zawieszeniowe dywagacje - koni/vogtland

janki
Forumowicz

zawieszeniowe dywagacje - koni/vogtland

przez janki » 2008-08-13, 15:35

Witajcie,

Wybujany seryjnym zawiasem, zdecydowałem się na zakup amortyzatorów koni (żółte) i sprężyn Vogtland (szukałem takich, żeby były jak najmniej obniżone a Vogtlandy miały "tylko" -30mm).

Efekt jest taki, że na małych dziurkach autko podskakuje jakby było za miękkie, natomiast jak przyjdzie co do czego i trafi się na większe dziursko, to strasznie wali a auto fruwa nad drogą. Można więc powiedzieć, że osiągnąłem prawie dokładnie odwrotny efekt od zamierzonego.
Jedyną zaletą jest dobre, przewidywalne prowadzenie się auta w łukach pod warunkiem, że są idealnie równe, bez dziur.

Macie jakiś pomysł, od czego zacząć próby poprawy tego stanu? Od sprężyn czy od amorków?

Nie zależy mi na tym, żeby auto było niskie, wręcz przeciwnie. Ma natomiast jak najlepiej wybierać nierówności przy brutalniejszym traktowaniu i nie bujać się tak niebezpiecznie jak seria. Ma się nadać do (szybkiej dość) codziennej jazdy po naszych (bez)drożach a może i kiedyś sprostać jakiemuś kjs'owi.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

azyl
Forumowicz

przez azyl » 2008-08-13, 17:42

Auto ma tylko 900kg... wychodzi na to że przesztywniłeś zawieszenie( albo pomyliłeś kraj:) ) i układ nie tłumi już żadnych wymuszeń pochodzących od drogi. Auto zachowuje się ja tani zdalnie sterowany samochodzik (on niema żadnego zawieszenia jest sztywny )...Moim zdaniem trzeba zmienić sprężyny na miększe albo miejsce zamieszkania na Niemcy możesz też dociążyć auto:)
Cisza przed burzą...

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2008-08-13, 18:56

a sprobuj zalozyc seryjne sprezyny, oczywiscie pod warunkiem ze masz amorki o seryjnej dlugosci, jezeli sa krotsze to raczej bedzie ciezko...