Zjechane sprzęgło,czy co?

zwierzu_1986
Forumowicz

Zjechane sprzęgło,czy co?

przez zwierzu_1986 » 2008-09-25, 20:54

W związku z moją "przygodą":
"Od dłuższego czasu (powiedzmy 4-5 dni) miałem wrażenie,że autko jest trochę hamowane (czułem małe opory),ale myślałem,że to tylko takie moje wrażenie,czasem też zaleciało taką jakby spalenizną...ale jadąc sobie pewnego dnia rano do roboty poczułem wyraźny swąd spalenizny no i coraz większe opory,więc stanąłem na stacji i waliło z tylnego prawego koła jakby paloną izolacją elektryczną a felga była wręcz gorąca...szybka wizyta u mechanika i się okazało że linka od ręcznego była przyrdzewiała (trzymała ręczny częściowo) i po nasmarowaniu jest ok".
Otóż jak się okazało od tego czasu jednak nie wszystko jest ok-wydaje mi się że przez jeżdżenie z tą zasraną linką (szacuję że było to jakieś 4-5 dni nawet :szok: ) muszę dodawać więcej gazu niż wcześniej żeby normalnie ruszyć oraz żeby przyspieszyć (nawet podczas dosyć spokojnego przyspieszania słychać dźwięk przegazowania i dopiero za jakiś czas prędkość auta dorównuje dźwiękowi silnika...takbym to ujął-wcześniej tak nie było :razz: ),auto nie jest tak dynamiczne jak wcześniej (odczuwam,że duża część mocy idzie w gwizdek i zanim sie rozpędzi troche to trwa :nieok: ) ,ogólnie przy ruszaniu szarpie (trzeba się mocno wczuć żeby ruszyć płynnie...wcześniej tak nie było :nieok: ).Oprócz tego zanotowałem znaczący wzrost spalania (miasto sporo ponad 10 litrów/100 km przy bardzo spokojnej jeździe :wrrr: ).Czy winą może być to,że podczas jazdy z większym obciążeniem (częściowo działający podczas jazdy ręczny) sprzęgło się "wyświechtało" i już nie łapie?Jest jakiś sposób żeby się samemu upewnić czy to rzeczywiście sprzęgło?...a co do spalania to tak mędrkuję sobie że podczas większego wciskania gazu niż trzeba podawane jest o wiele więcej mieszanki niż potrzeba co skutkuje siękzym spalaniem?Co jeszcze może być powodem powyżej opisanego zachowania (ECU nie wypluwa błedu lambda)?Za konkretne odpowiedzi nagroda (punktowa :ok: ),osobom które nie mają zamiar popisać się "zabawnymi" komentarzami dziękuję :nieok:
Im więcej masz na coś czasu, tym większa szansa że nie zdążysz tego zrobić

synek
Forumowicz

przez synek » 2008-09-25, 21:08

podnies tyl na lewarek i zoabczysz czy ci kolo sie lekko kreci czy trzyma reczny :razz: tylko problem bedzie ze caly tyl musisz podniesc :D
jak sprzeglo siada to jak dajesz gazu to silnik ryczy (obroty wzrastaja) a samochod jak jechal tak jedzie dalej ;)

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-09-25, 21:11

z tego co piszesz to ewidentnie sprzęgło się ślizga, a jesli to prawda to powinno byc tak, że im wyższy bieg, tym bardziej się slizga czyli obroty na biegu rosną, a samochod sie nie rozpedza, sprawdz sobie na piatce - jadac gdzies ok.100km/h czyli troche ponad 3000 obr./min. daj jej w palnik i zobacz czy za kazdym razem dzieje sie tak samo, ze rosna obroty a samochod nie jedzie, jesli tak szukaj nowego sprzęgła, spalanie wzrosło przez większe obciążenie jak tylne koło miałeś zblokowane, ale upewnij się też, że już jest w porządku, bo oprócz linki mógł sie zapiec tłoczek w zacisku, z tym sprzęgłem to może być tak, że tarcza jest ok ale docisk się wysrał i nie trzyma dlatego szarpie przy ruszaniu
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD
ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD
CB600F HORNET '10 SOLD
cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD
w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project

zwierzu_1986
Forumowicz

przez zwierzu_1986 » 2008-09-25, 21:14

synek ręczny już nie trzyma bo sprawdzałem-chodzi mi o następstwa nieumyślnej jazdy na ręcznym raczej ;) .pirul właśnie to co mnie dziwi,to że na wyższych biegach jest ok,przypadłość trapiąca mego REXa występuje na niższych obrotach (powiedzmy do 2500) a już szczególnie na jedynce (auto wogóle się nie zbiera)...a wiem,że jak sprzęgło się zaczyna ślizgać to tak jak mówisz następuje to od wyższych biegów,więc tutaj moje wątpliwości :cry:
Ostatnio edytowano 2008-09-25, 21:21 przez zwierzu_1986, łącznie edytowano 2 razy

MrS
Forumowicz

przez MrS » 2008-09-25, 21:19

rozpedz sie do jakiejs predkosci np 80 i wrzuc na luz jezeli bedziesz czul ze autko cos trzyma dalej to ja obstawiam ze ktorys zacisk sie zapiekl. A jezeli nie bedziesz czul hamowania a wystepuje ono tylko podczas jazdy,przyspieszania mozna obstawic sprzeglo powoli konczy sie. Ostatnia mozliwosc ze jakies łozyska w ktoryms kole sa do wymiany ale jakie i dlaczego to nie jestem w tym mocny.

[ Dodano: 2008-09-25, 21:20 ]
ze spalaniem moze byc tez tak ze ktores klocki caly czas obcieraja o tarcze jest wiekszy opor i dlatego tez spalanie wzrasta. Ale to wszystko jest gdybanie jedz do mechaniora i bedziesz wiedzial

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-09-25, 21:24

jest tez szansa, ze jak masz slaby smar w lozyskach to po konkretnym zagrzaniu się piasty od zaciśniętego zacisku po prostu stał się płynny i zostal na drodze ale wtedy słyszalbyś, że szumi
CB600F HORNET '10 SOLD

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2008-09-25, 22:07

zawsze jak trzyma coś koła czy to hamulec czy łożyska będzie ciepła felga(bo przecież jest wiadomo ze każde tarcie wytwarza energie"ciepłotę" a więc polecam przejechać kilka km bez gwałtownego hamowania i porównać czy felgi lewa prawa przód maja tą samą ciepłotę i czy tył ma też tą samą na lewym i prawym kole.
a z zapachem spalenizny i z tym ze silnik na jedynce wchodzi na obroty a wskazówka licznika a zarazem prędkość pojazdu nie postępuje w normalnym tempie oznajmia że się ślizga sprzęgło.tak miałem że po kilku ostrych startach po wbiciu 2biegu opona nie gwizdała a silnik wył czyli sprzęgło nie zbierało wymieniłem na f1 i jak narzazie jest ok.Na logikę wydawało się by że na wyższym biegu powinno w ogóle się ślizgać takie oznaki widziałem w punto i w motorach. a w crx jest na odwrót 8)

pirul
Moderator

przez pirul » 2008-09-25, 22:32

mnie sie wydaje, ze koledze jednak docisk poleciał, a tarcza jest zdrowa i stad 'odwrotne' objawy do zuzycia sprzegla w sensie skończonej czy spalonej tarczy
CB600F HORNET '10 SOLD

zwierzu_1986
Forumowicz

przez zwierzu_1986 » 2008-09-25, 22:54

piotrwicha, już nic nie trzyma kółek ;) -teraz chodzi jedynie o to co taka jazda na ręcznym (bez skojarzeń proszę :razz: ) wywołała za objaw w REXince.Wizyta u mechaniora będzie nieodzowna,ale to dopiero w sobotę,lub poniedziałek...wiec do tego czasu sam kombinuję co i jak :blee: