),w kazdej panewce(tej dolnej w podporze) jest otwor przez ktory jest tloczony olej do takiego kanalika wzdluz panewki(tutaj juz nastepuje smarowanie panewk glownych), teraz panewki korbowe: cztery czopy glowne walu korbowego maja wywiercone otworki a te otworki sa polaczone z kanalikami w wykorbieniach i dalej te kanaliki polaczone sa z otworami w czopach korbowych, olej z panewki korbowej poprzez wspomniane wzdluzne kanaliki jest tloczony do tych kanalikow w wykorbieniach i pozniej do panewki korbowej,
aha pompa oleju nie moze padnac-bo jak by padla to by sie musiala rozsypac na czesci a wtedy byl by jeden wielki zgrzyt,jak co moge dac fote ze srodka,,,mariusz123 napisał(a):zaswiecala sie czasem lampka od olej???jesli tak to panewki juz byly pewnie do wymiany
EasyRider napisał(a):edos22 napisał(a):e tam koszta
i ogien =>A co do zatarcia to własnie dziś mi stanoł silnicór i to juz mój 3 raz
i tak to sie kreci aby zlozyc i ogien.E tam koszta no to nie podales kosztu tej orginalnej uszczelki a to 370zl, a koszt obrobki glowicy, chyba ze na "desce" splanujesz i sobie tam umiesz podacierac zaworki.Ciekawe jeszcze jak sprawdzisz szczelnosc, a jeszcze tak gniazda wydechowe przyfrezowac, skoro juz rozbierac to raz.
A co do zatarcia to dziwne, ze bylo sucho musialo nie byc oleju badz chlodzenia.Zobacz sobie jak olej wysoko podchodzi, niemozliwe zeby bylo sucho, zwroc uwage na przeciwwagi.
Pisze o kalalikach to dobry trop.
Wiesz awarie to moj konik, jak mozesz porozbieraj i zrob zdjecia.
Wyciagnij termostat zobacz czy sie otwiera, choc co rzadkosc.
Zobacz te kanaliki w korbowadach i panewkach.
Fajnie byloby jakis porobil te zdjecia i dal konkretna odpowiedz.
Jestem ciekaw jak wyglada wal.
Tylko brak smarowania i temperatura mogla doprowadzic to zniszczen, to chyba jasne.
Zauwaz to ze kazdy prof. dlubniety silnik ma pelen monitoring parametrow, co jest bardzo wskazane, aby kontrolowac jest parametry i zareagowac jak dzieje sie cos niedobrego.
Mam nadzieje ze wrzucicsz jakis materialy, bardzo jestem ciekaw.
pozdawiam
rafisz napisał(a):z5 a a9 to w zasadzie to samo, roznia sie tylko kompem(tzn jego mapami) i kolektorem wydechowym(z5 ma 4-1 i sonde lambda a za nia katalizator, a9 4-2-1 i bez sondy), sinik jako taki mozesz pakowac jaki dorwiesz kwestia tylko dopasowania osprzetu do tego co masz, ale z tym nie ma problemu
,kolejna sprawa to to jak piszesz RAFISZ sa tacy goscie co mysla ze filtr oleju sie zmienia co dwie wymiany oleju
,i moze sie zle doliczyli i sie zatkal po kolejnej zmianie,hehehe.OGOLNIE MYSLE ZE BRAK OLEJU,BO JAK PANEWKA JEST WALNIETA TO LAMPKA SIE POWINNA SWIECIC [BRAK CISNIENIA]I OCZYWISCIE ZANIM COS SIE ZATRZE SLYCHAC PEWNIE PUKPUKPUK[CZY JAKOS TAK/]...PS BONCZEK z tym ze jak sie zaswieci co jakis czas[np na zakrecie
pewnie],to albo stan oleju min,albo nie macisnienia,a jak nie ma cisnienia to jak wyzej,czyli juz sie zrobil luz miedzy panewka a walem,ja jestem stolarzem i nie mam zielonego pojecia o profesjonalnej mechanice,musial bys spytac sie jakiegos doswiadczonego mechanika...
,jutro wkleje fotke pompy i bedziecie widziec ze nie ma opcji ze pompa moze nie robic cisnienia,,,,różni się jeszcze sprzęgłem konkretnie nie wejdzie ci zacisk z tarczą na koło zamachowe z a9 do z5 i na odwrót a także po drógiej stronie kołem gdzie hula pasek alternatora a9 ma mniejszy sforzeń wału(czyli jest ciut ciut inny)
na zyczenie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość