lekki zgrzyt przy włanczaniu piatego biegu

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-02, 19:23

tencio napisał(a):jak wiesz lepiej to po co sie pytasz?no offence, oczywiscie. nie chcesz mtf'u to go nie lej. nie powiem ci jaka gestosc ma, bo nie chce tu z glowy cyframi walic, ale jest to bardzo rzadki olej, warunkowo dopuszczany jest przeciez 10w40 i zaden 75w, 80w nie ma tu racji bytu, bo skrzynie w hondzie nie sa przewidziane do pracy z taki olejem. to ze jest on rzadki widzialem na wlasne oczy przy otwarciu butelki i spokojnie mozna go odroznic od innego nawet "na oko"

to nie sa jedynie moje wymysly, identyczne zdanie ma moj mechanik, zreszta jeden z lepszych specow od hond w malopolsce i do niedawna pracujacy w aso hondy wielicar.

problem jest w tym ze ja bardzo chętnie zaleje mtf, nawet dorzszy olej inny jak bedzie lepszy. tylko chciałbym wiedziec gdzie jest róznica.

co dalej... oleju silnikowego nie ma prawa byc w skrzyni. bo jest zbyt rzadki...

a to co napisałes... 75w, 80w to zadkość oleju... skoro mtf jest taki mega rzadki to musi byc miedzy 75w a 90w... wiec tu niemasz racji. mozna go odróznić od silnikowego bo jego gęstość jest znacznie wieksza ale od innego OLEJU PRZEKLADNIOWEGO O DUŻEJ GĘSTOŚCI..... N I E.

ja sie pytam oto czy MTF ma w sobie cos czego nie mają inne przekładniowe. zakladamy ze gestość jest ta sama to moze jest tam jakis super tajny hondowski składnik?

a tak btw ciekawe kto robi MTF dla hondy... moze motul? bo seryjnie w hondach są najczesciej motule w silniku.

a co do pana z ASO... on zawsze powie (przynajmniej dopóki pracuje w aso ze MTF jest najlepszy.

a moj spec mowi ze różnicy niema. który spec jest lepszy? takie dywagacje są bez sensu bo ja moge napisać ze drift king mi powiedzal ze najlepszy olej do skrzyni to orlen silnikowy do diesla... i co? opinia oponią ale nie wiąże sie z żadnym faktem nie jest poparta niczym tylko nazwiskiem czyli jest równa zeru.

PROSZE BARDZO O KONKRETNĄ ODPOWIEDZ CZY KTOŚ WIE CZY MTF MA COS W SOBIE CZEGO NIEMA INNY OLEJ PRZEKŁADNIOWY O TEJ SAMEJ GĘSTOŚCI? (nie obchodzą mnie dywagacje typu bo pani hela powiedzala)

licze na to ze sie w koncu dowiem bo musze wymienic olej w skrzyni i jak mi ktoś udowodni
ze mtf jest lepszy to z wielką chęcią postawie mu browara i sobie go zaleje.

pozdro
mugen power

atom1
Moderator

przez atom1 » 2008-12-02, 20:44

jak tak bardzo chcesz wiedziec to idz do aso, szukaj w necie- sprawdz wlasciwosci bo sa napisane i sie dowiesz,

na moje to nie lej mtf bo bedziesz psioczyl zalej swoj i juz nie pisz na sile pustych postow bo tylko spamujesz i prowadzisz do pustej rozmowy, nikt na forum nie produkuje tego oleju wiec ci nie powie, najlej se co chcesz
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-12-02, 21:05

Muody, nie wiem czy czytałeś, że bliźnaczym olejem do hondowskiego mtf jest texaco mtf94 stosowany w roverach, piszę o tym, bo jeśli będzie Ci się chciało szukać całej specyfikacji tych olejów to ten texaco może być łatwiej dostępny w necie, bo o hondowskim genuine mtf jako marce to w ogóle mało wiadomo.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

saron22
Forumowicz

przez saron22 » 2008-12-02, 21:14

problem jest w tym ze ja bardzo chętnie zaleje mtf, nawet dorzszy olej inny jak bedzie lepszy. tylko chciałbym wiedziec gdzie jest róznica.

co dalej... oleju silnikowego nie ma prawa byc w skrzyni. bo jest zbyt rzadki...

I tu sie mylisz! Niektorzy producenci samochodów (jesli chodzi ci o konkrety to np. MAN) zalecaja wlewanie do skrzyn biegów oleju silnikowego o konkretnie podanej lepkosci np 10W40 lub 15W40 i w kazdej ASO MAN do samochodow serii np F2000 do skrzyn lany jest oleji silnikowy 15W40. Amen! Koniec i kropka!! I niech nikt wiecej nie pyta czy do skrzyn mozna czy nie mozna lac olej silnikowy bo powiadam ze do niektorych mozna a niekiedy nawet trzeba! A jesli ktos nadal niedowierza to polecam lekture instrukcji obslugi samochodu MAN F2000 lub informacji serwisowej jesli do takowej uda mu sie dotrzec. I z tego co pamietam to w nowym Volvo w skrzyniach z intarderem jest podobnie.

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-12-02, 21:40

w tym przypadku chodziło raczej o hondy i konstrukcję skrzyni, przez którą jest zalecany taki olej jaki jest zalecany... jakoś wątpię żeby z czystego marketingu wymyślono w hondzie mtf po x latach stosowania w swoich skrzyniach 10w40. ja przy wymianie sprzęgła po zlaniu oleju ze skrzyni (był rzadki i śmierdział jak zwykły maszynowy) miałem masę opiłków, teraz od +/- 2000km mam mtf, zlewałem ostatnio i nie ma nic, wiadomo, że w skrzyni zawsze jakieś opiłki się znajdą, ale nie takie ilości jak miałem w starym oleju i chyba to jest główna zaleta mtf, ale jakimi składnikami osiągnięta to już nie mam pojęcia.
CB600F HORNET '10 SOLD

saron22
Forumowicz

przez saron22 » 2008-12-02, 21:49

ja odpowiem ci w 3 slowach Muody dlaczego powinienes wlac olej MTF: poniewaz "TAK ZALECA PRODUCENT"!!!
A jesli chcesz powaznie zglebic temat to napisz do HONDA Poland z konkretnym zapytaniem jaki powinienes wlac olej do skrzyni w swojego rexie. Prawdopodobnie odpowiedza ci ze MTF Wtedy zapytasz sie dlaczego MTF a oni odpowiedza tak jak ja napisalem powyzej: bo "tak zaleca producent". Wtedy zapytasz sie co ma w sobie tan slynny MTF ze powinienes akurat ten olej a nie jakis inny. Mysle, ze oni beda potrafili odpowiedziec na twoje pytanie. Jesli dowiesz sie od nich czegos to napisz na forum i wtedy problem bedzie raz na zawsze rozwiazany

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-03, 00:03

o lol...

puste posty... nie lej jak niechcesz, zalej swój i po problemie...

zaleta mtfu nad innym olejem jest to ze jest gęsty. tak jak inne oleje do przekladniowe... ja sie chcialem tylko dowiedziec w czym jest lepszy...

nieważne widze bezsensową kłótnie bez argumentów wiec koncze temat z mojej strony.
mugen power

tencio
Forumowicz

przez tencio » 2008-12-03, 00:05

Muody napisał(a):a co do pana z ASO... on zawsze powie (przynajmniej dopóki pracuje w aso ze MTF jest najlepszy.

pan z aso nie pracuje juz w aso i dalej twierdzi ze mtf jest lepszy. porownaj sobie cene dobrej oliwy do skrzyni z cena mtfu i wyjdzie ci 40zl roznicy po zalaniu skrzyni wiec o co ta burza???o 40zl oszczednosci w skali 100.000km??? kup mtf i zalej, XXX posiadaczy i serwisantow hondy jest zadowolonych wiec dolacz do nich, a jak nie to kup ode mnie oliwe 75w do skrzyni to z checia przygarne pare zlotowke a ty bedziesz mial wejdziesz w posiadanie naprawde bardzo dobrego oleju przekladniowego....ktory nie spisze sie w hondzie
MOTUL- pelna oferta plejow i innych plynow do twojego auta!!! patrz tutaj:
forum/viewtopic.php?t=29638

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-03, 04:03

tencio napisał(a):
Muody napisał(a):a co do pana z ASO... on zawsze powie (przynajmniej dopóki pracuje w aso ze MTF jest najlepszy.

pan z aso nie pracuje juz w aso i dalej twierdzi ze mtf jest lepszy. porownaj sobie cene dobrej oliwy do skrzyni z cena mtfu i wyjdzie ci 40zl roznicy po zalaniu skrzyni wiec o co ta burza???o 40zl oszczednosci w skali 100.000km??? kup mtf i zalej, XXX posiadaczy i serwisantow hondy jest zadowolonych wiec dolacz do nich, a jak nie to kup ode mnie oliwe 75w do skrzyni to z checia przygarne pare zlotowke a ty bedziesz mial wejdziesz w posiadanie naprawde bardzo dobrego oleju przekladniowego....ktory nie spisze sie w hondzie

nie chodzi tu o pieniądze. pisalem o tym wcześniej. liczylem tylko na konkrety.

testowales np. motula do skrzyni o wysokiej gęstości w porównaniu z mtf ze piszesz:
"KTÓRY NIE SPISZE SIE W HONDZIE"? (to nie jest zaden atak tylko zwykłe pytanie ;) )
mugen power

tencio
Forumowicz

przez tencio » 2008-12-03, 11:35

nie ,nie testowalem. nie chce uszkodzic sobie skrzyni. ja nie lubie eksperymentowac jezeli chodzi o moj samochod, leje do niego to co przewidzial producent, a przewidzail MTF.

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-03, 14:46

tencio napisał(a):nie ,nie testowalem. nie chce uszkodzic sobie skrzyni. ja nie lubie eksperymentowac jezeli chodzi o moj samochod, leje do niego to co przewidzial producent, a przewidzail MTF.

pamiętaj tez ze producent przewiduje rzeczy wyprodukowane przez siebie albo pod którymi sie podpisuje i to wcale nie znaczy ze jest lepsze. producent nie przewiduje pakowania do samochodu ŻADNYCH zamienników tylko częsci oryginalne z ASO... wiec chcesz mi poweidziec ze niemasz u Siebie w samochodzie ani jednego zamiennika i wszystko kupujesz oryginalne bo tak przewidzał producent? czesci tuningowych teoretycznie lepszych tez nie przewidzał producent.... kurde trzeba jezdzic serią. zawieszenie musi byc seryjne bo takie przewidzał producent. pod machą to samo.

czy to podejscie dotyczny wyłącznie skrzyni? ;>
mugen power

tencio
Forumowicz

przez tencio » 2008-12-03, 18:50

przepraszam Cie kolego , ale koncze dyskusje, jakby to powiedziec ...wystrzelalem sie juz :szok: .

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-03, 21:45

spoko tak przewidywalem ;)
mugen power

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-12-03, 21:54

to jest tak, ze jak sie nie jest pewnym co wlać to najlepiej wlać to, co producent zaleca, jakoś nikt nie ma wątpliwości, że do silnika hondy minerału lać nie wolno tylko taki, a taki olej bo wtedy motor ma się lepiej i nie ma z nim problemów, to może Muody tą kwestię też podważ i dopytuj się dlaczego... to samo ma się do skrzyni, mtf bo jest dobry i dobrze skrzyni robi, nie jest drogi bo nie wymienia się go dwa razy w roku, jaki by nie był jeszcze nikomu się przez mtf skrzynia nie posypała, a wręcz przeciwnie, a Ty się doszukujesz niewiadomo czego i już w zasadzie sam straciłeś wątek z początku swoich wypowiedzi i teraz tylko zbijasz wszystkie argumenty niewiadomo po co... bo pomijam fakt, że zrobiłeś w temacie jeden wielki offtop, ale tak to już jest na tym forum niestety, ja np. nie zamierzam zaglądać hondzie w receptury żeby się dowiedzieć co ona tam ma takiego świetnego w tym oleju bo życia by mi brakło gdybym tak chciał wszystkiego dociekać, mtf jest dobry bo oryginalny i masz gwarancję, że nic się skrzyni nie stanie bo dla niej ten olej został stworzony, może ma jakieś uszlachetniacze, ceramizer, cholera wie, ale kupując zamiennik masz produkt gorszej jakości tak samo jak w przypadku każdej innej części ale jak się tak upierasz kup jakiś zwykły olej przekładniowy i przekonaj się sam, później podzielisz się z nami spostrzeżeniami i koniec, a nie takie pieprzenie farmazonów tylko po to, żeby się buntować bo tak...
CB600F HORNET '10 SOLD

Muody
Forumowicz

przez Muody » 2008-12-03, 22:25

nie chodzi [latwa kobieta] o zadne buntowanie sie... to ze mtf jest dobry wie większość z nas jak podejzewam i nikt chyba tego nie kwestionuje ja tak samo nie.

pytanie moje nie mialo na celu podburzenia opini o mtfie a o różnice ewętualne. duzo ludzi którzy są uwazani za mistrzów w swoim fachu ma rozne opinie... kazdy chce dla swojego samochodu jak najlepiej.

jakby sie okazało ze np po testach w laboratorium olej do skrzyni firmy x i MTF to dokladnie to samo tylko ze olej firmy x kosztuje 2 razy mniej nie ucieszylbyś sie? albo jak by sie okazało ze olej Y po tych samych kosztach albo drozszy nawet lepiej działa na skrzynie biegów niz mtf?

takie pytania trzeba sobie zadawać i na nie odpowiedac bo skad ludzie mają brac odpowiedzi na pytanie które olej do silnika lepszy, klocki lepsze, to tamto i w ogóle. wiadomo ze producent trzyma wysoko jakość ale moze ktos jest lepszy? albo taki sam i tańszy?

tak sie dzieje ze wszystkim. pytan "co lepsze" jest miliard i sa dywagacje czy lepsze są tarcze takie czy srakie. a przy mtfie... nie. MTF jest bóg bo tak, nikt nie bedzie tego sprawdzał. lol.

NIKOGO [latwa kobieta] NIE ATAKUJE.
mugen power

Poprzednia strona   Następna strona