samodzielna wymiana oleju w skrzyni biegów

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-05-13, 20:07

Piersze co to potraktowac śróbe odrdzewiaczem i odczekac bo inaczej to zerwiesz sróbe i tyle będzie z nowego oleju w skrzyni :)

BeWare
Forumowicz

przez BeWare » 2011-05-13, 20:27

Podejrzewam że powinna normalnie puścić, uszęęczelniana jest podkładką miedzianą a na gwint na bank się troszkę oleju dostanie, także nie powinno być problemu z odkręceniem.
Lakiery VHT do silników, hamulców, tapicerek, dywanów itp.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-05-13, 20:38

maczuga2 napisał(a):Ja ma błache pytanie. Po jakiego h... japońce wstawili w miejsce korka spustowego śrube czterokątną??? :wrrr: NIe moza bylo jakaś normalna?? Treaz mam tylko problem bo w zadnym sklepie w mojej miescinie nie ma takiego klucza i sam nie dam rady teraz zmienic oleju w skrzyni :cry:

Potrzebujesz najzwyklejszej grzechotki lub klucza z kwadratem na nasadkę 3/8 :)

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-05-13, 20:51

Jak ktoś woli sie mocować to pewnie, że można ale poto są wynalazki takie jak wd40 zeby ich uzywac. Ostatnio wymienialem olej w skrzyni i sprezyny. Odrdzewiacz okazał się niezastąpiony. I nie tyle mialem problem ze śróbą spustową co tą którą się nalewa oliwy. Spróbuj najpierw tą odkręcic zeby sie potem nie okazało, że spuścisz olej i nie będzie jak wlać :D :D :D

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-05-13, 21:06

Zawsze można odkręcić czujnik vss i przez lejek + wężyk nalać od góry :)

maczuga2
Forumowicz

przez maczuga2 » 2011-05-14, 00:16

Sebas a możesz powiedziec/pokazac na fotce gdzie ten czujnik VSS jest?? :)
A co do kluczy i nasadek to grzechotke mam 3/8'' i 1/2" tez ale reszty wynalazków jak nasadki czterokątne to u mnie nie ma no chyba ze komplet nasadek do korków spustowych w cenie 134zl :szok: no i specjalna gruba strzykawka z pompa do tego tyu czynnosci w cenie 23zl. Tak wieć pozostaje mi tylko klucz od kosiarki ale po 1 jest on troche nieporęczny a po drugie nie wiem na ile wytrzyma naprezen podczas odkrecania :)A tak poz tym sumując czyba bezpieczniej i taniej bedzie wybrac sie do warsztatu, ktory zmieni mi to w nizszej cenie znajadz zycie z jakies 40 zika :) Tylko nie bedzie satysfakcji z wlasnej roboty... :razz: A juz sie cieszylem ze kupilem 2l oryginalnego Hondowskiego MTF-3 w cenie 90zl i sam sie z tym fantem uporam... :(

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-05-14, 00:46

maczuga2 napisał(a):A co do kluczy i nasadek to grzechotke mam 3/8'' i 1/2" tez ale reszty wynalazków jak nasadki czterokątne to u mnie nie ma no chyba ze komplet nasadek do korków spustowych w cenie 134z

Skoro masz klucz, to czemu go nie wsadzisz bezpośrednio w otwór w śrubie bez żadnych nasadek, ewentualnie przy użyciu najzwyklejszej przedłużki (domyślam się, że posiadasz 1-2 w komplecie) jeśli zapiera się o obudowę?

A opcja tańsza, niż strzykawa, jednakże wymagająca odrobiny wprawy i szybkości to sam tylko wężyk, zassać oleju, zatkać palcem, końcówkę opuścić prawie pod wlew i szybko ją wsadzić tak, by możliwie najmniej rozlać, oczywiście po drugiej stronie wężyka gdzieś wyżej musi stać baniaczek z olejem ;) Oliwa jest trochę gęsta i spływa powolutku, więc chwilę to potrwa (przynajmniej trudniej rozlać), no i nie smakuje tak obrzydliwie jak benzyna, prawie jak Kujawski :D metoda działa, sam tak dolewałem oleju, gdyż mi simmeringiem ciekło, a strzykawy nie posiadałem.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-05-14, 00:47

maczuga2 napisał(a):Sebas a możesz powiedziec/pokazac na fotce gdzie ten czujnik VSS jest?? :)

Odkręcasz śrubkę nr 11 (na klucz 10mm) i wyciągasz do góry cały czujnik vss ze skrzyni - nr 9 na obrazku.

maczuga2 napisał(a):A co do kluczy i nasadek to grzechotke mam 3/8'' i 1/2" tez ale reszty wynalazków jak nasadki czterokątne to u mnie nie ma

Jak masz grzechotkę 3/8 to wsadź ją w ten korek i odkręć! :P Chyba ze masz 1/4 i 1/2 (za mała i za duża) bo 3/8 ta średnia jest właśnie idealna do tego korka. Drugi korek ten z wystającym kwadratem odkręca się zwykłym płaskim kluczem. Nie trzeba mieć żadnej strzykawki do wlewania oleju. Wystarczy zwykły lejek + założony na niego gumowy wąż albo nawet taki lejek do wlewania benzyny do baku. Mój wujek używa zwykłego cienkiego węża ogrodowego i rozkrojonej butelki - sklejone do kupy taśmą izolacyjną ;)

Poprzednia strona