power rura

NAZGUL
Forumowicz

power rura

przez NAZGUL » 2007-08-27, 19:47

mam pytanko :
- czy taki dolot z rury alu spełnia swoje zadanie dobrze czy lepiej kupić plastikowy (znalazłem kiedyś że niby jest z włukien węglowych ale nie moge tego teraz odszukać) ??
- czy taki dolot na zime lepiej zmienić na seryjny a latem jezdzić na tzw. "power rurze"??
- jak jest z grzaniem się takiego dolotu np. przy ostrym zadupczaniu??

rapid
Forumowicz

przez rapid » 2007-08-27, 21:58

Niejedna mądra japońska głowa konstruowała układ dolotowy w crxach, a także niejeden tuningowiec myślał i kombinował jak poprawić ten seryjny dolot.
Opinie jak zwykle są podzielone. Faktem jest jednak, że doloty z prawdziwego zdarzenia (czyt. przynoszące efekt) kosztują i to sporo. Zależy co chcesz zamontować (?)
Moim zdaniem i pewnie nie tylko ja podzielam tę opinię, najtańszym i najkorzystniejszym sposobem na poprawę osiągów jest sportowa wkładka powietrza ze zrobionym dodmuchem powietrza.

PS. Odsyłam do lektury TUTAJ
RAPID ART |studio reklamy
www.rapidart.pl

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2007-08-28, 00:32

rapid napisał(a):Niejedna mądra japońska głowa konstruowała układ dolotowy w crxach, a także niejeden tuningowiec myślał i kombinował jak poprawić ten seryjny dolot.
Opinie jak zwykle są podzielone. Faktem jest jednak, że doloty z prawdziwego zdarzenia (czyt. przynoszące efekt) kosztują i to sporo. Zależy co chcesz zamontować (?)
Moim zdaniem i pewnie nie tylko ja podzielam tę opinię, najtańszym i najkorzystniejszym sposobem na poprawę osiągów jest sportowa wkładka powietrza ze zrobionym dodmuchem powietrza.

PS. Odsyłam do lektury TUTAJ

Dokladnie ... niedlugo uzupelnie temat bo kupilem juz tlumiki i wkladke oraz zrobilem porzadny nawiew do filtra. Teraz czekam na kesz na rurki i spawanie ... zobaczymy co pokaze hamownia :ok:

PS . rapid dobrze mowi ... nie bez potrzeby japonczycy kombinowali zeby ten motor mial tyle mocy ile ma ... a gryby kibelrura ze stozkiem byla lepsza pewnie by sie tam znalazla seryjnie :rotfl:
Podpis już chyba dawno nieaktualny :D
ed9 -> ee9 -> what next ??? =]
www.beerhondawawa.pl
www.arsperformance.ksu.pl

wrarw
Forumowicz

przez wrarw » 2007-08-28, 16:01

to po co w ogóle robić cokolwiek przy silniku, przecież japończycy zrobili to już tak jak potrzeba... nie róbcie dolotów, wydechów, itd. to przecież nic nie da! :rotfl2:

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2007-08-28, 17:01

a tak pierdzielenie o szopenie

ja sie zabieram za dolot z laminatu + puszka wbudowana w ten dolot aby odgradzala od komory silnika i do tego nawiew odpowiedni
i bedzie VERY GOOD

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2007-08-28, 21:39

wrarw napisał(a):to po co w ogóle robić cokolwiek przy silniku, przecież japończycy zrobili to już tak jak potrzeba... nie róbcie dolotów, wydechów, itd. to przecież nic nie da! :rotfl2:

Widzisz tutaj mozna poznac Twoja wiedze na temat czegokolwiek ... wydech to akurat zupelnie inna sprawa. Bo jest cos takiego jak wymogi ekologiczne. ale Ty pewnie o tym nie wiesz ;]

Powiedz mi wiec czemu mugen czy spoon robia puszki a nie wsadzaja filtrow stozkowych i powerrurek do swoich samochodow ???
Napewno nie dlatego zeby miec mniej mocy bo przeciez rura pcv i stozek z allegro za 35zl bylaby tansza i lepsza ????
www.beerhondawawa.pl

Kaz
Forumowicz

przez Kaz » 2007-08-28, 22:32

xi0nc napisał(a):
wrarw napisał(a):to po co w ogóle robić cokolwiek przy silniku, przecież japończycy zrobili to już tak jak potrzeba... nie róbcie dolotów, wydechów, itd. to przecież nic nie da! :rotfl2:

Widzisz tutaj mozna poznac Twoja wiedze na temat czegokolwiek ... wydech to akurat zupelnie inna sprawa. Bo jest cos takiego jak wymogi ekologiczne. ale Ty pewnie o tym nie wiesz ;]

Powiedz mi wiec czemu mugen czy spoon robia puszki a nie wsadzaja filtrow stozkowych i powerrurek do swoich samochodow ???
Napewno nie dlatego zeby miec mniej mocy bo przeciez rura pcv i stozek z allegro za 35zl bylaby tansza i lepsza ????

Tu trzeba wiedzieć co jest w środku puszki. Co myslisz, że jak kupisz puszke mugena to będziesz wypas elo ? Puszka ma za zadanie odgradzac filtr od ciepłego powietrza. Czy będzie z napisem MUGEN czy będzie to blacha z nierdzewki, to bez znaczenia.

wrarw
Forumowicz

przez wrarw » 2007-08-28, 22:33

xi0nc napisał(a):Widzisz tutaj mozna poznac Twoja wiedze na temat czegokolwiek ... wydech to akurat zupelnie inna sprawa. Bo jest cos takiego jak wymogi ekologiczne. ale Ty pewnie o tym nie wiesz ;]

nie wiem co tu mają do rzeczy normy spalin, mówimy o osiągach ale jak już to zawsze da radę wysterować tak żeby normy były ok :ok:

xi0nc napisał(a):Powiedz mi wiec czemu mugen czy spoon robia puszki a nie wsadzaja filtrow stozkowych i powerrurek do swoich samochodow ???

Nie chodzi mi tu akurat o stożki czy power rury bo jedne firmy je robią inne nie, zależy jaki patent. Chodzi o to, że według Twojej wcześniejszej wypowiedzi to nawet te puszki i wkładki spoona czy mugena nic nie pomogą bo przecież japończycy juz to tak zrobili że lepiej już być nie może ;)

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2007-08-28, 23:36

w niektórych autach JDM widzialem tzw parówki :) czyli gruby dolot z carbonu zakonczony stozkiem, to tez nic nie daje?? ;) mysle ze dobry dolot odgrodzony od komory silnikowej i z nawiewem zimnego powietrza daje wiecej niz seryjny dolot z wkladka. Wydaje mi sie ze seryjny dolot poprostu jest lepiej osloniety od ciepla, a doloty trzeba samemu odizolowac ;)
jak bede mial kompletny dolot czyli rura, stozek i oslona od mambusa, dokupie wkladke K&N do seryjnego dolotu i pojade na hamownie wtedy sie okaze co lepsze :) ale dolot z nierdzewki musze dopracowac idealnie :)

Raflo
Forumowicz

przez Raflo » 2007-08-28, 23:44

Do mojego CRx-a kupiłem układ dolotowy od kumpla z MTuning a dokładnie Cold Air intake(firmy Pro Racing) kosztował mnie jakies 279zł .I naprawde byłem zadowolony z niego .Niedosc ze ladnie i estetycznie wygldał to i dzwiek zasysanego powietrza robił wraznie ale równiesz polepszyły mi sie osiągi .Naprawde az było czuc jak po wcisnieciu gazu rexik rwie sie do przodu wiec polecem kupno tego układu pozdrawiam

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2007-08-29, 10:41

czuc to mozesz jak założysz turbo albo zrobisz mocne N/A a tych 5KM podejrzewam ze nie jestes w stanie wyczuc, psychika robi swoje :)

Krychu
Forumowicz

przez Krychu » 2007-08-29, 11:34

crx to nie maluch, 5hp nie jest raczej tak odczuwalne
calkiem mozliwe, ze moze sie tak wydawac dzieki efektom dzwiekowym, ale kto wie :)
Jedzie tir, a w środku świr.

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2007-08-29, 11:58

P@r0w@ napisał(a):mysle ze dobry dolot odgrodzony od komory silnikowej i z nawiewem zimnego powietrza daje wiecej niz seryjny dolot z wkladka. Wydaje mi sie ze seryjny dolot poprostu jest lepiej osloniety od ciepla, a doloty trzeba samemu odizolowac ;)

Widzisz Ty "myslisz" i Tobie sie "wydaje" a ja pojechalem na hamownie i sprawdzilem ;)

A odizolowany dolot mialem zawsze ;)

[ Dodano: 2007-08-29, 12:00 ]
wrarw napisał(a):
Nie chodzi mi tu akurat o stożki czy power rury bo jedne firmy je robią inne nie, zależy jaki patent. Chodzi o to, że według Twojej wcześniejszej wypowiedzi to nawet te puszki i wkładki spoona czy mugena nic nie pomogą bo przecież japończycy juz to tak zrobili że lepiej już być nie może ;)

Matko swieta naucz sie czytac ze zrozumieniem. Dalem Wam do myslenia ze kibelrura ze stozkiem jak widac na moim przykladzie dala - 5KM. Bo gdyby dawala bo pewnie japoncy wsadziliby to w serii ...
www.beerhondawawa.pl

Parówa
Forumowicz

przez Parówa » 2007-08-29, 12:02

niedlugo przestanie mi sie wydawac i sprawdze, niestety do hamowani najblizszej mam troche kilometrow Ty pewnie masz w wawie 8) wiec jak bedziesz robil jeszcze jeden pomiar wez dobrze odizoluj dolot od silnika ;)

LukeXE
Forumowicz

przez LukeXE » 2007-08-29, 13:14

Witam, podepne się pod temat.

http://allegro.pl/item227988946_uklad_d ... dolot.html

Podpasuje ten dolot do I gen hondziny ? Nie mam porownania, ale wydaje mi sie ze 2 gen ma podobnie rozmieszczone wszystko w komorze silnika ?

Następna strona