Moc, a pozniej brak mocy.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Enzo
Forumowicz

Moc, a pozniej brak mocy.

przez Enzo » 2007-04-03, 20:16

Mam troche dziwaczny problem z moja ceerka.
Jak raz wlacze auto, to moc itp jest wszystko ok. Ladnie smiga itp, a jak raz znowu wylacze i za pare godz. wlacze juz tej mocy niema. Jakby krasnoludki kradly :/

Jak myslicie, co to moze byc?
dodam, ze mam juz niezbyt dobre sprzeglo, przeguby na wyczerpaniu, oraz niezbyt ladna chlodnica (czasem musze dolewac).

Pomozcie, bo sie mi opcje wyczerpaly.
Jest to mozliwe, ze chodzi o filtr powietrza? Bo w sumie chcialem go przeczyscic raz, ale srubki jakby sie przykleily, w dodatku mialem niezbyt dobry srubokret i caly proces szlag trafil.

Pomozcie, bede wdzieczny!!

DODANE:
Od wczoraj dominuje brak mocy. Juz sie nie zbiera jak powinien.

Do tego dochodzi co zauwazylem.
Czasem jak wlacze auto i naciskam na jalowym na gaz, to czuje "cisnienie" pod noga. Wtedy auto jezdzi dobrze.
A od wczoraj czuje tylko "miekkosc" pedala. No niemam pojecia, tak jakby nie bylo kompresji lub cos. Nie mam pojecia co to moze byc.
Ale w kazdym razie, jak czuje "cisnienie" pod pedalem gazu to jest ok, a gdy go nie czuje to jest nieok :/

Dzisiaj otworzylem maske, na przepustnicy dodawalem gazu i slyszalem brzeczenie gdzies w okolicach tego grubego wezyka co idzie do PMG-FI. Sprawdzalem i z tylu jest jakis trojkatny, cos jakby by dziurwawy.

Eliminuje filtr powietrza, bo go wczoraj czyscilem.

Wiec na moj sposob myslenia zostaje sprzeglo, brak dobrej kompresji (?), jakies spiecie (?), ew. zapchany filtr paliwa.

Prosze pomozcie, zaniedlugo zlocik i jak sie mi autko zepsuje to sie chyba potne :cry:

DO MODERATORA mefi vtec:
Zrobilem nowy temat, tamten mozesz skasowac. Pare dni temu ci napisalem, a nie reagujesz, a mnie autko niepokoi :(

Pozdrawiam
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-03, 20:35

Filtr paliwa możliwe, ale ja bym bardziej sprawdził przepustnicę i jej otoczenie. Czy napewno dobrze się odchyla, czy linka nie jest za luźna, może już się gdzieś przetarła, może przepustnica być brudna, może ten wężyk co mówisz się przetarł/odczepił. Najgorszym scenariuszem chyba będzie plucie przez Odmę i zasyfienie przepustnicy i jej okolic.

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-03, 20:51

Haro napisał(a):może ten wężyk co mówisz się przetarł/odczepił

Nie nie. Odczepic sie nie odczepil bo na niego patrzylem, oraz dociskalem. Ale jak zblizam glowe pod niego i daje lekko gazu (minimalnie), to slysze jakby cos zwarcie robily, jakby cos iskrzylo, lecz iskr zadnych z nikad nie widac.

A co to jest ta odma? I jak to sprawdzic?

No nic, bede musial filtr wymienic, a jak nie poskutuje to sie znowu nast. rzecz sprawdzi.

dzieki za odpowiedz

Moze ktos ma jescze jakies teorie?

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-03, 20:58

Odma to taki wężyk od pokrywy zaworów do rury dolotowej powietrza. Ogólnie radzę kupić filterek na odmę i przeczyścić przepustnicę, bo nieraz jak odma sie zesra to potrafi ufajtać kawał układu. Do wyczyszczenia przepustnicy musisz kupic uszczelkę przepustnica-kolektor

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-03, 21:09

ok, dzieki za informacje.
Jak to ktos potwierdzi, to juz"ide zlozyc zamowienie" lepiej, zebym do zlotu zdarzyl z tym sie
uporac, bo mechanik ze mnie jak :dupa:

[ Dodano: Wto Kwi 03, 2007 10:57 pm ]
hmm, tak czytalem teraz o bledzie 9, i tez komus tam nieciaglo jak powinno. Chodzilo o zle ustawiony rozrzad. Jest taka mozliwosc ze mi pasek przeskoczyl albo cos? jescze cos o zaplonie pisali.

[ Dodano: Wto Kwi 03, 2007 10:59 pm ]
aaa, no i moze po prostu sie mi zapchal katalizator? albo srodkowy albo koncowy?