wiecej powietrza przy tej samej dawce paliwa powoduje zubozenie mieszanki i zwiekszenie temperatury spalania, ale niemartw sie, taki uklad i tak Ci tyle powietrza nieda.
Co do twojego pierwotnego pomysly, zeby w roze byl okragly plaski filtr, to nie bedzie to dzialas, bo strasznei Ci to ograniczy przeplyw powietrza, powinno byc tak:
Przepustnica ma 57mm, takze i ura dolotowa tyle moze miec, dalej idziesz to filtra stozkowego (ma duza powierzchnie przepuszczania powietrza) tez moze miec wejscie te 57mm, ale musi miec duza glowke z powierzchnia pzepuszczania powietrza, od stozka powinna isc rura srednice zewnetrzej stozka, zalozmy z jakies 90mm moze wiecej, zalezy jaki stozek uzyjesz, a dalej robisz rure do zderzaka i tam dajesz duzy lapacz zeby rzeczywiscie tworzyl Ci to "nadcisnienie" ( o ile mozna to tak odwaznie nazwac)

Też właśnie nad tym myślałem bo stożek ma jednak większą powierzchnię niż płaski seryjny filtr
Problem w tym, że większość stożków wygląda tak:

Ja jeszcze tego lejka nie ogarnąłem, to jest sporo plasteliny - znaleźć odpowiednią rurkę, skleić włóknem szklanym, itp