Parę pytań o elektrykę

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

Parę pytań o elektrykę

przez Mibars » 2009-09-30, 15:02

Witam,

Przy okazji naprawy ogrzewania lusterek zauwałyłem parę dziwnych rzeczy...

Po pierwsze jakimś cudem lewa pozycja świeci na pół gwizdka razem z bocznym kierunkowskazem - tak, jakby te żarówki były szeregowo spięte razem. Wyglądało to trochę tak, jakby miały wspólną masę, ktora się odłączyła. Włączanie kierunkowskazów powodowało gaśnięcie obydwu żarówek. Nie udało mi się jednak wytropić co to takiego, bo podczas wyjmowania postojówki wszystko wróciło do normy i nie udało mi się tego odtworzyć... Zdarzyło mi się to już drugi raz... Gdzie te światła (lewy oczny kierunek i lewa postojówka) mają masę?

Druga sprawa to skrzeczacy co chwila silniczek regulacji prawego reflektora - wyraźnie reaguje on na zmiany napięcia w instalacji - Dla przykłądu włączam dmuchawę, reflekttor jedzie ciut w dół, wyłączam - po chwili skrzek i jedzie ciut do góry. Gorzej, że na wlączonym zapłonie potrafi nawet i bez jakiś zmian napięcia dokonywać korekt... Spotkał się już ktoś z takim dziwnym problemem?

Kokor
Forumowicz

przez Kokor » 2009-09-30, 15:46

Prawdopodobnie nie masz masy i prąd zamyka sobie obwód przez silniczek. Musisz zlokalizować gdzie jest podpięta masa od lampy ( a właściwie to dobrze jak byś sprawdził wszystkie punky masowe, gdzieś w manualu widziałem taki schemat gdzie są one umiejscowione) i oczyścić złącze. Na razie w celu sprawdzenia połącz na krótko kabel do karoserii i na przykład do metalowej obudowy żarówek i sprawdź czy ustanie problem. Warto też czasem sprawdzić połaczenie minusa akumlatora z budą i silnika z budą

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2009-09-30, 16:08

Gorzej, że na wlączonym zapłonie potrafi nawet i bez jakiś zmian napięcia dokonywać korekt...
:rotfl2:

A na temat to w edkach wszystkie masy są przykręcone do podłużnic . To jest taka blaszka wkręcana na śrubeczkę do podłużnicy, nacięta w 3 miejcach i masz w nią wpięte przewody masowe. Może coś na łączeniu z budą zaśniedziało albo się oderwało. Myślę, że solka może mieć podobnie
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2009-09-30, 18:27

To nie jest śmieszne :P Jak co pewien czas słyszysz jak ten silniczek się na np pól sekundy załącza... Co ciekawe ta regulacja działa jak należy...

A tej masy to poszukam jutro.

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2009-09-30, 18:31

ale to dokonywanie korekt mnie rozśmieszyło :P może myśli, że ma ksenon i system samopoziomowania mu się właczył :)
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

Bolsik
Forumowicz

przez Bolsik » 2009-10-15, 00:26

ja mialem coś takiego jak zapomnialem w edku podłączyć spowrotem kostke od regulacji przy lampie co chwile bylo bzzyk silniczka w lampie slychac jak tylko pobor napiecia sie z aku zmienial, odlaczylem kostke i podlaczylem spowrotem i bylo ok ;/

Zniżki dla CRX.info na części !! Pisać PW