Praca w Niemczech
Luźno o wszystkim... Tematy w ktorych nikt sie nie odezwal od 30 dni, sa automatycznie usuwane.

FMike
Forumowicz

przez FMike » 2013-11-14, 15:12

Ketiw napisał(a):a jak sie ktos pod mostem w polsce obudzi :( ?

pod mostem czyli bez pracy rozumiem...piszesz jakbym Ci miał jej zacząć szukać :szok: .

Lubię czasem pomagać co nie znaczy ze zaraz będę się z Tobą/wami wymieniał ile kasuję forsy. Uważam to za prywatne sprawy i trochę nie rozumiem jak można się nimi "chwalić" na publicznym forum...moim zdaniem głupia polska cecha która raczej odpycha od ludzi a która to jest bardzo popularna u tych którzy gdzieś tam zarabiali, zarabiają, poza granicami.

BornToBuyCRX
Forumowicz

przez BornToBuyCRX » 2013-11-14, 16:05

Ja jeżeli mogę coś od siebie dorzucić top powiem, że najważniejsza rzeczą przy wyjazdach za granice jest określenie co chce się robić. Musisz mieć jakiś fach w ręku bo jeżeli jesteś specjalista od wszystkiego to tak na prawdę jesteś do niczego.z tym, że bez wykształcenia nie ma co liczyć na dobrą prace też się nie zgodzę, ja byłem zbyt leniwy żeby skończyć swoje studia ale zacząłem inaczej kombinować i teraz pracuje już od ponad roku w londynie w na prawdę dobrej pracy, której na nic bym nie zmienił.Najważniejsze to tak jak napisałem trzeba wiedzieć czego się chce i nie godzić się na pół środki. Ale jeżeli ratuje Cię byle jaka praca przy rusztowaniach w niemczech czy holandii to uderz do firmy krak-bau, paru nich znajomych tam pracowało i tragedii nie ma zawsze te 6-7 tysięcy zarobisz.

[ Dodano: 2013-11-14, 15:08 ]
Dobrze płatne i dostępne prace nd ta chwile w londynie to operatorzy koparek, spycha, wozidel,wywrotek itp. wiem na 100% bo szef ciągle mnie pyta czy mu nie załatwię operatorów z Polski bo potrzebuje :ok:
"Ty tez pie*dolisz Nikos, chociaz akurat Ciebie lubie"

Pinio
Forumowicz

przez Pinio » 2013-11-14, 16:19

Jak z praca, w branży Gastro. tzn kucharz ? Na razie podstawy j.ang i chodzę na kurs niem. bo w planach wyjazd tam na stale (znajomy tam mieszka).
EE8 B16A Skradziono ;(

tsj
Forumowicz

przez tsj » 2013-11-14, 17:22

FMike napisał(a):

pod mostem czyli bez pracy rozumiem...piszesz jakbym Ci miał jej zacząć szukać :szok: .

Lubię czasem pomagać co nie znaczy ze zaraz będę się z Tobą/wami wymieniał ile kasuję forsy. Uważam to za prywatne sprawy i trochę nie rozumiem jak można się nimi "chwalić" na publicznym forum...moim zdaniem głupia polska cecha która raczej odpycha od ludzi a która to jest bardzo popularna u tych którzy gdzieś tam zarabiali, zarabiają, poza granicami.

Źle to interpretujesz to nie jest chwalenie a jednak cenna informacje czego się można spodziewać na miejscu
Wielokrotnie historia pokazuje że wiele osób mówi jedno a jak przyjeżdżasz na miejsce okazuje się drugie ;)

pawel84
Forumowicz

przez pawel84 » 2013-11-14, 20:05

Zgadzam się z wami,z tym że przez jakieś agencje itp.,to jest ryzykowne. Jednak najpierw rozpytuję znajomych,może ktoś będzie chętny i pomoże(choć znając polską rzeczywistość,słabo w to wieżę). Tak na waleta to raczej nie zdecyduję się jechać. Mam rodzinę na utrzymaniu,więc nie mogę sobie na to pozwolić.
W ułatwieniu kontaku dla chętnych podam swój nr.697-686-132, interesuje mnie wyjazd dopiero Kwiecień ,Maj.

FMike
Forumowicz

przez FMike » 2013-11-14, 22:45

pawel84 napisał(a):Zgadzam się z wami,z tym że przez jakieś agencje itp.,to jest ryzykowne. Jednak najpierw rozpytuję znajomych,może ktoś będzie chętny i pomoże(choć znając polską rzeczywistość,słabo w to wieżę). Tak na waleta to raczej nie zdecyduję się jechać. Mam rodzinę na utrzymaniu,więc nie mogę sobie na to pozwolić.
W ułatwieniu kontaku dla chętnych podam swój nr.697-686-132, interesuje mnie wyjazd dopiero Kwiecień ,Maj.

Co potrafisz? jaki masz zawód? a przede wszystkim jak umiejętności języka niemieckiego?

Ketiw
Forumowicz

przez Ketiw » 2013-11-15, 01:02

FMike napisał(a):

Spokooojnie, ja to na żarty napisałem ;)
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=32447 - Moje Byłe EH6

pawel84
Forumowicz

przez pawel84 » 2013-11-15, 16:49

FMike co do języka to jak na razie cienko(uczyłem się ok 5lat,ale jak się nie posługujesz to jest lipa) Z angielskim zdecydowanie lepiej,swego czasu byłem w USA i spokojnie dawałem sobie rade(gorzej z pisownią) .
Co do umiejętności to muszę ci chyba cv wysłać na pocztę ;) ,bo troszkę tego jest a obecnie pracuję już ok 8lat jako P.H w branży spożywczej.
Poszło PW z cv w załączniku

Razzly
Forumowicz

przez Razzly » 2013-11-15, 17:55

BornToBuyCRX napisał(a):Ja jeżeli mogę coś od siebie dorzucić top powiem, że najważniejsza rzeczą przy wyjazdach za granice jest określenie co chce się robić. Musisz mieć jakiś fach w ręku bo jeżeli jesteś specjalista od wszystkiego to tak na prawdę jesteś do niczego.z tym, że bez wykształcenia nie ma co liczyć na dobrą prace też się nie zgodzę, ja byłem zbyt leniwy żeby skończyć swoje studia ale zacząłem inaczej kombinować i teraz pracuje już od ponad roku w londynie w na prawdę dobrej pracy, której na nic bym nie zmienił.Najważniejsze to tak jak napisałem trzeba wiedzieć czego się chce i nie godzić się na pół środki. Ale jeżeli ratuje Cię byle jaka praca przy rusztowaniach w niemczech czy holandii to uderz do firmy krak-bau, paru nich znajomych tam pracowało i tragedii nie ma zawsze te 6-7 tysięcy zarobisz.

[ Dodano: 2013-11-14, 15:08 ]
Dobrze płatne i dostępne prace nd ta chwile w londynie to operatorzy koparek, spycha, wozidel,wywrotek itp. wiem na 100% bo szef ciągle mnie pyta czy mu nie załatwię operatorów z Polski bo potrzebuje :ok:

To jest złota rada.

Jeżeli jedziesz za granice przez biuro to nie mów że możesz robić wszystko bo najpewniej wylądujesz przy oraniu gleby dla kwiatów (Holandia) lub temu podobne rzeczy.

Jeśli nie masz żadnych preferencji ani języka - nie jedź bo Cie wy***ją. Naprawde.

Widzialem wiele osob bez jezyka które przyjechaly na 3-4 tyg i wracały do domu z 10-20 euro - opłacili tylko pobyt w domku i ubezpieczenie.

Jezyk angielski w stopniu komunikatywnym ! Jeśli chodzi o holandie - w niemczech ponoc tez da rade.

Moge Ci poradzić co do holandii - wyrób sobie europejską licencje na wózki boczne a masz prace w wielu miejscach holandii na poziomie 1200 - 1500 euro na ręke po oplaceniu domku oraz ubezpieczenie

Co do firmy: sprobuj zadzwonic do Covebo ( http://www.covebo.pl/ ) . Mozesz tez sprobowac poszukać Do It (https://www.facebook.com/pages/Do-it-ui ... 7209202480) ale chyba nie maja polskiej strony.

Pozdro

agape
Forumowicz

przez agape » 2013-11-15, 18:41

pawel84 napisał(a): co do języka to jak na razie cienko(uczyłem się ok 5lat,ale jak się nie posługujesz to jest lipa) Z angielskim zdecydowanie lepiej,swego czasu byłem w USA i spokojnie dawałem sobie rade(gorzej z pisownią) .

Zabierz się za naukę języka, bo angielski nie przejdzie w DE, chyba, że jesteś specjalistą w jakieś dziedzinie i masz doświadczenie w tym, najpopularniejsze branża informatyczna, IT, motoryzacyjna.
Razzly napisał(a):Jeśli nie masz żadnych preferencji ani języka - nie jedź bo Cie wy***ją. Naprawde.

Widzialem wiele osob bez jezyka które przyjechaly na 3-4 tyg i wracały do domu z 10-20 euro - opłacili tylko pobyt w domku i ubezpieczenie.

Jezyk angielski w stopniu komunikatywnym ! Jeśli chodzi o holandie - w niemczech ponoc tez da rade

Dokładnie, język to podstawa, przynajmniej w stopniu komunikatywnym. W Holandii- owszem niemiecki i angielski- spokojnie, zazwyczaj każdy Holender mówi biegle w obu językach więc spokojnie się można dogadać z nimi.
Ja się zastanawiam zawsze, jak można wpierw wyjechać do pracy nie znając wcale języka, samobójstwo dla mnie :poklony:

I jak już pisałam- z angielskim niewiele zdziałasz w DE, bo nawet ubiegając się tam o pracę trzeba ten język znać, chyba, że trafisz na jakiegoś pracodawcę, ale wtedy w przypadku nawet sfinalizowania pracy umowy nie dostaniesz po polsku i różnie tam może być i to wtedy, jak to mówią 'każdego szkoda'. I jechać samego to wcale nie taka prosta sprawa, jak się wydaje, bo musisz gdzieś mieszkać, ale nikt Ci mieszkania nie wynajmie, bo nie masz pracy i potwierdzonych dochodów, aby je utrzymać. Tak samo mając pracę trzeba gdzieś mieszkać i tutaj rozwiązaniem czasowym mogą być hotele robotnicze, bo cenowo przystępnie od 8-20€/dobę i jakiś czas idzie się przemęczyć. I nie mówię tu jako laik, ale jako osoba zajmująca się rekrutacją międzynarodową i mieszkająca swojego czasu w DE.

pawel84
Forumowicz

przez pawel84 » 2013-11-15, 22:11

Dlatego nie chcę jechać w ciemno,tylko rozpytuję wśród znajomych,bo jadąc na miejsce nie wiele zdziałam nawet z podstawowymi dokumentami.
Więc przyda się ktoś kto pomoże na miejscu.
Teraz może być ciężko z pracą,bo koniec roku,ale ja raczej planuje wyjazd na wiosnę,więc może coś się znajdzie.

agape
Forumowicz

przez agape » 2013-11-15, 23:27

pawel84 napisał(a):Dlatego nie chcę jechać w ciemno,tylko rozpytuję wśród znajomych,bo jadąc na miejsce nie wiele zdziałam nawet z podstawowymi dokumentami.
Więc przyda się ktoś kto pomoże na miejscu.
Teraz może być ciężko z pracą,bo koniec roku,ale ja raczej planuje wyjazd na wiosnę,więc może coś się znajdzie.

I takie myślenie mi się podoba :)
To skoro masz takie plany, to zapisz się na jakiś kurs językowy z niemieckiego i do tego czasu podszkol język, wyjdzie Ci to na dobre. A znajomości- no cóż, wszędzie trzeba je mieć, zwłaszcza za granicą ;)

bont
Forumowicz

przez bont » 2013-11-16, 14:17

Tu sie chłopaki rozpisywali o angli ale kolega chyba szykuje sie na niemcy.
Ja siedzie od 3 lat w Niemczech i co moge powiedzieć, jak by nie rodzina to wrócił bym po miesiącu z powrotem, głównie z powodu b.b słabej znajomości języka.
Po czasie udało mi sie złapać robotę na ciężarówkę, polecam, jest to dobre rozwiązanie na początek. Wystarczy minimalna znajomość języka a zapotrzebowanie w spedycji jest praktycznie cały czas. Minus tylko taki że musisz mieć prawko.
Inna praca jaką można łatwo znaleść z słabą znajomością jezyka to magazyny, tylko że tutaj wchodzą w gra pośrednicy pracy no i max ile zarobisz na początek to ok 900-950e.
Uważam że podstawowy problem na początek to tak jak agape już wspomniała, jest mieszkanie.

Daniel's
Forumowicz

przez Daniel's » 2013-11-16, 16:26

pawel84, kamper kupimy :rotfl:

robertos1987

przez robertos1987 » 2013-11-18, 10:33

Moim zdaniem język i doświadczenie koniecznie być muszą bez dwóch zdań! Kolejną rzeczą przy wyjeździe jest KASA - odłożona na czarną godzinę w razie potknięcia za granicą, żeby nie obudzić się w slumsach albo z 1 euro w kieszeni... bo domu nikt za nas nie wróci... Mieszkanie - albo załatwimy sobie sami, może mamy jakichś znajomych a jak nie to agencja ale trzeba płacić (google i agencjii jest od groma). To samo z pracą można samemu albo przez agencję ale w obu przypadkach prześwietlić czy ma nie ma w tym jakiejś lipy. Dam rady jeszcze od siebie na Holandię już po pracy jakby co - zapisuj adresy na których mieszkałeś, zbieraj salarisy czyli fiszki wypłat, jak już nie zamierzasz pracować dlaej w Holce idź tam do urzędu poinformuj ich o wyjeździe, podaj adres do korespondencji (to Ci się przyda przy zwrocie podatku z Holandii, uwierz mi że tak jest z tym prościej bo urząd holenderski ma jak na patelni twoje dane i prześle zwrot na twoje dane, albo skorzystaj z jakiejś firmy np. pierwsza lepsza z wujka google to jakiś Tax-Pol z Wrocławia). Dodatkowo takich rad jest multum np. zmiana tablic na holenderskie (względy prawne i społecznościowe), masa poradników jest na ten temat z Holandii dla przykłądu praca-nl.pl/poradnik. Wystarczy pooogooogloować :D Mam nadzieję, że pomogłem jakoś ;)

Poprzednia strona   Następna strona