Ja proponuje z tuby zrezygnować na sam początek bo jest wykonana z prasowanego papieru i taka obudowa gra "lepiej" niż sam głośnik. jeśli chodzi o kwadrat - a w zasadzie sześcian to już lepiej, ale... Heh zawsze w elektroakustyce musi być "ale" Wrrrrr... Do rzeczy. Ale w takiej obudowie powstaje fala stojąca między przeciwległymi, równoległymi ścianami. Najlepiej jeśli każda z przeciwległych ścian będzie choć pod małym kątem, ale kiwnięta w stosunku do siebie. Wtedy trzeba mniej wytłumienia, nie ma możliwości tworzenia się fal stojących i generalnie zagra lepiejelcomo napisał(a):czy będzie to typowa tuba czy kwadrat, trapez lub prostokąt.
Obudowy najprawdopodobniej trzeba będzie dać zamknięte (czyli bez bass refleksu) chyba że chcesz wozić coś wielkości małej lodówki w bagażniku. Szkoda że nie masz parametrów T-S bo mógłbym policzyć jaki litraż będzie potrzebny. A co do wykonania to tylko płyta MDF 19-21mm grubości. Jak będziesz miał wymiary proponuję OBI, PRAKTIKER, CASTORAMA czy coś takiego, dotną na wymiar i po problemie. Dokupisz wikol, silikon, trochę jakiejś farby, lakieru itp, worek rigipsów i jakąś wykładzinę na obicie, jeden wieczór i masz zajefajny sub homemade. Ewentualnie jak nie chcesz sobie rąk brudzić to do stolarza i po sprawie. Jakieś pytania??? - pisz śmiało będziemy kombinować.

Jest to litraż dla jednego głośnika. Najprostszym rozwiązaniem teraz jest zrobienie dwóch 20 litrowych pudełek połączonych ze sobą. Ale dobrze by było aby przegroda była w środku. Zastanawiam sie jeszcze nad połączeniem przeciwsobnym głośników i dania tego w obudowę br. tylko że wtedy trzeba by było sprawdzić i poustawiać maksymalną moc jaką można dać na głośniki aby się nie uszkodziły. Wtedy zajmie to jeszcze mniej miejsca w bagażniku. Ja tak mam tyle że zastosowałem 2x GDN 20/80/2 i szyby chce mi wywalić jak się rozkręcę. Pozatym nikt nie wierzy że mam tylko taką małą skrzyneczkę a takie ciśnienie wytwarza. Ale jeśli nie jesteś zbytnio w temacie konstrułowania obudów to polecam pierwsze rozwiązanie.
, tylko do elcomo czy on sobie z tym poradzi ja bym to zlecił komuś pomimo tego że mam umysł i wykształcenie techniczne, chodzi o czas: zebrania wiadomości, wyliczenia, projekciku, kupienia potrzebnych materiałów i wykonania, aby to dało upragniony efekt 
były zamontowane dwa głosniki w małej tubie a łomotało niemiłosiernie był czysty głęboki bas i wszystko drżało wokół i taki efekt chcę uzyskać żeby było go bardziej czuc niz słychać
A tą skrzynkę z allegro bym odpuścił. Chyba że cena będzie bardzo przystępna czyli <100PLN to ewentualnie przerobić ją. Ale to będzie więcej roboty niż efektu. Z drugiej strony sam litraż w obudowie zamkniętej już nie ma tak wielkiego znaczenia jak w br wię można zalepić te dziury
i włączyć i zobaczyć co się dzieje. Twoja decyzja - ja bym sam robił skrzynki.
przejezdzasz przez most prawda? za mostem jakies 15-20m po prawej stronie jest taki budynek z napisem radia jak sie nie myle. Wjedz tam i powiedz co potrzebujesz. Ja kupilem tam praktycznie wszystko, skrzynie, wzmacniacz, kable, bezpieczniki.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość