tencio napisał(a):jak wiesz lepiej to po co sie pytasz?no offence, oczywiscie. nie chcesz mtf'u to go nie lej. nie powiem ci jaka gestosc ma, bo nie chce tu z glowy cyframi walic, ale jest to bardzo rzadki olej, warunkowo dopuszczany jest przeciez 10w40 i zaden 75w, 80w nie ma tu racji bytu, bo skrzynie w hondzie nie sa przewidziane do pracy z taki olejem. to ze jest on rzadki widzialem na wlasne oczy przy otwarciu butelki i spokojnie mozna go odroznic od innego nawet "na oko"
to nie sa jedynie moje wymysly, identyczne zdanie ma moj mechanik, zreszta jeden z lepszych specow od hond w malopolsce i do niedawna pracujacy w aso hondy wielicar.
problem jest w tym ze ja bardzo chętnie zaleje mtf, nawet dorzszy olej inny jak bedzie lepszy. tylko chciałbym wiedziec gdzie jest róznica.
co dalej... oleju silnikowego nie ma prawa byc w skrzyni. bo jest zbyt rzadki...
a to co napisałes... 75w, 80w to zadkość oleju... skoro mtf jest taki mega rzadki to musi byc miedzy 75w a 90w... wiec tu niemasz racji. mozna go odróznić od silnikowego bo jego gęstość jest znacznie wieksza ale od innego OLEJU PRZEKLADNIOWEGO O DUŻEJ GĘSTOŚCI..... N I E.
ja sie pytam oto czy MTF ma w sobie cos czego nie mają inne przekładniowe. zakladamy ze gestość jest ta sama to moze jest tam jakis super tajny hondowski składnik?
a tak btw ciekawe kto robi MTF dla hondy... moze motul? bo seryjnie w hondach są najczesciej motule w silniku.
a co do pana z ASO... on zawsze powie (przynajmniej dopóki pracuje w aso ze MTF jest najlepszy.
a moj spec mowi ze różnicy niema. który spec jest lepszy? takie dywagacje są bez sensu bo ja moge napisać ze drift king mi powiedzal ze najlepszy olej do skrzyni to orlen silnikowy do diesla... i co? opinia oponią ale nie wiąże sie z żadnym faktem nie jest poparta niczym tylko nazwiskiem czyli jest równa zeru.
PROSZE BARDZO O KONKRETNĄ ODPOWIEDZ CZY KTOŚ WIE CZY MTF MA COS W SOBIE CZEGO NIEMA INNY OLEJ PRZEKŁADNIOWY O TEJ SAMEJ GĘSTOŚCI? (nie obchodzą mnie dywagacje typu bo pani hela powiedzala)
licze na to ze sie w koncu dowiem bo musze wymienic olej w skrzyni i jak mi ktoś udowodni
ze mtf jest lepszy to z wielką chęcią postawie mu browara i sobie go zaleje.
pozdro
)
.