problem z audio
Coś dla crxowych audio

Sauron
Forumowicz

problem z audio

przez Sauron » 2006-10-06, 10:21

Sory ale znowu mam problem i to dość dziwny robiłem ostatnio koło nagłośnienia i przedstawię wam jak mam wszystko podpięte z sony cdx- s22 z wyj na wzmacniacz idzie przewód do equalizera z equalizera do wzmacniacza Magnata to gra super!! jednak z cdx-s22 idą jeszcze 4 przewody na głośniki przy kości i je mama podpięte bezpośrednio do wzmacniacza 2 giego Kenwooda który steruje przednimi głośnikami od kierowcy i pasażera I TU SIĘ ZACZYNA MÓJ PROBLEM GDY AUTKO JEST WYŁĄCZONE RADIO CHODZI CZYSTO A GDY JE ZAPALAM POJAWIA SIĘ DZIWNY DŻWIĘK PRZEZ GLOŚNIKI OKREŚLĘ TO JAKO SYK TURBINY PONIEWAŻ PRZY WOLNYCH OBROTACH WIĘCEJ PISZCZY A JAK SIĘ JĄ PODKRĘCI DO 5-6 TYS OBROTÓW TO MNIEJ!! Prosze o pomoc :cry:

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-10-06, 10:28

nieiwem czy dobrze pisze ale raczej nie masz masy podpiętej, masz dobrze plusa podciągniętego do akumulatora ?? i tak propo pomyliłeś działy :P
Obrazek

Sauron
Forumowicz

przez Sauron » 2006-10-06, 10:32

mam wszystko ok!! jak by niee było masy to by nic niee chodziło
wzmacniacz by ci niee odpalił

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2006-10-06, 11:00

poprowadz kable po obu stronach auta a nie wszystkie obok siebie bo sie nawzajem zaklocaja

pitstoop
Forumowicz

przez pitstoop » 2006-10-06, 14:29

A jedna ważna rzecz czy ten wzmacniacz kenwooda można podłanczać bezpośrednio pod wyjście głośnikowe z radia? czy może obciołeś cińcze i podączyłeś do radia?
Ostatnio edytowano 2006-10-07, 12:44 przez pitstoop, łącznie edytowano 1 raz
Auto Alarmy,centralne zamki, immobilisery - MONTAŻ serwis tel .667559655

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-10-06, 15:32

http://allegro.pl/item130814721_filtr_p ... y_f_v.html

moze to ci pomoze...

p.s pitstoop gramatyka sie klania

Sauron
Forumowicz

przez Sauron » 2006-10-06, 15:48

niestety ale ucinałem z kostki i łączyłem!! może to jest ten problem!! ale niee powinno być tak dużych zakłuceń bo mam kable 16mm kwadrat i izilacja na nich jest dostć duża!! mam nadzieje że sobie jakoś poradzę !! pozdrawiam i dzięki za odpisanie :)

pitstoop
Forumowicz

przez pitstoop » 2006-10-07, 12:38

http://allegro.pl/item131577176_sklep_b ... apter.html musisz założyć to urządzenie i podłączyć ten adapter cińczani ze wzmacniaczem i wyregulować prawy i lewy kanał tymi pokrętłami w adapterze i to powinno ci pomóc bo teraz masz za duży sygnał na wzmacniacz a tym adapterem będziesz mógł go wyregulować :razz: AAAA to że masz kabel zasilający (+) o przekroju 16mm2 to inna bajka bo tym kablem "płynie" prąd a nie dzwięk! a z tego co piszesz to masz problem z sygnałem audio, a nie z zasilaniem wzmacniacza ;)
Auto Alarmy,centralne zamki, immobilisery - MONTAŻ serwis tel .667559655

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-10-07, 12:48

Przeciez ucial czincze to jak ma ten filtr podlaczyc??
Po za tym to sa zaklucenia z pracy silnika, powod- nie masz ekranowanych przewodow lub maja tylko 1 ekran i dlatego masz zaklucenia.
Co do filtra to nie wierze w takie zabawki.

Sauron
Forumowicz

przez Sauron » 2006-10-07, 16:38

a powiem wam szczeże to czincze to niee wszystko bo je można łatwo przeobić !! na końcówki jakie się chce dim mały jack duzy jack na stare modele unitry wyjścia i takie tam to to niee problem tylko GRUBY126P1 niee rozumiem o co ci chodzi z tymi ekranowanymi przewodami jak byś mógł mi wyjaśnić to bym był ci BARDZO WDZIĘCZNY a po drógie tak jak mówię problem dotyczy tylko wtedy jak odpalone jest autko boo jak stacyjka przekrecona jest na I-ce to wtedy wszystko gra jak talalala!!:)

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-10-07, 17:15

ekranowane przewody to poprostu przewody w ktorych umieszczone sa naokolo ekrany (nie wiem z czego sa zrobione), te ekrany to korde jak to powiedziec, warstwa zabezpieczajaca przewod przed zakloceniami z innych zrodel, typy jak u ciebie silnik. Wystepuja przewody jedno ekranowe, podwojnie ekranowane i bardzo zadko potrojnie ekranowane. Ogolnie na naszym rynku bez problemu znajdziesz podwojnie ekranowane i sa bardzo dobre, chronia przed wszystkimi mozliwymi zakloceniami w samochodzie.

Mariusz_S
Forumowicz

przez Mariusz_S » 2006-10-11, 15:36

Prawie, ale nie do końca. Sauron, wyobraź sobie kabelek. Taki pojedyńczy w izolacji. Jest on zbudowany z wielu cieniutkich drucików skręconych razem, a naokoło jest igelitowa izolacja. Do przesyłania dźwięku jest to całkiem niezły kabelek ale jest go za mało. Dźwięk przesyła się dwoma kabelkami co też pewnie zauważyłeś jak rozwaliłeś cinche. Nazywają się one gorący i masa. ten kabelek o którym wyżej napisałem to gorący. A teraz bierzesz drugi taki sam i podłączasz nim masę. Niby OK ale nigdy nie będzie to dobrze grało (będzie mnóstwo zakłóceń). Aby je wyeliminować ktoś mądry obdarł masę z izolacji i owinął szczelnie raz koło razu na izolacji kabla gorącego. W ten sposób powstał ekran elektromagnetyczny. Ktoś inny też ponoć mądry zawinął taki kabelek w folię aluminiową i nazwał go podwójnie ekranowanym. Takie kable stosuje się ale nie w audio tylko np w TV kablowych. No i taka mniej więcej jest idea kabla ekranowanego.

Generalnie w Twoim przypadku widzę kilka możliwości. Po pierwsze raczej nie jest to problem adaptera, bo piszesz że wszystko gra ale jest dodatkowo jakiś przydźwięk. Gdybyś potrzebował adapter to efekt byłby taki, że wzmacniacz by się przesterowywał jak pogłosisz, czyli zamaist grać zaczęłoby wszystko przysłowiowo pierdzieć, brumić i tyle, zwłaszcza na niskich tonach. Zacząłbym od zamiany przewodów. zrozumiałem z Twojego opisu że uciąłeś cinche i podłączyłeś to pod radio. Zamień to tak aby przewód w izolacji (ten w środku) był do + z radia na głośniki (NIE ZASILANIA !!!)a ten drugi owinięty na około pierwszego do - na głośniki. Ten + i - powinny być opisane lub oznaczone. Oczywiście pomysł żeby kable cinch poprowadzić po jednej stronie (najlepiej pasażera - bo tam nie ma żadnych kabli) a resztę po stronie kierowcy jest badzo dobry. Nawet przewód od REMOTE wzmacniacza po stronie kierowcy, a nie tak jak w tanich kablach przyklejony do kabla cinch. I trzecia sprawa to problem tanich kabli. Tak jak na zawieszeniu, tak i na kablach się nie oszczędza. Tani kabel to taki w którym gdzieś trzeba było poszukać oszczędności. Najdroższa w kablu jest miedź i to na niej się oszczędza. A od jej jakości i ilości zależy choćby jakość ekranowania czyli ilość przepuszczonych do przewodu gorącego zakłóceń. Radio czy wzmacniacz zawsze możesz sobie wymienić, ale kable kupuje się raz na zawsze. To bardzo dobra zasada podczas projektowania i montownia zestawu audio do samochodu.

Życzę powodzenia. Problem pewnie jest banalny i sam dasz radę zlokalizować niedomaganie zestawu :)
"I'm forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air
They fly so high
They reach the sky
And like my dreams they fade and die
Fortunes always hiding, I've looked every where
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!"

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2006-10-14, 14:20

moim zdaniem masz problem z zakloceniami ktore sa generowane przez wszystkie ceweczki w samochodzie(czyli alternator,cewka zaplonowa wtryski itp), pracuja one impulsowo i przez to 'generuja' mnostwo jakichs tam przebiegow(kazdy elektryk czy elektronik ci to powie); przebiegi te dostaja sie do obwodow elektronicznych sprzetu audio no i niestety sa wzmacniane, a jedyna rada na to sa filtry przeciwzakloceniowe. Praktycznie caly obecnie produkowany sprzet takie filtry ma wewnatrz, tyle ze jeden lepsze inny gorsze, a gorsze -to niestety mniejsze tlumienie i gwizdy w czasie pracy silnika
proponuje ci zrobic test, odlacz od wzmacniacza kable sygnalowe i wtedy posluchaj czy nie swiszczy jezeli bedzie dalej piszczalo to masz juz odpowiedz i musisz zamontowac jakis filterek na zasilaniu, jezeli przestanie piszczec to musisz szukac gdzies po stronie radia,kabli sygnalowych

uff mam nadzieje ze to ci pomoze
sam juz przerabialem to kilka razy w roznych samochodach
pozdrawiam

ParanojA
Forumowicz

przez ParanojA » 2006-10-18, 13:04

według mnie to zakłucenia z silnika np kabel zasilajacy albo sygnałowy poprowadz inna droga. U mnie było to samo (jak załozylem inaczej kable) a radio mam podpiete sygnalem do wzmaka na porzadnych kablach Lanzara. I wszystko przez złacze sygnałowe (niskonapieciowe), zadne kable nie byly ciete ani przerabiane.

Jesli bys podpiał wzmaka do wyskonapieciowego wyjscia audio to pewnie by długo nie pochodził wiec to na pewno nie w tym problem.

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2006-12-04, 14:08

tez tak kiedys miaem i to byla wina wzmacniacza :wrrr: nie mia ta jakichs filtrow i zbieral zaklocenia z alternatora w moim przypadku nawet takie specjalne filtry cos ie daje na kable zasilajace nie pomogly,zmienilem wzmacniacz,mozesz sprobowac podpiac kable zasilajace nie prosto od akumulatora,mozesz tez sprobowac z tym filtrem antyzakloceniowym na kable zasilajace :D
Takie małe a cieszy :)

Następna strona