Wtłaczanie powietrza do dolotu??

foxbox
Forumowicz

przez foxbox » 2011-09-04, 12:13

wiecej powietrza przy tej samej dawce paliwa powoduje zubozenie mieszanki i zwiekszenie temperatury spalania, ale niemartw sie, taki uklad i tak Ci tyle powietrza nieda.

Co do twojego pierwotnego pomysly, zeby w roze byl okragly plaski filtr, to nie bedzie to dzialas, bo strasznei Ci to ograniczy przeplyw powietrza, powinno byc tak:
Przepustnica ma 57mm, takze i ura dolotowa tyle moze miec, dalej idziesz to filtra stozkowego (ma duza powierzchnie przepuszczania powietrza) tez moze miec wejscie te 57mm, ale musi miec duza glowke z powierzchnia pzepuszczania powietrza, od stozka powinna isc rura srednice zewnetrzej stozka, zalozmy z jakies 90mm moze wiecej, zalezy jaki stozek uzyjesz, a dalej robisz rure do zderzaka i tam dajesz duzy lapacz zeby rzeczywiscie tworzyl Ci to "nadcisnienie" ( o ile mozna to tak odwaznie nazwac)

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-09-04, 12:59

foxbox napisał(a):wiecej powietrza przy tej samej dawce paliwa powoduje zubozenie mieszanki i zwiekszenie temperatury spalania, ale niemartw sie, taki uklad i tak Ci tyle powietrza nieda.

Co do twojego pierwotnego pomysly, zeby w roze byl okragly plaski filtr, to nie bedzie to dzialas, bo strasznei Ci to ograniczy przeplyw powietrza, powinno byc tak:
Przepustnica ma 57mm, takze i ura dolotowa tyle moze miec, dalej idziesz to filtra stozkowego (ma duza powierzchnie przepuszczania powietrza) tez moze miec wejscie te 57mm, ale musi miec duza glowke z powierzchnia pzepuszczania powietrza, od stozka powinna isc rura srednice zewnetrzej stozka, zalozmy z jakies 90mm moze wiecej, zalezy jaki stozek uzyjesz, a dalej robisz rure do zderzaka i tam dajesz duzy lapacz zeby rzeczywiscie tworzyl Ci to "nadcisnienie" ( o ile mozna to tak odwaznie nazwac)

:poklony: Też właśnie nad tym myślałem bo stożek ma jednak większą powierzchnię niż płaski seryjny filtr :) Problem w tym, że większość stożków wygląda tak:
Obrazek
Ta "obręcz" z przodu, gdzie zazwyczaj jest logo producenta tworzy dość spory i w sumie niepotrzebny opór powietrza - dlatego na razie jeżdżę na seryjnej puszcze i zwykłym "płaskim" filtrze. Jak tylko dorwę jakiś stożkowy filtr, gdzie ta powierzchnia będzie mniejsza i który nie będzie miał zbyt dużej średnicy zewn. to przetestuje rozwiązanie :) Niestety bez gięcia i cięcia budy przechodzi jedynie spiroflex 80 mm a i tak jest na styk - więc 90 czy nawet 100 mm odpada. Co do "łapacza" to wloty na halogeny w zderzakach poliftowych tworzą nawet dość dobry lejek, zbierając powietrze z powierzchni ok. 8 x 15 cm także tutaj sprawa jest rozwiązana :ok:

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-09-04, 16:29

Do tego rozwiązania mam do sprzedania idealny filtr powietrza -> http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=90 jakby ktoś chciał to PW :) Co do ceny to jeszcze nie wiem... Nowy kosztuje około 900zł.

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-10-19, 18:20

Średnica rury dolotowej też nie może być zbyt duża :) 80'tka według mnie powinna starczyć. Powietrza przez "lejek" wpadać będzie tyle samo bez względu na średnicę, ale nim będzie większe ciśnienie powietrza w dolocie tym szybciej będzie ono zasuwać w stronę przepustnicy. Wszystko trzeba oczywiście do siebie dopasować bo znowu za mała średnica będzie hamować część powietrza na zewnątrz.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-10-19, 18:41

No ja mam właśnie spiroflex 80 mm :) Teoretycznie jak zrobisz szczelny lejek to nie powinno spierniczać powietrze bo przecież nie wróci się do tyłu :P Ja jeszcze tego lejka nie ogarnąłem, to jest sporo plasteliny - znaleźć odpowiednią rurkę, skleić włóknem szklanym, itp :)

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2011-10-19, 18:46

Wróci wróci :) Próbowałeś kiedyś lać wodę do butelki przez lejek? Jak za mocno odkręcisz wodę to co się dzieje? Ale 80'tka według mnie starczy.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Góral
Forumowicz

przez Góral » 2011-10-19, 18:49

Hmm no zależy z jaką prędkością jedziesz i jaką masz przepuszczalność filtra :) Przy odpowiednio wysokiej prędkości mógłbyś wytworzyć takie ciśnienie żeby powietrze się wracało ale do 200 km/h chyba raczej nic z tego ;)

Poprzednia strona