Wtłaczanie powietrza do dolotu??

Vermilion
Forumowicz

Wtłaczanie powietrza do dolotu??

przez Vermilion » 2011-08-10, 12:54

Panowie, mam takie pytanie. Podam to na przykładzie motocykli Suzuki. Mają one system SRAD (Suzuki Ram Air Direct) http://www.scigacz.pl/Ram,Air,System,208,lw.html.

Jego działanie jest mniej więcej takie, że motocykl posiada centralnie z przodu wloty powietrza, które w zależności od tego z jaką prędkością jedziemy wtłaczają powietrze zasysane do dolotu i dodają kuników (w przypadkiu Hayabusy nawet do 18KM jak dobrze pamiętam przy 240km/h). Honda mniej więcej to samo stosuje w motocyklu VTR 1000 SP-1 i SP-2. Ogólnie w moto to dość znany patent :)

Myślałem właśnie, żeby może zrobić coś podobnego w CRX'ie. Jakby na oryginalnym dolocie, zaraz za filtrem powietrza puszkowym, dodać szczelny zimny dolot:

http://filtry.simota.home.pl/filtry/ind ... t&Itemid=1

Ze zderzaka (umieszczony jakoś pod którąś z lamp, żeby wody tyle z gleby nie łapał) z takim patentem, żeby syf większy nie leciał:
http://filtry.simota.home.pl/filtry/ind ... t&Itemid=1

Czy to by coś dało? Oczywiście wkładkę filtra trzeba by wymienić na K&N'a, większa przepustowość, możliwość czyszczenia i regeneracji, olej K&N'a z doświadczenia wiem, że nie chłonie wody, także woda po zwolnieniu auta spadałaby w dół podczas zmniejszenia cugu.

Liści łapać nie będzie, piach do góry nie wleci, a kurz zawsze można z K&N'a zmyć. Woda w takim układzie to chyba nie problem. Zresztą motocykle jakoś tak jeżdżą i nic im nie jest :) Mają tam bardzo prosty tylko filtr drobno siatkowy i dodatkową przepustnicę, w aucie ze względu na pojemność tego układu nie trzeba by robić dodatkowej przepustnicy z tego co się orientuję.

Co wy na ten pomysł? Można by jeszcze wtedy cały patent owinąć bandażem termoizolacyjnym, żeby się powietrze nam w środku od silnika zbyt szybko nie ogrzewało :)
Ostatnio edytowano 2011-08-10, 13:54 przez Vermilion, łącznie edytowano 2 razy
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-08-10, 13:04

Hehe też się nad czymś takim zastanawiałem :) Generalnie, zrobienie szczelnego CAI z filtrem, który nie hamowałby za bardzo powietrza dałoby właśnie taki efekt. Problem jest tylko z tym filtrem, trzeba by było chyba ręcznie coś takiego zrobić bo na rynku nie ma chyba tego typu filtrów.

Tak BTW jest jeszcze taki gadżecik ale szczerze wątpię, że to coś daje - powietrze zwalnia bo musi rozpędzić łopatki turbiny:

http://allegro.pl/turbinka-biturbo-turb ... 64872.html

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-08-10, 13:12

A co to za trudność z tym filtrem. Bierzesz fabryczny dolot z puszką, wsadzasz wkładkę K&N (ma naprawdę dobrą przepustowość), zaraz za filtrem na dolnym wylocie zakładasz rurę od zimnego i do zderzaka wsio :) Chyba, że się mylę :P

PS. Ta turbinka to ściema :) W jaki sposób wiatraczek napędzany przez wiatr ma jeszcze ten wiatr przyspieszać?? Jakby go do prądu podłączyć to może :P

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2011-08-10, 13:14

hehe wesoły temat.
montaż turbo i powietrze wtłoczone.
wszystko działa trochę inaczej, fizyka rezonanse. zrób jakiś nawiew zimnego do seryjnej puszki i tyle. Honda wyjątkowo dobrze znosi wszelkie operacje na dolotach ;)
To gówno z allegro, kurcze czemu to nie ma jeszcze silnika na 12v wtedy dopiero by pompowało :rotfl:

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-08-10, 13:21

Vermilion napisał(a):A co to za trudność z tym filtrem. Bierzesz fabryczny dolot z puszką, wsadzasz wkładkę K&N (ma naprawdę dobrą przepustowość), zaraz za filtrem na dolnym wylocie zakładasz rurę od zimnego i do zderzaka wsio :) Chyba, że się mylę :P

W życiu nie widziałem seryjnego dolotu :D Więc generalnie jeśli jesteś w stanie zrobić taki szczelny układ (tj. włożyć ten filtr do dolotu, tak żeby powietrze nie uciekało) to masz gotowy SRAD :) Tylko ze względu na jego fizyczną długość reakcja na gaz może być mocno spowolniona ;)

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-08-10, 13:32

Biorąc po uwagę to, że teraz mam full 100% dolot seria ze wszystkimi po drodze rezonatorami, zawijasami itd. to długość nawet po zrobieniu CAI na seryjnej górze dolotu będzie krótsza niż ori :)

Gilu my tu nie mówimy o czymś co kosztuje grube tysiące, zwiększa awaryjność pojazdu, spalanie 2x itd. a przy tym daje >100KM. Mały bajer za 260zł (200zł sama wkładka K&N do ori puszki, a taki k&N to też wygoda w używaniu, bo starcza na milion mil :) Tylko czyścić i oleić trzeba a zestawy do tego mam jeszcze z K&N'a z moto :)), który może da z 3KM w stosunku do serii normalnie, a z 7-9KM przy 200km/h zwiększając ciut moc, elastyczność przy dużych prędkościach

Oczywiście ta cała turbinka z allegro to syf i ściema, mówiłem to już wcześniej.

Ale temat wcale nie jest śmieszny. System wtłaczania powietrza w dolot przy prędkości tak jak mówiłem jest znany i powszechnie stosowany w Moto. SRAD w Suzuki Hayabusa daje dokładnie 16KM, na hamowni Gixer 1300 L1 pokazuje 197,2 KM przy 9500 obr/min (213 KM z SRAD. Moc wzrasta w miarę prędkości.

O fizyce i rezonacji to akurat ty mi nic nie mów ;) Nie bardzo właśnie z tego powodu czaję po co ludzie zakładają krótkie układu dolotowe z aluminium ze stożkiem na końcu, poza zwiększeniem powierzchni ssącej i krótszą drogą ssania to nie ma żadnego sensu :) Co innego jak stożek jest umieszczony na nawietrznej pod nadkolem na długim dolocie z elementami antywibracyjnymi, ale takie patenty markowe swoje kosztują, a i bez osłon w deszczu sobie nie pojeździsz, a czasem nawet osłony puszczają.

Mój obmyślony patent to właśnie tak jak mówisz, szczelny ori dolot (nie żadne srożki), zrobiony z elementów giętkich, z CAI ustawionym na wprost ze zderzaka. Ciekawi mnie tylko czy przy zamkniętej przepustnicy przy tych 200km/h nie rozciągnie mi gumowego dolotu? Nie wydaje mi się, żeby wytwarzało się tam takie ciśnienie przy 200km/h np. :)

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-08-10, 14:10

Podsumowując - jeśli chcemy sobie ogarnąć SRAD w CRXie to musimy zrobić *szczelny* CAI prosto ze zderzaka ;) Będę ogarniał coś takiego na dniach więc zobaczymy jak to wyjdzie :P

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-08-10, 14:25

Ja na razie analizuję sytuację, za 5-6tys. km mam do wymiany filtr powietrza (teraz mam jakąś chińską wkładkę papierową, dostałem nową po prostu z autem :) ) to wsadzę wkładkę K&N'a i też zrobię taki SRAD.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-08-10, 15:09

Ameryki nie odkryliście... już parę lat temu robiło się doloty ze zderzaka do seryjnej puszki + sportowa wkładka (choć niekoniecznie) i dawało to lepszy efekt niż montaż buczącego stożka :)

bont
Forumowicz

przez bont » 2011-08-10, 15:27

to jak już tu się zebrała ekipa znawców dolotów to może ktoś mi wytłumaczy po co seryjnie jest ten cały rezonator za zderzakiem?
A co do tych dolotów ze zderzaka to tak jak sebas, pisze już było parę tematów o tym i nawet ktoś to na hamowni sprawdzał i wiem że podobno dobrze zrobiony taki dolot dawał 3-5 km przy seryjnym silniku.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-08-10, 15:32

bont, po to żeby silnik ciszej chodził (wycisza dolot)

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-08-10, 15:38

To tak apropo montażu. Chciałbym zainstalować w zderzaku ten aluminiowy patent, do którego link podawałem wcześniej, żeby mi liści itd. nie wpuszczał. Tylko gdzie go umieścić? Chciałbym pod lampą od strony pasażera, ale nie wiem czy pas przedni na to pozwoli, żeby rurę 77 tamtędy poprowadzić?? Bo cięcie budy chyba nie będzie wtedy najrozsądniejsze :) Ew. Da się jakoś chłodnicę przesunąć bardziej do środka pasa? I wtedy rurę poprowadziłbym tam między nadkolem a chłodnicą. Tylko czy taki zawijas rura nie zaburzy wtedy przepływu powietrza?

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2011-08-10, 15:46

po pierwsze to za cieplo jej tam bedzie ;)
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-08-10, 15:55

bont napisał(a):to jak już tu się zebrała ekipa znawców dolotów to może ktoś mi wytłumaczy po co seryjnie jest ten cały rezonator za zderzakiem?
A co do tych dolotów ze zderzaka to tak jak sebas, pisze już było parę tematów o tym i nawet ktoś to na hamowni sprawdzał i wiem że podobno dobrze zrobiony taki dolot dawał 3-5 km przy seryjnym silniku.

Na zwykłej hamowni nie można sprawdzić jak tego typu patent działa bo generalnie idea jest taka że daje najwięcej przy dużych prędkościach i oporach powietrza ;) Sam dolot dobrze zrobiony daje 3-5 KM ale ten pomysł, o którym mówimy dać powinien jeszcze więcej.

Pzdr

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-08-10, 16:55

Taa. Nie dużo, ale zawsze coś.

Pusty24, za ciepło będzie chłodnicy czy rurze? :P

Następna strona