Skrzynka do basowych wooferów HELP!!!
Coś dla crxowych audio

elcomo
Forumowicz

Skrzynka do basowych wooferów HELP!!!

przez elcomo » 2006-08-23, 09:12

Witam
Bardzo będę wdzięczny za informację gdzie w Poznaniu mozna kupić lub zrobić same skrzynki do głośników basowych. Nie ma znaczenia czy będzie to typowa tuba czy kwadrat, trapez lub prostokąt. Może mi podac ktoś namiary na program do obliczania litrazu skrzyni?? Kupię chętnie gotową taką skrzynkę. Mam dwa basy ALPHARD XE 8'' WOOFER MODEL CW802C
Będę wdzięczny za wszelka pomoc

[ Dodano: Sro Sie 23, 2006 10:04 am ]
Sa to głośniki 20cm
Nie ma to jak zgrabna sylwetka

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-08-23, 10:05

A masz parametry T-S tych głośników? Bo jeśli nie to nic nie policzysz. Program to np WinISD. Wpiszesz w goo.... i po sprawie zaraz się znajdzie. Tylko jest jeszcze problem tego typu, że trzeba mieć trochę w głowie żeby się nim posługiwać, bo o ile sam program nie jest skomplikowany to zaprojektowanie (czyt dobranie) dobrych, a najlepszych parametrów skrzyni to dwie różne rzeczy. A od tego zależy jak to wszystko zagra. Noi trzecia sprawa: ma znaczenie
elcomo napisał(a):czy będzie to typowa tuba czy kwadrat, trapez lub prostokąt.
Ja proponuje z tuby zrezygnować na sam początek bo jest wykonana z prasowanego papieru i taka obudowa gra "lepiej" niż sam głośnik. jeśli chodzi o kwadrat - a w zasadzie sześcian to już lepiej, ale... Heh zawsze w elektroakustyce musi być "ale" Wrrrrr... Do rzeczy. Ale w takiej obudowie powstaje fala stojąca między przeciwległymi, równoległymi ścianami. Najlepiej jeśli każda z przeciwległych ścian będzie choć pod małym kątem, ale kiwnięta w stosunku do siebie. Wtedy trzeba mniej wytłumienia, nie ma możliwości tworzenia się fal stojących i generalnie zagra lepiej :) Obudowy najprawdopodobniej trzeba będzie dać zamknięte (czyli bez bass refleksu) chyba że chcesz wozić coś wielkości małej lodówki w bagażniku. Szkoda że nie masz parametrów T-S bo mógłbym policzyć jaki litraż będzie potrzebny. A co do wykonania to tylko płyta MDF 19-21mm grubości. Jak będziesz miał wymiary proponuję OBI, PRAKTIKER, CASTORAMA czy coś takiego, dotną na wymiar i po problemie. Dokupisz wikol, silikon, trochę jakiejś farby, lakieru itp, worek rigipsów i jakąś wykładzinę na obicie, jeden wieczór i masz zajefajny sub homemade. Ewentualnie jak nie chcesz sobie rąk brudzić to do stolarza i po sprawie. Jakieś pytania??? - pisz śmiało będziemy kombinować.

Pozdrawiam
"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-08-23, 10:12

Wszystko bardzo ładnie Mariusz opisałeś, a teraz pytanie, czy warto??, czy bedzie dobry efekt?? itp., itd. elcomo przemyśl, to jest "wyższa szkoła jazdy" :ok:

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2006-08-23, 10:17

Myślałem o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item121279327_skr ... nowa_.html
Nie wiem jak to zagra bo to jest bass reflex i nie mam pojęcia jakie są te moje głośniki czy reflex czy nie nie wiem?? Miałem kiedys do nich pudełka ale to było dawno temu ;)
tu jest opis głosników:
http://www.swistak.pl/aukcje/1156581,GL ... -WATT.html

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-08-23, 10:41

czy warto??? Moim zdaniem zawsze warto bo lepiej żałować, że się coś zrobiło, niż żałować, że się nie zrobiło. A przy okazji można się wiele nauczyć :rotfl:
elcomo, ta obudowa to typowy br, czyli nie do Twoich głośników. Znalazłem parametry w neciku: fs=42 hz, Qts=0.93. Qts by sugerowało, że ewidentnie się nie nadaje do br, bo będzie długi impuls i ogromne wychylenia membrany co w efekcie go zabije. Czyli jak pisałem obudowa zamknięta. Moim zdaniem około 20-25 litrów i będzie dobrze. Oczywiście pojemności wewnętrznej obudowy ;) Jest to litraż dla jednego głośnika. Najprostszym rozwiązaniem teraz jest zrobienie dwóch 20 litrowych pudełek połączonych ze sobą. Ale dobrze by było aby przegroda była w środku. Zastanawiam sie jeszcze nad połączeniem przeciwsobnym głośników i dania tego w obudowę br. tylko że wtedy trzeba by było sprawdzić i poustawiać maksymalną moc jaką można dać na głośniki aby się nie uszkodziły. Wtedy zajmie to jeszcze mniej miejsca w bagażniku. Ja tak mam tyle że zastosowałem 2x GDN 20/80/2 i szyby chce mi wywalić jak się rozkręcę. Pozatym nikt nie wierzy że mam tylko taką małą skrzyneczkę a takie ciśnienie wytwarza. Ale jeśli nie jesteś zbytnio w temacie konstrułowania obudów to polecam pierwsze rozwiązanie.
They fly so high
They reach the sky

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-08-23, 10:48

Mariusz pytanie było skierowane nie do Ciebie, ponieważ widzę,że dobrze ogarniasz temat :poklony: , tylko do elcomo czy on sobie z tym poradzi ja bym to zlecił komuś pomimo tego że mam umysł i wykształcenie techniczne, chodzi o czas: zebrania wiadomości, wyliczenia, projekciku, kupienia potrzebnych materiałów i wykonania, aby to dało upragniony efekt :ok:

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2006-08-23, 11:03

Ponieważ jestem laikiem i sie na tym nie znam poprosiłem o pomoc i bardzo dziekuję za otrzymane informacje część pierwszą mam już z głowy 20l/głosnik obudowa zamknieta. Część druga pytania to czy gdzieś w Poznaniu mozna taką obudowę kupic gotową albo zamówić gdzieś do zrobienia ostatecznie moge iść do stolarni i pogadać ale moga mnie olać i nie zawracać sobie dupy takim pudełkiem ;)
Wiem, że głośniki graja rewelacyjnie bo szwagier miał je przez jakiś czas w swojej bryce i ktoś mu dał do nich tubę którą musiał już oddać :( były zamontowane dwa głosniki w małej tubie a łomotało niemiłosiernie był czysty głęboki bas i wszystko drżało wokół i taki efekt chcę uzyskać żeby było go bardziej czuc niz słychać :)
Czy kupic to pudełko z Allegro i załatać dziury i dokładnie ją uszczelnić?? Może napchać więcej wygłuszenia kolo pisze, że ma 60 litrów

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-08-23, 11:15

jeśli chodzi o Poznan to już nie pomogę :( A tą skrzynkę z allegro bym odpuścił. Chyba że cena będzie bardzo przystępna czyli <100PLN to ewentualnie przerobić ją. Ale to będzie więcej roboty niż efektu. Z drugiej strony sam litraż w obudowie zamkniętej już nie ma tak wielkiego znaczenia jak w br wię można zalepić te dziury :) i włączyć i zobaczyć co się dzieje. Twoja decyzja - ja bym sam robił skrzynki.
They fly so high
They reach the sky

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2006-08-23, 11:30

Dzięki za pomoc zamieściłem ogłoszenie w dziale kupię gdybys reflektował na zrobienie skrzynki pod moje autko, sprzęt i głośniki to jestem powaznie zainteresowany.

W I Ś N I A
Forumowicz

przez W I Ś N I A » 2006-08-23, 11:45

Pogadaj z jakimś znajomym i sam sobie zrobisz o wymiarach jakie chcesz.Troche pracy jednak trzeba poświęcić.
Sam robiłem w tamtym roku (ale wiem, że jak bym życił moją skrzynkę z wysokości to nic jej nie bedzie ,tak ją poskręcałem...-choć rzucać nie zamierzam).
Basik daje ładny mimo że jeszcze nie ma zwrotnicy i kondesatora.
EVOLUTION-części samochodowe

EVO-street team

AciD-EF
Forumowicz

przez AciD-EF » 2006-08-23, 12:02

W kocnu moge pomoc :D
Jak jedziesz obornicka w strone obornik :D przejezdzasz przez most prawda? za mostem jakies 15-20m po prawej stronie jest taki budynek z napisem radia jak sie nie myle. Wjedz tam i powiedz co potrzebujesz. Ja kupilem tam praktycznie wszystko, skrzynie, wzmacniacz, kable, bezpieczniki.
Jak dobrze zagadasz to dostaniesz nawet duzy upust, ja dostalem 60 zl na kablach :)

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2006-08-23, 12:39

OK Dzieki za namiar ale zależało mi na tym żeby skrzynka była pod moje głośniki i żebym wiedział jaka ma byc żeby to ładnie zagrało. Zależało mi bardzo na tym, zeby była mała wymiarami z basami przeciwsobnymi dla tego dwa małe głosniki ( wymiarami ) bo chcę zachowac funkcję bagaznika i własnie szukam kogos obcykanego w temacie chyba, że jak tam pojadę to mi doradzą co i jak...
Dzieki

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-08-23, 13:08

Cześć.Tak jak napisałem w twojej ofercie kupna. Ty chcesz suba z głośnikami w tandemie. Dwa głośniki twarzą do siebie jeden zostaje w środku w subie, a drugi na zew. W ten sposób jak sub z jednym głośnikiem ma miec 25 litrów, to z dwoma głośnikami w tendemie 12.5 litra a to już bardzo małe jest. Największy problem z obliczeniem tego wszystkiego, najłatwiej obliczyc suba zamkniętego lub bas-reflex, ale już coś takiego to wyższa szkoła kazdy :>
Polecam zrobic samemu, dużo z tym roboty nie ma a jaka satysfakcja :D
Sciągnij sobie programik Winisd i BassBox(lepszy), za pomocą tych programów można już wstępnie coś wyliczyc ale nie jest to tak hop :>