pare watpliwosci i pytan odnosnie nowego nabytku
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

pare watpliwosci i pytan odnosnie nowego nabytku

przez crxmen » 2007-03-12, 01:28

a wiec tak,jako ze autko jest prawie prefekcyjne to juz zdarzylem wylapac minimalne minusy jest ich niewiele ale hm no przeciez taknie moze byc :wrrr: :wrrr: :wrrr:
1--auto stalo rok w garazu i teraz jak jechalem to czuc lekkie wibracje na kierownicy tak mniej wiecej od 60 km/h do 140 km/h pozniej to znika dodam ze hamulce idealne bo jak hamuje to przestaje bic i jest idealnie , ja stawiam albo na opony moze ze za dlugo stalo auto w jednym miejscu albo zle wywazone kola ale to sie okaze jutro po zmianie kol,a jesli nie pomoze to co to bedzie oznaczyc ???
2--na masce sa odpryski z kamieni,gostek mieszkal chyba w jakims kamienistym miejscu bo jest tego troszke i trzeba bedzie cos z tym zrobic i z tad moje pytanko czy da sie usunac te odpryski bez lakierowania maski,cz lakierowanie to jedyne wyjscie ???
3--mam takie wrazenie (napewno mi sie zdaje bo jestem uczulony na tym punkcje :razz: :razz: ) ze jak tyl mi wpada w lekka dziure to ucieka blyskawicznie na boki,to znaczy lewe kolo wpadnie to tyl max na prawo i odwrotnie,tak nie wiem jak to opisac jak by na kolkach drewnianych siedzial zamiast amorkow,jest takie zachowanie mozliwe tak jakby niestabilny byl czy cos sam juz nie wiem co mam sprawdzic,nic nie puka wszystko idealne ale jakos nie daje mi to spkoju.

z gory dzieki za wszytkie odpowiedzi na moje 3 meczace pytanka ;) ;) ;)
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

Friboo
Forumowicz

przez Friboo » 2007-03-12, 03:17

co do tego uciekania boku to chyba normalne jesli dodajesz gazu a jedno kolo straci przyczepnosc to to drugie ciagnie cie w bok... tak mi sie wydaje :)

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-03-12, 07:47

Odpryski na masce da się spolerować o ile są w miarę małe. Jak są niewiadomo jakie wżery, to lakierowanko.

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2007-03-12, 08:56

Ad. 1 Opony na śmietnik i wyważyć koła od nowa.
Bardzo lubię swe koreańskie auto ze stajni Calibry.

Pat-106

przez Pat-106 » 2007-03-12, 09:04

ad. 1 tak jak Roman pisal :)

ad. 2 obawiam sie ze bez lakierowania sie nie objedzie.. zazwyczaj kamytki robia dosc glebokie kratery ktorych ni jak nie usuniesz, ewentualnie moze ci sie udac lekko to zaretuszowac

ad. 3 moze cukierki w tylnym zawiasie do wymiany? ja mam podobnie i z tego co widzialem to u mnie wlasnie te cukierki juz swiezo nie wygladaja :)

mike
Forumowicz

przez mike » 2007-03-12, 10:37

u mnie cukierki tez sa do wymiany bo sa ostro zuzyte i tez na dziurach mi tył wariuje , moze zbieg okolicznosci a moze to wina cukierów

Krzyh00
Forumowicz

Re: pare watpliwosci i pytan odnosnie nowego nabytku

przez Krzyh00 » 2007-03-12, 12:54

ad.1 - podjedz do wulkanizacji z tymi kolami i kaz wrzucic na wywazarke. po tym jak kolo sie kreci bedzie juz wiadomo czy felga ma bicie, czy opona ma gdzies peknieta siate. sprawdz rok produkcji opon (DOT) jezeli maja juz ladnych pare lat i w dodatku widac rozwarstwienia, czyli sa po prostu sparciale, od razu na smietnik. zalozenie drugich kol wiele ci nie da chyba ze jezdziles na nich wczesniej i wiesz ze bicia na nich nie bylo.

ad.2 - no tutaj to sam musisz zdecydowac czy zadowola cie zaprawki czy sa na tyle widoczne ze nie wyglada to estetycznie. odpryski sa z reguly do samego podkladu wiec polerownie nie ma w ogole celu, co innego gdyby to byly rysy.

ad.3 - tutaj najlepiej bedzie podjechac na sprawdzenie i ewentualne ustawienie geometrii jezeli nie masz luzow na lozyskach, koncowkach bo te tez moga sie przyczynic do zlego prowadzenia.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-03-12, 23:50

a ja mysle ze co do pkt 2 to crxmen chce poprostu zachowac org lakiekiej i stad to pytanie

moze jakies kredki albo pedzelkiem malutkie zapraweczki porobic, kilka warstw w odstepie czasu a potem sprobowac spolerowac?
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2007-03-13, 00:56

atom1 napisał(a):a ja mysle ze co do pkt 2 to crxmen chce poprostu zachowac org lakiekiej i stad to pytanie

moze jakies kredki albo pedzelkiem malutkie zapraweczki porobic, kilka warstw w odstepie czasu a potem sprobowac spolerowac?

no wlasnie wolalbym zostawic oryginal,i ciezko sie glowie co z tym fantem zrobic,ale ciezko cos wymyslic,i kolek tez nie zmienilem bo nie wiem jak zciagnac dekle z tych alumow co sa na vtecu,a do jutra mam tylko rejestracje tak ze najpredzej bedzie wiadomo wszystko po wielkanocy,jak juz bede mial polskie numery,wtedy odkopie temat i bedziemy sie dalej glowic co zrobic z tymi trzema fantami ;)
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

kruszyn
Forumowicz

przez kruszyn » 2007-03-13, 11:39

ad3.
Ja tez to zaobserwowalem ale taki chyba urok zawiechy ze przy koleinach czy nierownosciach sciaga troche auto ... zaowazylem tez jedna spraw na ktora trzeba uwazac a mianowicie przy mocnym przyspieszaniu na luku i nierownej drodze czy koleinach przod ma tendencje do ,,przeskakiwania,, na zewnatrz ...(nie wiem czy to winna lekkosci auta czy gabarytow auta i srodka ciezkosci...)w kazdym razie trzeba uwazac :)
Co do maski mam ten sam problem pelno bialych kropek na czarnym lakierze :/
Bylem u znajomego ktory zajmuj sie lakierami i srodkami ochrony lakieru i doradzil mi (poza polerowaniem i lakierowaniem) kupienie mleczka koloruzujacego do lakieru, ponoc pokrywa male ryski i odpryski od kamykow do tego konserwuje jak normalny kosmetyk (jest kilkanascie kolorow w zaleznosci od koloru auta)
CRX ED9 D16Z5 '91 EX
Solniczka (żonki)

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2007-03-13, 12:37

Pędzelek, bezbarwny lakier do paznokci, potem kredka. To na wypadek, że nie możesz dokupić buteleczki z lakierem do poprawek wg fabrysznego numeru właściwego koloru. Mojej jakieś bydle porysowało czymś tylny błotnik na długości 20 cm., walczę z tym od kilku lat więc znam ten ból z autopsji