Witka.
Chciałem sie podzielić informacja dla osób, które mają sportowe kolektory i sonde labda umieszczona na jednym cylindrze.
Otóż panowie tą sonde warto przełożyć w drugi otwór tak jak to mają DEl SOle czyli na dole tam gdzi ezbiega sie wszytko do jednej rury.
Ja u siebie tak zrobiłem i zauważyłem płynniejsze przyspieszanie, lepszą pracę silnika z wciśniętym pedałem gazu oraz mniejsze spalanie przy większych prędkościach.
na plus jest to, iż sonda ma lepszy "pogląd" na spaliny z wszystkich cylindrów. Lepiej komputer dobiera mieszanke gdyż Sonda pracuje dokładniej. CZyli AFR jest bardziej stechiometryczny czyli uśredniony na podsawie spalin z wszystkich cylindrów.
Przedłużanie odbywa sie za pomocą miedzanej przewodu (linki) najlepiej o przekroju 1 lub 1,5 mm2 zacisnietego specjalnymi laczowkami (sklep elektronik) plus końcowki obtoczone w miedzianej paście.
Nie lutujemy końcówek!!
Ostatnio edytowano 2007-04-16, 00:18 przez merfi vtec, łącznie edytowano 1 raz
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com
a jak z temperatura sondy?
ja mialem przez jakis czas w DP sonde wlasnie na wysokosci II w kolektorach NA czyli gdzies pod nogami i na afr widzialem ze jest jej na tyle zimno ze afr przestawalo dzialc dopiero gdy pogonilem znow zaczynalo pokazywac odczyty. w delsolach sonda jest 4 kablowa czyli z podgrzewaniem wiec nie ma tego problemu.
pozatym
merfi vtec napisał(a):lepszą pracę silnika z wciśniętym pedałem gazu
to komp bierze pod uwage sonde gdy wciskamy pedal?
nie odbierz mojej wypowiedzi ze ja kwestojnuje. jestes mistrz a ja chce tylko sie uczyc
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior
kukus, a zauważyłeś co dzieje się ze wskazówką poziomu paliwa jak przez chwilę pogonisz autko a potem uspokoisz jazdę ?? wygląda to tak jakby przybywało paliwa, więc myślę że to nie dziwne że komp kontroluje dokładnie sondę.
bierze, poniewaz sprawdzalem na podlaczonym laptopie do kompa lpg gdzie mam odczyty sondy generalnie na gorze kolektora (na 4 cylindrze)na lpg sonda byla nieczula, natomiast na dole jest tak jak na benzynie czyli caly czas pracuje w zakresie 0,2-1V
caly czas komp reguluje mieszanke.
poza tym nie zapominaj ze zeliwo sie dlugo nagrzewa co w przypadku takiego kolektora zeliwnego i sondy na dole, czas rozgrzewania moze sie wydluzac, w przypadku kwasowki nie ma takich problemow.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
ruchy w zbiorniku cieczy maja wplyw na wychylenie wskaznika ale co to ma do sondy ??.
i prosze o nie mieszanie watkow, bo bede kasowal posty.
powyzej +- 80% otwarcia przepustnicy odczyt z sondy nie jest brany pod uwage ,to znaczy ze dane brane sa bezposrednio z mapy ,stad przy prawie pelnym otwarciu przep. masz afr na poziomie 14,7 (stechiometryczny) a przy wot 12.5 ,dlatego przy wot jest mozliwosc korekcji mapy ,im dalej od kolektora zainstalujesz seryjna sonde ktora jest bez grzalki tym pozniej uzyska temp. robocza
a czemu nie można lutować przewodów od sondy? proszę o jakąś konkretną odpowiedź ponieważ trochę siedzę w elektronice i nie widzę takiego powodu który mógłby zakłócać pracę sondy
rozumiem, czyli jak ja dawno temu przelutowywałem wtyczkę od sondy i sprawdzałem dzisiaj rano i nic się nie urwało to nie muszę się martwić że sonda nie działa poprawnie?
oj, no chyba o wiele większa pojemność będzie powstawała na wtyku, przecież tam gdy 2 powierzchnie wtyczki i gniazdka idealnie się nie zbiegną to powstanie swoisty kondensator powietrzny
z niebaa mi spadla ta podpowiedz wlsasnie montuje kolektor i mam dziurke tylko na dole
ps.martwi mnie tlko to polaczenie kabli wasz opis jest nie jasny (mozna by to bardziej łopatologicznie wylozyc ) i pojawlo sie w nim kilka watkow a jestem bardzo ostrozny w zmianach gdyz zal mi kazdego kucyka ktory mam
TAK JESTEM CRXOHOLIKIEM UZALEZNILEM SIE W 1998 ROKU I STWIERDZAM ZE JEST TO NIEULECZALNE - PRZESTAJE Z TYM WALCZYC