silnik zatarty :-/
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

EasyRider
Forumowicz

przez EasyRider » 2007-03-27, 21:20

hej, wlasnie dajcie spokoj chlopak napisal ze nie jechal jak to sie stalo.
Fajnie ze wkleiles fotki.1 dla mnie nieczytelna, natomiast druga wyjasnia sprawe. Faktycznie tak jak wczesniej pisales suchy korbowod.Wiec teraz sie zgodze ze wal musial dostac.Niezla temperatura musliala sie wytworzyc.Ile oleju zlales po tym zdarzeniu?
Wlasnie, zna ktos dokladny schemat smarowania?
jak ida kanaliki, jak to jest z natryskiem?

Odkreciles juz panewki?
Moze lepiej w tym wypadku by ci bylo odrazu silnik wymontowac,
mniejsza meczarnia, skoro i tak do roboty, badz wymiany.
pozdrawiam

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2007-03-27, 22:10

tez tak mialem,tyle ze korbowod z tlokiem byly w misce olejowej jak ja odkrecili!!!
tez nie ja jechalem :nieok:
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-28, 05:46

co do tego schematu:
olej jest zasysany z miski poprzez tzw smok, pozniej jest pompa oleju, nastepnie kanal w bloku, filtr oleju i tu sie ten kanal glowny rozdziela na dwa, jeden z nich doprowadza olej do glowicy, a drugi do ukladu korbowego. Ten ostatni jest zbudowany tak: olej z bloku silnika tloczony jest do tej podpory walu korbowego, i tutaj sa(czyli w tej podporze)polowy panewek glownych (drugie polowki sa w bloku- ale to chyba kazdy wie ;) ),w kazdej panewce(tej dolnej w podporze) jest otwor przez ktory jest tloczony olej do takiego kanalika wzdluz panewki(tutaj juz nastepuje smarowanie panewk glownych), teraz panewki korbowe: cztery czopy glowne walu korbowego maja wywiercone otworki a te otworki sa polaczone z kanalikami w wykorbieniach i dalej te kanaliki polaczone sa z otworami w czopach korbowych, olej z panewki korbowej poprzez wspomniane wzdluzne kanaliki jest tloczony do tych kanalikow w wykorbieniach i pozniej do panewki korbowej,
aha i jeszcze te natryski o ktorych piszecie: w kazdy korbowodzie jest otwor przez ktory jest tloczony olej (przez otwor w panewce korbowej) do natrysniecia na sworzen tloka(smarowanie) i na denko tloka(chlodzenie denka)
to tyle troche pzrydlugawy opis ale mysle ze dobrze obrazuje jak to wszystko dziala
jak beda jeszcze pytania to sprobuje zrobic fotki mojego starego walu i opisac te kanaliki

po tych zdjeciach wnioskuje ze albo zapchal ci sie filtr leju albo na smok natargalo jakiegos syfu(jest jeszcze taka mozliwosc ze padla pompa oleju), bo jak piszesz ze wszystkie sa takie jak na zdjeciach, to malo prawdopodobne jest zeby wszystko pozatykalo w jednym momencie(chodzi mi tu o te kanaliki w podporze)

jak wygladaja panewki glowne? glowica sucha czy mokra w srodku(pod pokrywa)? zobacz jak wyglada filtr oleju

zapytaj laski czy nie swicila kontrolka od smarowania...

i jeszcze jedno od braku chlodzenia nie zatrze sie silnik tak od razu - pod warunkiem ze jest dobre smarowanie - i wierzcie mi ze wiem co pisze(przetestowane niestety w praktyce), a to co widze na tych zdjeciach to ewidentny brak oleju na panewkach

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-03-28, 16:29

ale jak by mu sie zatkal smok to lamka od oleju odrazu siee oswieci[i kazdy madry odrazu wylaczy samochod],a zaswiecala sie czasem lampka od olej???jesli tak to panewki juz byly pewnie do wymiany!!!jak nie to wszytko bylo ok.wersji takiej ze pompa oleju nie wydalaly czy cos to odpada,wersji takiej ze sie cos zatkalo na panewkach tez odpada filtr wszytstko lapie,jedyne madre wytlumaczenie to BRAK OLEJU :cry: aha pompa oleju nie moze padnac-bo jak by padla to by sie musiala rozsypac na czesci a wtedy byl by jeden wielki zgrzyt,jak co moge dac fote ze srodka,,,

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-28, 16:37

mariusz masz racje dlatego zadalem tych kilka pytan, i jedno jest tkie zeby sie zapytal czy nie zaswiecila kontrolka, tylko nie wtedy jak sie silnik zatrzymywl juz a duzo wczesniej
stanu oleju nie biore pod uwage bo jest to sprawa tak jasna jak slonce i zadne komentarze w tym przypadku nie maja sensu
nie pamietam czy czujnik cisnienia oleju jast za, czy przed filtrem(wydaje mi sie ze przed ale moze sie myle), jezeli bylby przed to wg wskaznika wszystko jest ok, a w rzeczywistosci moze byc zapchany filtr i smarowanie idzie sie j....w takim przypadku

najlepiej bedzie jak gosciu rozbierze silnik i sam zobaczy co sie stalo, pewna ilosc niezbednych informacji juz zostala napisana i wyczajenie na tej podstawie nie powinno byc problemem

pozdrawiam

Bonczek
Moderator

Samochód: ED9 K20

przez Bonczek » 2007-03-28, 16:53

mariusz123 napisał(a):zaswiecala sie czasem lampka od olej???jesli tak to panewki juz byly pewnie do wymiany

Jeżeli czasem lampka na krótko się zapali to oznacza że mam do wymiany panewki (chodzi o te od wału?)?

bmk1607

przez bmk1607 » 2007-03-28, 20:59

ok wielkie dzieki za info, silnik na dniach moze bedzie wyjmowany i rozbierany dokładniej to wszystko dokladniej zdiagnozuje, i sprawczynie tez dorwe i sie jej zpytam jak mi powie wogole, i jak wogole. dzieki, teraz tak czy tak to chyba pozostaje mi tylko rozgladnac sie za jakims dobrym silniczkiem, i co tutaj polecacie w tej kwestii ?? jaki silni najlepiej i jaki osprzet odrazu wydech komp, dodam ze oryginalnie tam byl z5, ten co mialem teraz oznaczenie miał a9 na bloku :-]

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-28, 21:19

z5 a a9 to w zasadzie to samo, roznia sie tylko kompem(tzn jego mapami) i kolektorem wydechowym(z5 ma 4-1 i sonde lambda a za nia katalizator, a9 4-2-1 i bez sondy), sinik jako taki mozesz pakowac jaki dorwiesz kwestia tylko dopasowania osprzetu do tego co masz, ale z tym nie ma problemu

edos22
Forumowicz

przez edos22 » 2007-03-28, 22:25

EasyRider napisał(a):
edos22 napisał(a):e tam koszta
i ogien =>A co do zatarcia to własnie dziś mi stanoł silnicór i to juz mój 3 raz

i tak to sie kreci aby zlozyc i ogien.E tam koszta no to nie podales kosztu tej orginalnej uszczelki a to 370zl, a koszt obrobki glowicy, chyba ze na "desce" splanujesz i sobie tam umiesz podacierac zaworki.Ciekawe jeszcze jak sprawdzisz szczelnosc, a jeszcze tak gniazda wydechowe przyfrezowac, skoro juz rozbierac to raz.

A co do zatarcia to dziwne, ze bylo sucho musialo nie byc oleju badz chlodzenia.Zobacz sobie jak olej wysoko podchodzi, niemozliwe zeby bylo sucho, zwroc uwage na przeciwwagi.
Pisze o kalalikach to dobry trop.
Wiesz awarie to moj konik, jak mozesz porozbieraj i zrob zdjecia.
Wyciagnij termostat zobacz czy sie otwiera, choc co rzadkosc.
Zobacz te kanaliki w korbowadach i panewkach.
Fajnie byloby jakis porobil te zdjecia i dal konkretna odpowiedz.
Jestem ciekaw jak wyglada wal.
Tylko brak smarowania i temperatura mogla doprowadzic to zniszczen, to chyba jasne.

Zauwaz to ze kazdy prof. dlubniety silnik ma pelen monitoring parametrow, co jest bardzo wskazane, aby kontrolowac jest parametry i zareagowac jak dzieje sie cos niedobrego.
Mam nadzieje ze wrzucicsz jakis materialy, bardzo jestem ciekaw.

pozdawiam

yhhmmm planowanie głowicy całe 40 zeta zawory docierasz sam koszt pasty plus minus 1,50gr i nóż w ręke- nagar przy okazji ściągniesz ale problem
szczelnośc-odwracasz lejesz nafte czekasz i patrzysz
co jak co ale jak sobie sam nie zrobisz to bedzie spiepszone!

[ Dodano: Sro Mar 28, 2007 10:36 pm ]
rafisz napisał(a):z5 a a9 to w zasadzie to samo, roznia sie tylko kompem(tzn jego mapami) i kolektorem wydechowym(z5 ma 4-1 i sonde lambda a za nia katalizator, a9 4-2-1 i bez sondy), sinik jako taki mozesz pakowac jaki dorwiesz kwestia tylko dopasowania osprzetu do tego co masz, ale z tym nie ma problemu

różni się jeszcze sprzęgłem konkretnie nie wejdzie ci zacisk z tarczą na koło zamachowe z a9 do z5 i na odwrót a także po drógiej stronie kołem gdzie hula pasek alternatora a9 ma mniejszy sforzeń wału(czyli jest ciut ciut inny)
edos off road & streetfighter team

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-03-28, 23:05

czujnik cisnienia oleju jest po to zeby sprawdzac i stan panewek[czyli jak maja luz szybciej ucieka z pod nich olej i cisnienie jest mniejsze],lub stan oleju,jak jest malo w misce to cisnienie spada bo pompa ma przerwy w dostawie oleju,he ale to jzu musial by byc konkretny gosc co by tak olal silnik,albo kupil crx i nie wie ze one moga lykac 1litr na 1tys, :rotfl2: ,kolejna sprawa to to jak piszesz RAFISZ sa tacy goscie co mysla ze filtr oleju sie zmienia co dwie wymiany oleju :rotfl2: ,i moze sie zle doliczyli i sie zatkal po kolejnej zmianie,hehehe.OGOLNIE MYSLE ZE BRAK OLEJU,BO JAK PANEWKA JEST WALNIETA TO LAMPKA SIE POWINNA SWIECIC [BRAK CISNIENIA]I OCZYWISCIE ZANIM COS SIE ZATRZE SLYCHAC PEWNIE PUKPUKPUK[CZY JAKOS TAK/]...PS BONCZEK z tym ze jak sie zaswieci co jakis czas[np na zakrecie :rotfl: pewnie],to albo stan oleju min,albo nie macisnienia,a jak nie ma cisnienia to jak wyzej,czyli juz sie zrobil luz miedzy panewka a walem,ja jestem stolarzem i nie mam zielonego pojecia o profesjonalnej mechanice,musial bys spytac sie jakiegos doswiadczonego mechanika... :blee: ,jutro wkleje fotke pompy i bedziecie widziec ze nie ma opcji ze pompa moze nie robic cisnienia,,,,
Ostatnio edytowano 2007-03-29, 19:01 przez mariusz123, łącznie edytowano 1 raz

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-29, 07:55

różni się jeszcze sprzęgłem konkretnie nie wejdzie ci zacisk z tarczą na koło zamachowe z a9 do z5 i na odwrót a także po drógiej stronie kołem gdzie hula pasek alternatora a9 ma mniejszy sforzeń wału(czyli jest ciut ciut inny)

sprzeglo sie wymienia cale w takim przypadku(tzn zmiany silnika na inny czyli kolo zamachowe, tarcza i docisk), sorki za niedopowiedzenie
ale co do walu to sie nie zgodze z tym, co piszesz bo ja w swoim z5 mam wal od a9(tzn tak twierdzil gosciu ktory mi sprzedal ten wal-nawiasem mowiac ow czlowiek kiedys duzo siedzial na stronce www.crx.com.pl i na tej zreszta tez ostatnio go nie widuje ani tu ani tam), i z zamontowaniem nie mialem zadnych problemow, wszystko pasilo, jak ulal

wonski
Forumowicz

przez wonski » 2007-03-29, 17:06

tak jak pisze Rafisz klin jest taki sam bo jak ja swój zgubiłem to wziąłem od z5
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! :)
SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/

edos22
Forumowicz

przez edos22 » 2007-03-29, 21:38

kóńcówka wału a9 (gdzie nakłada się kóło na pasek alternatora) jest cieńsza niż w z5 ,postaram sie zrobic foto w weekend(z suwmiarką), miałem dwa silniki a9 i 3 z5 i były różnice
edos off road & streetfighter team

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2007-03-29, 22:31

ale to nie zalezy od tego czy a9 czy z5 tylko jaki rocznik tak samo z wieloklinem i iloscia zebaow czy 20 czy 21

do90r inaczej od 90 inaczej

[ Dodano: Czw Mar 29, 2007 10:35 pm ]
a co do docieranie zaworow na paste, to idze ale ma jeden minus
beda zajebiscie halasowac (sprawdzilem), trzeba zrobic przylgnie zaworow na 3 katy a tego samemu nie zrobisz , a docieranie niszczy te katy i jest glosno
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Poprzednia strona