Panowie, niestety małe japońskie rączki tak zaprojektowały te silniki, jest tam tak ciasno ze niestety są kolizyjne!!! przy zerwaniu paska zawsze tłoki uderzą w zawory tylko pytanie przy jakich obrotach i to jest póżniej wykładnikiem uszkodzen
jak to? u kolegi w z5 zerwał się pasek przy normalnej jeździe i nie stało się zupełnie nic - wymieniono pasek i smiga dalej... chyba że miałeś na myśli tylko b series
a jak to jest np z d16z6?
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
Niech kolega z Z5 przejedzie z 5000 km i wypowie się jeszcze raz czy nie wyżądziło mu to żadnej szkody. Jak tam olej? Czy ciśnienie spoko. Zaworki w d16 są cienkie a mimo iż silnik buja się do 7200 obrotów 2000 to też są jakieś obroty i wydaje mi się że też niezłej szkody mogą narobić.
no stało mu sie to rok temu więc motor raczej już sprawdzony. to juz sam nie wiem bo było wiele zapewnień że są bezkolizyjne, a teraz takie teorie - spadł komuś z was pasek i narobił bałaganu czy opieracie swoje tezy na przeczuciach? chcę wiedzieć bo do tej pory przynajmniej o to byłem spokojny w silniku a tu takie newsy
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)
jedno jest pewne, najlepiej nie doprowadzac do mozliwosci zerwania sie paska, wymieniac zestaw caly według zaleceń. jednym zniszczy tłoki i powykrzywia zawory a drugiemu praktycznie nic sie nie stanie, lepiej nie ryzykowac.
wedlug mnie kazdy silnik jest kolizyjny bo przy wyzszych obrotach zawsze spotkaja sie tloki z zaworkami (sa nieliczne wyjatki) ale to jest tylko moje zdanie