Uważajcie, bo to wersja USDM, ich wiązka się trochę różni. Może się pokuszę na takie zegary ale w km/h. Problem tylko w tym, że ja już mam OBD1 u siebie, po 2gie nie wiem czy aby na pewno będą współpracować z komputerem od B16A.
teoretycznie problemu nie będzie , z jednym ale , w 2gen jest linka na licznik a tu jest potrzebny impulsator w skrzyni i przewód sygnałowy do licznika
hehe to jeszcze więcej kombinacji , bo poziomy sygnałów na poszczególne wskaźniki nie będzie sie zgadzać , a tu mamy szansę ze wszystko będzie oki , co do impulsatora to możliwe że będzie sie nadawał z licznika z 2gen , bo przeciąż jest tam impulsator , tylko przylutować kabelki i by sobie był na lince a jak nie to trzeba spasować z nowszego civa w skrzynie tam gdzie linka wchodzi
Jeszcze pozostaje inna sprawa, bo Vtec w B serii musi miec sygnał z zegarów że jedziesz, i tylko wtedy się załaczy. Ja przy wkładaniu B16A musiałem zmienić zegary na zegary z EK4 gdzie prędkościomierz jest na impulsator właśnie a nie na linkę.
komputer do załączania vtec-a w starszej B serii bierze sygnał właśnie w liczniku(na linkę) z licznika w którym jest impulsator
natomiast w nowszych , bierze go z impulsatora z czujnika w skrzyni biegów
więc jak wymienisz licznik to już musisz sobie poradzić z odpowiednie połączenie sygnałów
Jeśli zbiorę więcej informacji o przekładce tego licznika pod obd1 to przełożę i zdam relację
Jeśli chodzi o linkę, to na tym forum napisali że skorzystali z wersji z civici 92 95
"AP2 cluster, Speedohealer V4 with universal harness, Modifry ECT Module, and a VSS Electronic speed sensor from a 1992-1995 Civic."
Virus12 napisał(a):skorzystali z wersji z civici 92 95
no czyli wystarczy kupić czujnik ze skrzyni biegów z 5gen i wkręcić zamiast swojego ślimaka w skrzyni 2gen , potem tylko pod wiązkę licznika podpiąć tak aby sygnał miał komputer i licznik
Ciekawe to jest to dlaczego wsadzajac y21 nie wykreca sie tego czujnika ze skrzyni i nie wkreca sie tam tego sensora linkowe z L3 albo y2-1, i wtedy zostaja seryjne zegary i sie ma swiety spokoj.
Da sie tak czy nie? Bo jak badałem temat to sie dowiedzialem ze istnieje taka mozliwosc.