Problem z dociskiem , tarcie, stukanie

dominik_n
Forumowicz

Problem z dociskiem , tarcie, stukanie

przez dominik_n » 2008-06-19, 14:04

Wiec od początku....

mam solke sohc D16Z6

Kupiłem ją jakieś rok temu. Ciężko sie zmieniało biegi przy wyższych prędkościach a przy ruszaniu buczało.
Skrzynka S20, poczytałem, poszukałem i ok. myślałem ze to łożyska na gł. wałku wiec stwierdziłem, że nie będę sie bawił i kupię skrzynie. Trafiła sie S40 z przebiegiem kolo 80 k.
Pojechałem do mechaniora to mi zmienił bo jakoś czasu mało miałem. Między czasie pytam czy sprzęgło wymieniać, pooglądał i mówi, że nie trzeba bo jest ok (nie rozkręcając docisku).
Wracam do domu, no fakt jest dużo lepiej ale teraz ciężej nawet 5 wchodzi (szukam - problem to sprzęgło) kupiłem jakiś tam nipparts komplet bo i tak staram się jeździć ekonomicznie :rotfl: a ze kumpel już 5k km na nim zrobił i jest ok więc padło na co padło.
Przyjechał kumpel no to do garażu i jazda.
Skrzynia zwalona ściągamy docisk a tu zonk :razz:
Obrazek
No nic zakładamy nowe i skręcamy, wszystko już wisi na poduszkach, ale mowie pokręcę silnikiem zobaczymy czy wszystko ok. No wiec grzechotka 17 i jazda kręcę silnikiem od strony lewego kola i tu nagle lup.... co jest.... no nic kręcę dalej i znowu lup...
No dobra wykręcamy, ściągamy i co sie okazało.
Otóż docisk
Obrazek
zaznaczyłem miejsce tarcia czerwonym kołem
szoruje o śrubę w skrzyni
Obrazek
Stary docisk w tym miejscu też lekko wyorany wiec założyliśmy ten stary, skręciliśmy i gitara.
Oba wysokościowo są takie same. Nie mam pojęcia co z tym zrobić bo wydaje mi sie to lekko nienormalne.

Może ktoś z was już rozwiązał ten problem. Poradźcie.

Boci@n
Forumowicz

przez Boci@n » 2008-06-20, 13:20

jeżeli docisk jest odpowiedni i dobrze przykręcony do kola zamachowego oraz śruba w skrzyni biegów dobrze przykręcona to może (zgaduje) koło zamachowe jest odsunięte od silnika (jakaś podkładka czy cuś).

teqilla1
Forumowicz

przez teqilla1 » 2008-07-03, 11:17

przyznam ze bardzo ciekawy problem ale zeczywiscie nie ma innej mozliwosci jak to ze jest tam jakas podkładka albo masz koło zamachpwe nie od tego modelu . Sprawdz sobie w dokumentacji i pomiez czy jest odpowiednio szerokie
tweety powraca jako czarny charakter

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2008-07-03, 12:43

Jesli stare sprzeglo nie bylo oryginalne, to moze byc kwestia ze oba zamienniki niezbyt pasuja. Troche dziwne ze kolo zamachowe mialoby byc nieoryginalne, bo po co ktos by je zmienial? Ale na wszelki wypadek je odkrec i sprawdz czy nie ma jakiejs podkladki.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

dominik_n
Forumowicz

przez dominik_n » 2008-07-03, 14:23

hej ;)
solke kupilem ponad rok temu i zaczynam dopiero powoli ja ogarniac
wczesniej nie mialem czasu.

narazie nie bede zwalal skrzynki bo jedzie na wymiane rozrzadu razem z pompa bo czasem spadna z 2 krople, z pod obudowy rozrzadu . Jak tylko znajde czas to sciagne ja 5 raz, sciagne kolo i zobacze co tam jest nie tak. Gorzej jak tam nic nie bedzie.

tylko mam takie pytanie przy odkrecaniu kola zaznaczyc jak bylo przed scignieciem ?

ps: pytalem o sprzeglo w aso chcieli 1400 :D

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2008-07-03, 15:10

Mi w ASO mowili 1000 ale do ED9, moze do solki drozej. Za poltorej klocka to lepiej kupic Exedy Stage 1 i lekkie kolo Fidanzy, ewentualnie taniej Exedy OEM z Fidanza.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

teqilla1
Forumowicz

przez teqilla1 » 2008-07-03, 17:52

Dlatego pisze z emogło by byc inne koło zamoachowe ,ze w obecnych czasach nigdy nie wiadomo jaka miało auto przeszłosc a wiem co robia chandlaze czasami zeby auto jezdziło czasami dopasoweóją czasci z róznych aut byle by tylko jezdziło . Moze i jest to mało prawdopodobne ale sprawdzenie tego nia zajmie wiele czasu
tweety powraca jako czarny charakter