Układ chłodzenia-grzanie

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2014-06-21, 10:31

bonus1910 napisał(a):na dluzszym postoju,wskazowka wchodzi troche za polowe a nastepnie wlacza sie wentylator,spada i tak w kolko.

Tak prawidłowo działa ukł chłodzenia. Możesz sprawdzić, czy jest ubytek tj pisze wrobellos, i czy w układzie nie ma powietrza .

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

przez wrobellos » 2014-06-21, 10:57

ja jeszcze sprawdzilbym korek, bo moze byc tak: korek nie sprawny i wyrzuca wode do zbiorniczka a po wystygnieciu nie sciaga jej spowrotem do ukladu co skutkuje brakiem odpowiedniej ilosci wody.

vit

przez vit » 2014-06-21, 12:34

Vincent napisał(a):bonus1910 napisał/a:
na dluzszym postoju,wskazowka wchodzi troche za polowe a nastepnie wlacza sie wentylator,spada i tak w kolko.

Niestety tak prawidłowo nie działa układ chłodzenia.Przypomnę że układ ten służy też oczywiście po przez chłodzenie do utrzymywania tej samej temp potrzebnej do optymalnej pracy silnika a temp wacha sie tyle ile ma zakresu termostat.Wskazówka-o ile z tymi zegarami jest ok-ma stać jak wryta cały czas jesli osiągnie już ten optymalny poziom .W innych autach takie wachania sa możliwe gdzie jest pomiar np cyfrowy ale nie w crx :)

Wg mnie objawy padającej uszczelki pod głowicą jesli stan płynu sie zmienia

robraf
Forumowicz

przez robraf » 2014-06-21, 13:17

tez myslalem ze u mnie uszczelka pod glowica ;) ale okazalo sie ze pomogla wymiana chlodnicy na OEM HONDA od VTI ;) uszczelnienie ukladu ( drobne nieszczelnosci przy wezach od turbo) i do tego dokladnie odpowietrzenie czyli wlalem troche do chlodnicy.. odpalilem auto, wessalo ( na otwartym korku chlodnicy) i dolalem troche... zagrzalo sie i widzialem po otwarciu termostatu ze mnostwo babelkow.... jak zniknely i poziom jeszcze spadl to dolalem reszte ;) po wczorajszym palowaniu nic a nic nie wyrzuca do zbiorniczka ;) a korek ten sam ;) poznaje to po tym ze poziom sie nie zmienil... chlodnica goraca a plyn w zbiorniczku zimny jak byl wczesniej ;)

tylko mam problem z wentylatorem .. bo musze recznie wlaczac. wymienialem czujnik wlaczenia wentylatora przy termostacie.. gdzie jest masa od ukladu wlaczenia wentyaltora ?? to ta przy termostacie ? jak sprawdzic instalacje... wystarczy ze zewre ze soba styki we wtyczce od tego czujnika przy termostacie i powinien odpalic ? nie chce niczego spalic :)

bonus1910
Forumowicz

przez bonus1910 » 2014-06-21, 15:18

Wczoraj wymieniłem wodę więc muszę parę km zrobić żeby to zdiagnozowac....
Właśnie z kolega oglądamy takiego crx,pod poznaniem...czarny na zielonej feldze.😃

Uszczelka czym może się jeszcze objawiać???

Korek od chłodnicy mam 1.1bar raczej nowy.

Jeżeli to uszczelka to do wymiany prócz samej uszczelki Nowy olej,filtr oleju, rolka i pasek rozrzadu,płyn chlodniczy,cos dojdzie jeszcze???

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2014-06-21, 17:35

Uszczelka może się objawiać:
-Olejem w wodzie (oczka)
-Wodą w oleju (masło w chłodnicy)
-Białym dymem z rury (para z wody)
-Dmuchaniem z korka oleju
-Utratą mocy
-Utratą kompresji

I pewnie jeszcze parę innych symptomów.

Jeszcze wypadało by splanować głowicę.

Ja tam nadal wątpię by to była wina uszczelki... Może dało by radę jakoś zmierzyć temperaturę by zobaczyć, czy to aby licznik nie przekłamuje?

bonus1910
Forumowicz

przez bonus1910 » 2014-06-21, 19:10

Szukam takiego termometru😃ale raczej się v grzeje bo wentylator się włącza.
W jakim warsztacie mogę sprawdzić czy to uszczelka pod glowica, sa jakieś przyrządy które pokażą ze to na 100%uszczelka???

Maniek93
Forumowicz

przez Maniek93 » 2014-06-21, 20:41

W niektórych warsztatach mają sprzęt do sprawdzania czy nie ma spalin w płynie chłodzącym.

vit

przez vit » 2014-06-22, 15:12

robraf,

Te czujniki to termistory.Przekazują odpowiednią rezystancję przy określonej temperaturze ,także zwora nic nie da .W manualu powinna być ich charakterystyka(byc może że to ta sama -Engine coolant temperature , ja tak sprawdzałem czujnik temp silnika mierząc go na zimnym i nagrzanym

robraf
Forumowicz

przez robraf » 2014-06-22, 18:18

chodzi mi glownie o to jak sprawdzic czy mam sprawny uklad. wentylator dziala jak go podlacze do aku... czujnik mam nowy... mysle ze gdzies masy nie lapie ale ktora to masa? bo nie moge sie polapac w schemacie

Głodny
Forumowicz

przez Głodny » 2014-06-22, 23:38

bonus1910 napisał(a):Jezeli mam rozgrzany silnik i auto jest na światłach i je zgasze to faktycznie temp opada do normalnej skali.
Ktoś mi mówił o masie karoserii to kupilem kabel 16mm i od minusa na aku dalem do śruby w budzie.
Gdzie jest masa silnika,tylko z przodu nad chlodnica???

Ten sam problem kilka dni temu. Po wyłączeniu silnika czy zapaleniu/zgaszeniu świateł wskazówka temperatury skakała. Wymień czujnik który odpowiada za wskazówkę od temp. cieczy. Po lewej stronie głowicy na 1 przewód.

bonus1910
Forumowicz

przez bonus1910 » 2014-06-23, 17:24

Dziś wymieniłem korek chłodnicy na taki jaki powinien być tj:0,9.
Wymieniłem rownież czujnik od wskazówki temperatury na liczniku,chociaż już go wymieniałem kilka dni temu bo p[oprzedni wlaścićiel mi dał....ale nie byłem go pewny i dziś kupiłem nówke firmy FAE,zobaczymy jakie będą wskazania.

Do tej pory wymieniłem:
CHŁODNICE WODY-HELLA
POMPE WODY-GMB
TERMOSTAT-OYODO
CZUJNIK WŁĄCZENIA WENTYLATORA-SANKEI MITSUBOSHI
CZUJNIK CIECZY CHŁODZĄCEJ-FAE
KOREK WLEWU PŁYNU NA CHŁODNICY-HKT
PŁYN

Zjem obiad i sprawdze czy wymiana tego czujnika i korka pomogła.

EDIT Niestety żadnej poprawy😞

robraf
Forumowicz

przez robraf » 2014-06-23, 22:11

moze termostat do dupy.... szkoda ze nie masz zewnetrznego zegara np autogauge sm warning... naprawde sie przydaje bo fabryczne sa do dupy a mi jak mialem uszkodzony wąż to uratowal dupsko.... moim zdaniem zrob tak... zlej plyn caly.... wlej go troche w chlodnice z otwartym korkiem.. odpal auto.... niech zassa, dolej go az sie poakze w zeberkach .. niech auto sie zagrzeje. otworzy sie duzy obieg, i zobaczysz pewnie bąbelki, jak poziom zacznie spadac dolewasz plynu... no musi hulac... sprawdz czy nie mas zgdzies w wezu nieszczelnosci... dokrec mocniej opaski na rozgrzanym .. u mnie to bylo.. bo uklad dziala na podcisnieniu i po rozgrzaniu lapalo nieszczelnosc ;)

moze chlodnica kijowa? ja mialem w dobrym stanie ale jakas noname... dopiero jak uszczelnilem uklad ,odpowietrzylem i dalem chlodnice oem honda od VTI to zaczelo hulac jak powinno

Vincent
Forumowicz

Samochód: CRX Del Sol

przez Vincent » 2014-06-24, 00:31

robraf, Ciekawy system odpowietrzania :-)

bonus1910
Forumowicz

przez bonus1910 » 2014-09-02, 09:20

Odgrzeje swój temat.
Byłem w warsztacie który mi sprawdził czy w płynie chlodniczym jest co2 czyli deutlenek węgla...wynik byl negatywny tj.uszczelka pod glowica jest ok.
Chyba muszę sprawdzic zegary,może one są jakies felerne.
Albo ten typ tak ma :)

Jak wymienic liznik,dużo robot jest,,.,ostatnio sam panel wymienilem😀

Po wymianie podziele sie wnioskami.
Pozdro

Poprzednia strona   Następna strona