witam MAM pytanko jaiej firmy zalozyc pasek rozrzadu ( co sadzicie o BOSCHu) i jeszcze jedno ile mozna przejechac na pasku aby byc pewnym ze sie nie zerwie
W żadnym wypadku Bosch.
Spytaj sie jakiegoś mechanika dobrego to ci powie że bosch jak bosch to dobra firma
z tradycjami ale paski są beznadziejne.
Nam kiedyś szczelił w kadecie po przebiegu 7tyś.
Tylko MITSUBOSCHI albo orginał.Gates też jest git.
Mój mechanik mi to żartobliwie wytłumaczył w ten sposob:
Bosch może robi dobre paski rozrządu ale do swoich niemieckich aut.A nie do japońców.
Niemców denerwuje to że awaryjność jednostek japońskich jest dużo mniejsza niż niemieckich więc postanowili sabotować silniki japońskie przez mizerne paski rozrządu.
I dlatego należy inwestować w japońskie produkty bo japońce nie są takie zawistne jak szwaby;)
Tak jak inni piszą najlepiej oryginał! Niektóre częsci lepiej kupic oryginalne, te które np. wpływaja na bezpieczensteo... CRX to nie polonez jak Ci peknie pasek to wieksze koszty bedą, nie ma co oszczedzac i ryzykować..... tymbardziej, że jest wyzyłowany raczej silnik i sie wkreca na obroty... Np. siłowniki od tylnej kalpy mozna kupic od skody bo nie ma to wpływu na np. bezpieczeństwo(chyba, ze ci klapa na łeb spadnie) ale pasek oryginalny!
Ewentualnie jesli sie uprzesz, ze nie oryginał to jak inni pisza Mitsuboshi a z innymi bym nie ryzykował.