BOV - jak to sie je ?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-10-18, 10:27

kukus napisał(a):Tobie instalke robil Grabcio wiec podejzewam a wrecz pewien jestem ze masz DV czyli zawor z cywilnej fury ktory bez zalozenia rurki zwrotnej do dolotu tez swiszczy.

I tu się zgadzam, też tak miałem jak odebrałem od niego auto. Było słychać psssssss, ale po załozeniu blow Off-a jest .... :rotfl:

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2006-10-18, 11:16

A ja mam kolejne pytanko nie wiem czy naiwne czy nie - sie okaze :) Nie chodzi mi tutaj o dlugosc czy preywanosc tego pssst. Chodzi mi o to ze czesc przerobionych na turbo autek jakimi jezdzilem robi wlasnie pssst a niektore (WRC i maluch znajomego) swiszczy przy ujeciu gazu - tak jakby slicznie pogwizduje. Czy to tylko roznica w konstrukcji blow offa? bo ze takowy te auta posiadja to wiem. Wurce do tego niemilosiernie strzelaja w wydech ale to juz sprawa podtrzymania doladownaia :)
Mi chodzi i ten gwizd :)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-18, 14:51

WRCkach wlasnie jest dziwk takiego pogwizdywania tyle ze ten dziwk jest rpzerywany i to wlasnie mialem na mysli piszac jak to rudzinski ujal sekwencyjne. Dziek pzoatym jest identyczny jaki wydaje sprezarka bez bova czy z zakreconym. ale nie wierze ze w takich furach zawor nie dziala :)
choc moze..... podrzymanie turbo czyli sprezara wciaz laduje a bovem duzo nie ucieknie i moze fala zwrotna ja zalewa... nie znam sie :) szukaj na SR :)
tam chlopaki maja grube glowy :ok:
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2006-10-18, 15:08

No mi wlasnie chodzi o roznice w samym odglosie ale nie o jego przerywanie - tylko o roznice syk i pogwizdywanie. A "gwizdze" tez maluch jednego znajomego ktory nie ma na bank podtrzymania a chlopak jest w irlandii i teraz z nim nie pogadam hehe.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-03-12, 19:16

http://youtube.com/watch?v=KbJNaKAdLL8

wrzucilem linka zaporzycoznego ze stronki SSG boys bo slychac na nim fantastycnzie jak chodiz zawor sekwencyjny stosowany np w WRCkach :D

Fawor
Forumowicz

przez Fawor » 2007-03-12, 21:18

kukus, wiesz o co chodzi, ale chcialbym naprostowac stwierdzenie o WRC. W Wurcach nie ma żadnych BOVów, dzwięk przy upuszczeniu gazu ( tzn ćwierkotanie ) to dzwiek powietrza wracającego przez filtr. Tam jest po prostu bardzo silny DV i wszystko idzie z powrotem w dolot. Bardzo fajnie wyjasniał to Hwojtek na SR.pl, ale nie moge teraz tego znalezc.
Wie ktos może jaka marko blow off'a siedzi w tej S14tce?

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2007-03-12, 21:25

na sssg napisali ze to hks sekwencja...
a co do wrc to zes mnie zaskoczyl...
czyli nadmiar upuszczany przez DV wypelnia dolot przed sprezarka na tyle ze syczy ze stozka i cwierka bo przepycha przez sprezarke? tez chcialbym miec tyle sprezarek ze moglbym je wymieniac sobie co kilka jazd :)

czyli rozwiazanie z typowego dupowozu tyle ze wersja HARD :diabelek:

Poprzednia strona