Przepraszam ja zapytam sie tylko o turbo... :)
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Posty: 259   •   Strona 3 z 18   •   1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18
antoniq
Forumowicz

przez antoniq » 2006-10-28, 19:38

M!R@S napisał(a):no to widze że sie gów*o znasz, ja mam 168km poprzez modyfikacje komputera, większa dawka powietrza i paliwa, może dlatego z V-tec'ami co sie ścigałem to je brałem i nawet przez skrzynie biegów (nie moge jej nazwać ponieważ sam niewiem co to za skrzynia) koleś mi mówił że to LX1 ma ktoś taką ?? ciekawi mnie coś o niej

Stary to nie ja się chyba gów*o znam... Samym kompem na N/A to se może lekko mapy zmodyfikować i odcięcie przenieść... Dobre strojenie bez dłubania silnika to max 5-8% ale dobre strojenie nie kosztuje 400zł :rotfl2: No chyba, że masz rezystor to sory +20 koni jak w morde :rotfl2:

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-10-29, 08:08

Jeszcze raz odnośnie seryjnej pompy to mówie jak było naprawde, Jak bym tego nie sprawdzał to bym nie pisał. Wraz z wtryskami 450 i regulatorem cisnienia wykarmiała 0.8 bara, a jaka to moc to nie wiadomo dokładnie bo sie na rolkach auto sie ślizgało. Przy 0.75 bara było ok 250HP. Póżniej wszystko szlak trafił dlatego nie uważam d serii za dobry motor do takich modów. D seria ma takie wady jeżeli chodzi o turbo:
1.Nie ma dobrych uszczelek pod głowcę (HKS od integry jest niedozdobycia)
2.Komputer PM7 cięzki do wgrania turboeditora,a turbo bez cofnięcia zapłonu to prośba o dziórki w tłokach co pare osób już miało a reszta będzie miała niedługo. Wyprzedzenia zapłony stock przekracza 40 stopni a do turbo trzeba ok 20.
3.Słabe tuleje, łatwo "pęcznieją" (tak jak u mnie)
powyżej 0.45 bara cięzko coś zbudować, a te 180 koni na sofcie to wcale nie jest taki szybki samochód i rośnie apetyt na więcej. Jak nie cofnie sie zapłonu to na miasto jeszcze pojeżdzi przy pałowaniu ale na trasie po paru minutach ciągłej jazdy na doładowaniu tłoki mówią nie.
Ale na pewno warto budować z uwagi na dużą ilość wiedzy jaką sie zobywa przy tym, szczególnie z porażek
1.1 bara

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2006-10-29, 09:13

wiec ja mam takie pytanko do expertow :) moze glupie, ale jakie doladownie byloby najlepsze, zeby cieszyc sie wieksza moca (chocby 30-40 KM) a nie narazac tlokow na smierc?? 0,3-0,4 bara?? mowimy o jezdzie mieszanej, czasem palowanie ale nie dlugie, no ale w sumie glownie spokojna jazda?? i dzieki z gory za odpowiedz "kute tloki"

[ Dodano: Nie Paź 29, 2006 7:46 am ]
aha, a dodam, ze gadanie turbo za 400 zl to po prostu miodzio :) za 400 zl to chyba sama muszle dziurawa, a ic to chyba z lodowki turystycznej, bov z kapsla po Lechu, wydech z pcv, a kolektor odlewany z gipsu, moze za 400 zl sie uda... masakra gdzie jest mod-merfi??

Mati79
Forumowicz

przez Mati79 » 2006-10-29, 11:04

konio napisał(a):Przy 0.75 bara było ok 250HP. Póżniej wszystko szlak trafił dlatego nie uważam d serii za dobry motor do takich modów.

szlag trafił bo dalej podkrecałeś czy na tym dołądowaniu juz nie wytrzymało ?!
ET 13,1 @ 218 ps STREET RWD

ET 12,6 @ 1,1 bara STREET FWD

D16Z6 -> D16Z6 T -> D16A9 -> B18C4 -> B18C TURBO -> K20 RWD :)

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-10-29, 11:53

szlak trafił bo sie komp zczekował i oryginalna mapę zapłonu póścił.
1.1 bara

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-29, 12:50

rozumiem ze odprezasz na uszczelce?
ostatnio wiele osob wraca do seryjnych uszczelek bo ponoc swietnie sie trzymaja w stosunku do np Cometica
Thomson napisał(a):jakie doladownie byloby najlepsze, zeby cieszyc sie wieksza moca (chocby 30-40 KM) a nie narazac tlokow na smierc?? 0,3-0,4 bara?? mowimy o jezdzie mieszanej, czasem palowanie ale nie dlugie, no ale w sumie glownie spokojna jazda??

dmuchasz sobie takie 0,3 i smigasz. ;)

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2006-10-29, 13:10

ok a jesli sie zakuje motor,to ile mozna max wyciagnac z ed 9,jestem na etapie zbierania kutych czesci kilka juz mam,ale wiadomo kasa i trzeba czekac ale ile bede mogl pociagnac na zakutym motorze,acha i ewentualnie mozecie jeszcze napisac co najlepiej wymienic na kute zeby banglalo dlugo bez problemow,czy wszystko co mozliwe czy starcza naprzyklad tloki i korby ??
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-29, 13:23

a ja sie nie zgodze... 0,3 bara to bylo... takie takie sam nie wiem... fajne bez banana a wystarczy ciut wiecej czyli 0,45-0,5 i wtedy to juz jest prawdziwa zabawa. Kazdy jadacy ze mna pierwszy raz lapie za raczke na slupku albo rekoma o deske sie zapiera. ale mam wtedy ubaw.
Pan ktory kupuje sprezarki po 150zl jest LOLem dnia... Super zarcik na leniwą niedzielle. 150zl kurde az dziwne ze kazdy na forum nie dmucha :)
Tak dziwnie sie sklada ze 4 osoby piszace w tym temacie maja te zabawki ale widac cwele z nas i grubo przeplacilismy.
Co do wiedzy i doswiadczenia itd itd to jak baca napisal. zlozylismy wszytsko lacznie z gazem w tydzien w garazu miedzy kosiarka a rowerkami rodzenstwa. Auto jezdzilo pozniej dopiero ale to juz nie my sie ociagalismy...
Tym sposobem zrobilem juz 12,000km i nie dymi nawet czy cokolwiek innego zlego.
Szukales firmy KONIO to wiesz.. telefon do mnie znasz :rotfl2:
Wynik jest jaki jest i z czasem zmienie sobie sprezarke bo serce mi sciska gdy mowie ze mam 155 koni a nie 185 :) ale to tylko tyle. Do jazdy na zajecia 185niutkow spokojnie mi starcza i jakos wcale jak kazdy mowil nie ciagnie mnie by podkrecac doladowanie czy myslec o czyms grubszym.
Super zabawa i tyle. 2 osoby sie przekonaly i jedna zbiera graty a II juz powoli sklada.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Mati79
Forumowicz

przez Mati79 » 2006-10-29, 13:48

rudzinski napisał(a):rozumiem ze odprezasz na uszczelce?
ostatnio wiele osob wraca do seryjnych uszczelek bo ponoc swietnie sie trzymaja w stosunku do np Cometica

też tak słyszałem !!! orginalne hondowskie są najlepsze

rudzinski napisał(a):dmuchasz sobie takie 0,3 i smigasz.

do momentu aż objedzie cię jakies autko które do tej pory dostawało (a teraz cos nadłubało) i wtedy zacznie się krecenie :rotfl: ale w sumie chyba o to chodzi ... ;)
ET 13,1 @ 218 ps STREET RWD

ET 12,6 @ 1,1 bara STREET FWD

D16Z6 -> D16Z6 T -> D16A9 -> B18C4 -> B18C TURBO -> K20 RWD :)

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-29, 15:27

Mati79 napisał(a):rudzinski napisał/a:
dmuchasz sobie takie 0,3 i smigasz.

do momentu aż objedzie cię jakies autko które do tej pory dostawało (a teraz cos nadłubało) i wtedy zacznie się krecenie ale w sumie chyba o to chodzi ...
tak, to prawada ale ogolnie pytanie bylo na temat tkie bezpecznego lajtu ale juz w turbo

crxmen napisał(a):ok a jesli sie zakuje motor,to ile mozna max wyciagnac z ed 9,jestem na etapie zbierania kutych czesci kilka juz mam,ale wiadomo kasa i trzeba czekac ale ile bede mogl pociagnac na zakutym motorze,acha i ewentualnie mozecie jeszcze napisac co najlepiej wymienic na kute zeby banglalo dlugo bez problemow,czy wszystko co mozliwe czy starcza naprzyklad tloki i korby ??

zakres odpowiedz na to pytanie jest naprawde ogrooooomny. na jednym setupie wyciagniesz 180KM a na innym duzo bardziej rozbudowanym dajmy na to 400KM. na ta moc ogolna sklada sie wiele parametrow zakladac ze to wszystko ma miec sens i ma byc pozadnie i BEZPIECZNIE (dla silnika) zrobione.

jesli mowa o kutych tlokach i korbach to juz mozna sobie na "troche" pozwolic bo akurat ow korby sa najslabszym elementem silnika Hondy. tym samym uklad korbowo-tlokowy masz juz zabezpieczony i narazie nie musisz przywiazywac do niego juz takiej uwagi. :ok:
teraz bierzemy turbine...
T3 i jej mozliwosci koncza sie w okolicach 280-300KM (wedlug mnie to jest dobre turbo jesli robisz okolice 250KM)
jesli chcesz wiecej to trzeba juz np GT28RS. bardzo popularna turbina i producent szacuje ze jest w stanie wytworzyc ok 400KM :zaskoczony:
zakladmy ze teraz poruszamy sie w przedziale 300-400+KM. przy takiej mocy znacznie wzrosna obciazenia termiczne wystepujace na tulejcach (o ktorych wczesniej pisal konio) czyli zeby wszystko bylo jak nalezy wypadaloby odpowiednio przygotowac blok (czyli albo wbic np Darton'y albo kupic gotowy blok Benson'a)
to wszystko oczywiscie jest przedstawiane tak z grubsza ale generalnei tak wyglada proces podnoszenia mocy z rownoczesnym przygotowywaniem silnika do zwiekszonych obciazen :)

[ Dodano: Nie Paź 29, 2006 2:30 pm ]
kukus tu mam pytanie generalnie do Ciebie bo pewnie bedziesz wiedzial ;)

ta hybryda T3/T4 to T3 na tym wirniku napedzanym a wieksza T4 na tym pompujacym powietrze (nie potrafie ich fachowo nazwac :( )? dobrze to rozkminiam? jesli tak to jaki to ma potecjal?

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-29, 18:01

Bartus jest jak piszesz.
Jedna czesc idzie z T3 najczesciej ciepla czyli zeliwna czyli jak naapisales napedzajaca przez ktora leca spalinki pod cisnieniem i jest wraz z czescia centralna a daje sie wieksza czesc aluminiowa czyli pompujaca. O wydajnosci nic tak nie mozna powiedziec bo rpzydalaby sie mapa pozatym wazne jest z jakich T3/4 sa te graty chodzi o srednice wlotow wylotow.
To sie jakos nazywa TRIM i chodzi o srednice wlotu i co za tym idzie srednice (wielkosc) wirnika.
Z tego co sie zorientowalem to czesciej wlasnie wymiania sie czesc sprezajaca bo po lewej mamy wtedy wirnik jakoby od malej sprezarki czyli wczesniej sie rozkreca a prawa wieksza jest w stanie wiecej nadmuchac przy nizszej temp tloczonego powietrza. Niestety ile to da to powiedziec nie mozna bo same T3 jest od trim 40 po super 60.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-29, 18:06

kukus napisał(a):Z tego co sie zorientowalem to czesciej wlasnie wymiania sie czesc sprezajaca bo po lewej mamy wtedy wirnik jakoby od malej sprezarki czyli wczesniej sie rozkreca a prawa wieksza jest w stanie wiecej nadmuchac przy nizszej temp tloczonego powietrza
bo o to w tym chodzi tylko myslalem ze moze wiesz jak to "powiekszenie" strony tloczacej wplywa na mozliwosci turbiny (dokladnie o ile wieksze cisnienie wytwarza przy tej samej predkosci wirnika napedzanego w stosunku do T3)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-29, 18:15

http://not2fast.wryday.com/turbo/maps/all.html#t3

a to prosze bardzo :)
masz tu mapy.
masz predkosci wirnika i masz jaka mase powietrza przetloczy... problem w tym ze dochodzi tu backpressure ktore nijako dlawi sprezarke w sensie z enie mozna zalozyc do mojej sprezaruni wirnika z jelcza bo zeby dmuchac trzeba miec w co.
ale tak w przyblizeniu mozesz wyczytac. masz wiele map wiec do dziela :)

linie poziome to predkosc wirnika
na dole masz ilosc powietrza a po lewej doldowanie
1,5 = 0,5 bara

have fun :ok:

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-29, 18:51

jest bardzo dlugi temat na SR nawet nie jeden bo jak zwykle kazdy z kazdym sie poklucil o tym czy wiksza czasc sprezajaca da koni mimo tego samego doladadowania
jedni sa za jako is powietrze chlodniejsze bardziej kaloryczna
inni przeciw jako iz cisnienie to ilosc czasteczek dzialajacych z sila czyli uwazaja ze plus jest tylko taki ze sprezarka musi wykonac mniejsza prace by nadmuchac ta sama ilosc gesciejszego powietrza. trudno to w 2 zdaniach opisac...

Konio przydalby sie bo ten to dopiero ma leb :)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-30, 17:53

A ten dalej swoje
Zajzyj na II zdjecie i przyjzyj sie w jakim stanie jest wlot... dodam ze wlot zazwyczaj jest o niebo ladniejszy niz wylot co mozna zauwazyc u mnie bo moja popuszcza w dolot. Sam kolektor jest wart conajmniej 100zl. wiem bo sam mam taki i kumplowi taki zalatwilem. i 100 to jest po znajomosci z lodzikiem. Nie wiem jak Cie przekonac ale ZAPOMNIJ o turbo za 150zl. Za tyle to tylko stare do regeneracji bo z nowszych fur to i zachetanego za tyle nie kupisz. A jak uwzasz sie ze nie mamy racji to kupuj i zakladaj. Nie bez podstaw rpzeciez piszemy tak a nie inaczej.

[ Dodano: Pon Paź 30, 2006 4:03 pm ]
nie moge cholera znalezc tego tematu o wplywie wiekszej turbiny przy tym samym doladowaniu.
lece na poczte i potem jeszcze poniucham

[ Dodano: Pon Paź 30, 2006 9:25 pm ]
http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 563#469563

tak jak chlopaki napisali.
temat padl gdy server sie zakisil i dlatego nie moglismy tego wyszukac. ogolnie warto obserwowac temacik bo chlopaki zaraz zaczna sie klucic poki ktos nie zamknie tematu a z klutni mozna wiele info wyciagnac na podstawie ktorych mozna zbudowac jakis sensowny kawalek wiedzy.

Poprzednia strona   Następna strona
Posty: 259   •   Strona 3 z 18   •   1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18