PARKING MINIATUR - czyli nasze auta w skali
Luźno o wszystkim... Tematy w ktorych nikt sie nie odezwal od 30 dni, sa automatycznie usuwane.

bar_oo
Forumowicz

Samochód: CRX EE8 B16A1

PARKING MINIATUR - czyli nasze auta w skali

przez bar_oo » 2013-01-26, 00:48

Po kilku ustaleniach z Polkarem postanowiłem założyć temat, który uporządkuje tematykę modeli plastikowych i metalowych na forum, jak wiadomo ostatnio powstało kilka tematów dotyczących modelików, firm produkujących upragnione przez nas "cacka" jest bowiem wiele i być może oprócz tych które najczęściej będą się w tematyce powielać, będzie dane zobaczyć nam w tym temacie kilka perełek i ładnie zrobionych "plastików".Oczywiście można tu pokazać nie tylko CRX a także inne fajne Hondy bądź co ciekawe modele jakie nas samych cieszą :) Zacznę od siebie bo nazbierało mi się od początku mojej przygody z CRX kilka sztuk i plastikowych i metalowych, oto i one poczynając od tych najmniejszych

1.HONDA CR-X firmy TAKARA TOMY CHORO Q - jest to mały plastikowy modelik o długości 5 cm, posiadający napęd na tył :P i po naciągnięciu zawsze jeździ na wysokich obrotach

Obrazek
Obrazek
Obrazek

2.HONDA CIVIC TYPE-R firmy TAKARA TOMY w skali 1/64 - mały metalowy modelik w kolorze białym

Obrazek
Obrazek

3.HONDA S2000 firmy TAKARA TOMY w skali 1/57 - mały metalowy modelik w kolorze żółtym

Obrazek

4.HONDA NSX-R firmy TAKARA TOMY w skali 1/59 - maly metalowy modelik w kolorze białym

Obrazek

5.HONDA CRX Del Sol firmy NEO SCALE MODELS w skali 1/43 w limitowanym kolorze zielony metalic ( 300 szt )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

6.HONDA CRX II gen firmy MINICHAMPS w skali 1/43 w limitowanym kolorze zielony metalic ( 2.016 szt ) - ten model jest ze mną najdłużej :) zapytacie czemu zielony, no bo innego kiedyś ciężko było znaleźć a ten był wiec mieszka u mnie :) niebawem kolekcja wzrośnie o 2 następne kolory z tej firmy czerwony i czarny :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

7.HONDA CRX II gen firmy HOT WHEELS z serii TUNERZ METAL COLLECTION w skali 1/18 kolorze czerwonym + biała maska przednia, jest to duży plastikowy model CRX w którym masa jest szczegółów jak silnik, X-bar, NOS wymienne felgi z oponami, maska przednia, i spojler na tył

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

8.HONDA CRX BALLADE SPORTS Si firmy AUTOart MILLENIUM w skali 1/18 jest to metalowy model w kolorze czarnym o pełnej gamie szczegółów rodem z prawdziwego samochodu takich jak wykładzina w bagazniku i wnetrzu, siłowniki tylnej klapy, kompletny silnik z filtrami, przewodami zapłonowymi i naklejkami serwisowymi, siedzonka w welurze i inne , to taka wisienka na torcie w kolekcji bo jakością wykonania bije wszystko co mam na głowę, z tego co wiem to firma AUTOart jest jedną z tych najbardziej dbających o szczegóły swoich produktów i gdyby tylko wyprodukowała CRX II gen. to w kolekcji byłby II gen a nie BALLADA, ale i tak jestem mega mega zadowolony z niego, nie posiadam porządnego aparatu więc te foty są jakie są ale obiecuje zmienić je na profi jak tylko zaprzęgnę kuzynkę z aparatem do pracy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

9.HONDA CR-X Si CYBER SPORTS, II gen. firmy FUJIMI w skali 1/24 czyli ten klasyczny najpopularniejszy plastikowy model naszej Hondy, kupiłem go chyba w 2006 r. i składałem go po kilku latach pobytu w szafie :) dodam też, że jedyne modele z plastiku składałem za bajtla i były to samoloty ŁÓŚ i RWD 5 BIS w którym za nic w świecie nie mogłem połączyć skrzydeł z kokpitem - wieczna porażka :) no ale poskładałem CRX najlepiej jak umiałem teraz już wiem jakie błędy popełniłem i co zrobić przy składaniu kolejnych modeli by były lepsze i wyglądały dużo bardziej realnie
tak wyglądał jak go poskładałem

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tak wyglada dzisiaj po przeprowadzce :( no niestety duży tez miał kuku to i mały tez musiał mieć

Obrazek

10.HONDA CR-X Si CYBER SPORTS, II gen firmy FUJIMI w skali 1/24 prawie jak ten wcześniejszy ale różniący się pudełkiem i kształtem felg :)

Obrazek
Obrazek

na chwilę obecną wygląda tak ale to nie koniec prac chcę by wyglądał jak stary spłowiały i powycierany czerwony klasyczny rex :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

11.HONDA CR-X Si CYBER SPORTS GLASSTOP, II gen firmy FUJIMI w skali 1/24 jak sama nazwa wskazuje jest to modelik posiadający tak wymarzony przez nas w realu GLASSTOP :) rożni się od innych jeszcze tym, że wykonany jest z czarnego plastiku czyli praktycznie nie do malowania ( buda ) no i kolejnym kształtem felg

Obrazek
Obrazek
Obrazek

to tyle ode mnie :) teraz wy
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

Alexa
Forumowicz

przez Alexa » 2013-01-26, 01:14

12. Del Sol- firma Fujimi. A że to model 20 letni to wciąż się waham czy sklejać więc na razie "pudełkuje" sobie
1/24

Obrazek

Obrazek
Honda się nie psuje - ona ODPOCZYWA :-)

SKrK
Forumowicz

przez SKrK » 2013-01-26, 01:59

Ja chętnie bym przytulił takiego del solka

adamuss
Forumowicz

przez adamuss » 2013-01-27, 00:03

To i ja zaprezentuje aktualne miniaturki.

Gablotka 1:24:
Obrazek

Kolejno modele:
1.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ballade w wersji Mugen, firma Tamiya: model mający w chwili składania ponad 20lat. Mimo to skleja się rewelacyjnie - wszystko do siebie ładnie pasuje. Do tego do wyboru kilka wersji lusterek, wlotów na dachu oraz dwie kierownice.

2.
Obrazek
Obrazek
Cyberek, firma Fujimi. Spasowanie średnie w porównaniu do Tamiya.

3.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Solka zielona, firma Fujimi. Oryginalnie wersja VXi. Przerobione przeze mnie felgi, lotka oraz zlikwidowane fogi w zderzaku, dodatkowe kalki z logo i napisami oraz tablice rej. robione na zamówienie. Deska wyciągnięta z zakupionej z 7 lat temu wersji LHD. Kolor z palety Hondy (dokładnie taki jak na aucie 1:1)

4.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Solka czerwona, firma Fujimi. Jak wspomniałem, nabyta już parę lat temu jako sklejona (taka się trafiła w UK, a u nas była praktycznie nieosiągalna). Następnie została rozklejona, pomalowana i powtórnie sklejona. W tym roku wyciągnąłem z niej deską LHD, wrzuciłem RHD. Dodatkowo pomalowałem felgi na złoty kolor. Zdjęcia robione przy sztucznym świetle przekłamują kolor. W rzeczywistości jest to Milano Red z palety Hondy.

Tutaj Ballade jeszcze bez podstawy tablicy, a Solka w wersji LHD z polskimi blachami:
Obrazek
Obrazek

To wspominany niedawno przeze mnie Minichamps 1:43 oraz znalezione kiedyś przypadkowo w necie papierowe miniaturki (o ile dobrze podają skalę to 1:100):
Obrazek

A tutaj aktualnie posiadane modeliki:
Obrazek
W większości są to Mercedesy, choć jest parę autek o odmiennej tematyce - pozostałości z czasów dzieciństwa, prezenty oraz kupowane z sentymentu (np Maluchy) lub ciekawości (ta duża Corvette w skali 1:8)

Mały update - upodobnienie modelu do stanu tuż przed sprzedażą: doszły kalki z reklamą żony firmy, naklejka nr rej na przedniej szybie oraz końcówka tłumika.
No i próba zdjęć z ciekawym tłem - niestety kieszonkowy kompakt i marne światło nie pozwalają poszaleć z jakością:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 2013-05-03, 21:30 przez adamuss, łącznie edytowano 1 raz
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN

konrad
Forumowicz

przez konrad » 2013-01-28, 14:52

to ja jeszcze dodam maly (dł. ~7 cm) metalowy modelik Johnny Lightning - Streek Freaks: '89 Honda CRX Custom
Obrazek

maqui
Forumowicz

przez maqui » 2013-01-29, 15:13

Koledzy (i zapewne koleżanki)
Może ktoś posiada na zbyciu, tudzież zna "koordynaty" modelu Del Solki do sklejania? bo jakoś mam ochotę se wydłubać takową;) Będe wdzięczny z cynki

Alexa
Forumowicz

przez Alexa » 2013-01-29, 21:02

maqui napisał(a):Koledzy (i zapewne koleżanki)
Może ktoś posiada na zbyciu, tudzież zna "koordynaty" modelu Del Solki do sklejania? bo jakoś mam ochotę se wydłubać takową;) Będe wdzięczny z cynki

http://www.ebay.co.uk/itm/HONDA-CR-X-DE ... 3cce48e00a

Tu masz model 2 lata mlodszy od mojego powyżej . Data wydania tego modelu to 1994
Honda się nie psuje - ona ODPOCZYWA :-)

sebas
Moderator

przez sebas » 2013-01-29, 22:07

Przecież te modele są normalnie do kupienia w 90% internetowych sklepów modelarskich w PL.

Np http://www.modelcentrum.pl/go/_info/?id=19007

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2013-01-29, 23:09

Moje auta:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak naprawdę mam kilka lat ten model, a ledwo odpakowałem i złozyłem niektóre elementy. Niestety brak czasu i zawsze jest cos wazniejszego do roboty. A nie chcę na odpierdziel złozyc.

Obrazek
Obrazek

S2000 mojego synka, ciagle powtarza, bym taka sobie kupił :D
Mały ma w kolekcji mnóstwo aut, ale w mniejszej skali, i często zloty na dywanie robimy
HOTMOT.pl

bar_oo
Forumowicz

Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2013-01-29, 23:39

polkar to jest przykład 100% wydmuszki nawet szyb nie ma i fotela :) ale felga fajna
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

adamuss
Forumowicz

przez adamuss » 2013-01-30, 00:05

bar_oo, do tego jeszcze nadwozie całe z laminatów :D

Mały update stanu jednego z moich modeli - fotki w pierwszym moim poście tego tematu :)
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2014-03-02, 15:26

troche odkopie kotleta ;) moze nie rexy ale kolekcja miazdzy suty :szok: napewno warte obejrzenia :ok:

http://www.skyline-forum.de/showthread. ... odellautos
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

DeX
Forumowicz

przez DeX » 2014-03-02, 15:33

Hm, gdzie mogę w Polsce kupić taki model solki do samodzielnego montażu i modyfikacji?

sebas
Moderator

przez sebas » 2014-03-02, 18:51

DeX, odpowiedź na Twoje pytanie jest nawet na tej stronie parę postów wyżej.

DeX
Forumowicz

przez DeX » 2014-03-02, 18:58

Kod: Zaznacz cały
Ta strona znajduje się na z serwerze DomenaPlus.pl
Usługa została zablokowania z powodu wyczerpania zasobów lub braku płatności.

Na mojehobby.pl wszystkie są niedostępne, na allegro tylko gotowce

Następna strona