej nie hamują ) + do tego założyć pompę 1 cal.
Trzeba liznąć jarzma ,bo odsadzenie na piaście jest troszkę inne,a mocniejsze z przodu heble i słabe z tyłu(bębny) powodują przy hamowaniu ,to że tył będzie latał na boki,już nawet nie wspomnę o mokrej nawierzchni
[ Dodano: 2013-08-17, 16:28 ]
Paweł1991 napisał(a):( tarcze wcale lepiej nie hamują )
Może i to ostro hamować tył ,z paleniem kapcia włącznie,tylko trzeba przyłożyć się do pracy.
Tak podejdzie Jeśli chodzi o zaciski z Prelude trzeba pod jarzmo podłożyć podkładki 1,5mm z tego co pamiętam, a szlifować jarzmo trzeba przy zaciskach z EP3. Odnośnie skuteczności hamowania, recznego itd. tematów było mnóstwo i zdania są podzielone.
Vincent napisał(a):Trzeba liznąć jarzma ,bo odsadzenie na piaście jest troszkę inne,
Nie nie trzeba. Jarzma szlifuje się jak są tarcze 242mm i chcemy zrobić 262mm z zaciskami od 282mm lub 282mm z zaciskami od 302mm. W solce przy przejściu z 262mm na 282mm wystarczy pod jarzma dać podkładki 1,5mm do tego tarcza 4x100 z MG ZR/Rover i wszystko jest plug&play