Taka zabudowe sobie zacząłem ostatnio robic.
Coś dla crxowych audio

ParanojA
Forumowicz

Taka zabudowe sobie zacząłem ostatnio robic.

przez ParanojA » 2006-11-13, 11:23

Zacząłem w weekend robic z kolega zabudowe do mojego II gena. W sumie zaczelismy w sobote i kawałek niedzieli. Jest jeszcze kilka rzeczy do poprawek. Ale pokazuje co tam zrezalismy w garazu :rotfl:

Najpierw było kilka obliczeń zeby sprawdzic litraz i obliczyc jaki bass reflex dac
Obrazek

Potem zabralismy sie do ciecia, krzesania iskier, skrecania i klejenia :diabelek:
Obrazek

Kilka przymiarek (widac fragment starej zabudowy wzmacniaczy)
Obrazek
Obrazek

Teraz mozna sie było zabrac za obijanie
Obrazek
Obrazek

I to co do tej pory zrobilismy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na koniec wykresik pokazujacy gdzie gra najlepiej :rotfl:
Obrazek
Jeżdżę dzięki sobie.

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-13, 12:27

Sorry, ale dla mnie zalatuje wsią. CRX jest autem malutkim i stosunowo latwym do nagłośnienia, więc takie klofty mam rozumieć, ze sa albo na pokaz, albo żeby ludzie na ulicy się oglądali.

Swoją drogo ALPHARD i BOSCHMANN, to szkoda zabudowy na to. Przecież kilka złotówek więcej i byś miał już jakiś w miare dobrze grajacy sprzęt.

BiG BoSs
Forumowicz

przez BiG BoSs » 2006-11-13, 12:30

wolal bym cos kupic i wolorzyc pod maske ;)
To nie my wybieramy Honde CRX to ona wybiera nas!!!

ParanojA
Forumowicz

przez ParanojA » 2006-11-13, 12:36

Ale mnie cała zabudowa kosztowała 200zł.

A po za tym nie wszyscy chca ładowac pod maske i mi 130km w zupełnosci wystarcza.
Jeżdżę dzięki sobie.

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-13, 12:38

W CRX'ie każde 10kg więcej da się odczuć ;)
Chądy powodują gula

BUBASS
Forumowicz

przez BUBASS » 2006-11-13, 12:38

a ja powiem ze super (faktycznie firma glosnikow nie ciekawa ale wszystko w swoim czasie,mam nadzieje)
pytanko na foto nie widac mozesz podac mi wymiary tych glosnikow,litraz jaki jest potrzebny no i powiedz jak to gra lupie faktycznie czy tylko wyglada,sam chce zrobic cos podobnego ale chcialbym dwa glosniki i zastanawiam sie czy kupic 2 jakies tam czy 1 pozadny
V.I.P --- hania nie jest latwa do naglosnienia,chyba ze masz na mysli pizganie a nie czyste granie :rotfl:

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-13, 13:03

Ja mam właśnie na myśli czyste granie, bo Alphard & Boschmann to wlaśnie pozganie i łupanie ;)

StRuSs
Forumowicz

przez StRuSs » 2006-11-13, 13:30

na twoim miejscu dał bym jakąs ładna osłonke na glosniki bo te obramowanie w glosnikach nieestetycznie wyglada

ParanojA
Forumowicz

przez ParanojA » 2006-11-13, 15:54

Napisałem przeciez ze jeszcze nie skonczone to to.
A Boschmana jest tylko wzmacniacz i gra bardzo przyzwoicie.
Wymiary to szerokosc 90cm, wysokosc 30cm, głebokosc 33cm.
w kazdym razie wyszło z obliczen 110 litrów.
Na takich samych głosnikach ale na zamknietej skrzyni wyszło nam 129,7db, ta jeszcze nie była mierzona (no i akustyka auta jest inna).

Skrzynia gra na tyl mocno ze jak zostawiamy auto na stacji benzynowej to spada mi karta bankomatowa z lady.
Jeżdżę dzięki sobie.

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-11-13, 16:50

podoba mi sie calkiem schludnie wyszlo :ok:

djmelow
Forumowicz

przez djmelow » 2006-11-13, 21:14

Tez troche sie bawilem w zabudowy audio za czasow mojej CIv 4G (chyba nikomu nie przeszkadza ze pokazalem tu 4G ;> ) ,wiec tez sie pochwale :P . Opis wycialem z civicklubu poniewaz kiedys tam przesiadywalem. Jest to troche inny rodzaj zabudowy. Bardziej praktyczny i chyba bardziej efetktywny Jbl 2 cewkowy :D

Zdjecia nie sa swietnej jakosci bo robione z telefonu niestety.

Na poczatek moze pokaze wam 2 zdjecia , ktore pokazuja na czym zostala moja sliczna przywieziona

Obrazek
Obrazek

A teraz krotki opis roboty nad zabudowa audio:

A wiec pewnego slonecznego dnia stwierdzilismy z kumplem ze cos musi grac w tym aucie (ktore nawet jescze nie bylo oplacone,zarejestrowane,mialo zimowki i szlo do poprawek blacharskich ) to szczegol

Obrazek

Pojechalem wiec wczesnym porankiem po pare m2 dobrej,starej sklejki ,ktora byla niezbedna do tego projektu , w ten sam dzien zamowilem glosnik JBL GTO 1202D ,kondensator i okablowanie. Jednostke sterujaca na miejscu swoim juz byla wiec mialem jeden problem z glowy .

Obrazek

Przemyslalismy w jaki sposob przeniesc wymiary i ksztalt bagaznika na sklejke ,zeby idealnie wpasowac podstawe zabudowy do bagaznika. Doszlismy do tego ze najlepszym sposobem bedzie kawalek glupiego kartonu, ktory wlozylismy do bagaznika i odrysowalismy ksztalt na nim. Wycielismy wszystkie katy z kartonu, przylozylismy do sklejki i odrysowalismy.

Obrazek
Obrazek

Zostala ulozona polowa kabli,zeby pozniej sie z tym juz nie bawic.

Obrazek

Nastepnie wlozylismy wycieta podstawe do bagaznika i ku naszemu zaskoczeniu spasila idealnie za pierwszym razem.

Obrazek

Nastepnie zaczelismy wycinac skrzynie pod glosnik bassowy z wylotem bass reflex.
To bylo juz trudniejsze ,bo skrzynia musiala miec ok 40 litrow a niestety miejsce na kolo zapasowe niebylo zbyt glepokie,wiec skrzynia zrobilismy o wiele szersza zeby uzyskac dany litraz.( ale i tak go nie uzyskalismy )

Obrazek

Wszytskie elementy byly klejone,skrecane a ponadto zasilikonowane dla uzyskania wiekszej szczelnosci skrzyni pod Subwoofer i dodatkowo obilismy srodek gabka.

Gdy mielismy zrobiony dol zabudowy, nastepnym etapem byla zabudowa wzmacniacza w bocznej sciance bagaznika.

Obrazek
Obrazek

Nastepnym krokiem bylo chlodzenie wzmacniacza, poniewaz brak chlodzenia spowodowalo by jego smierc

Obrazek

Gdy szkielet zabudowy zakonczylismy sukcesem, zostal on oblozony Welurem ,ktory zakupilismy u tapicera. (Welur zostal przyczepiony za pomoca takera)
Rano dotarl do mnie glosnik bassowy JBL ,ktory prowizorycznie podpialem zeby sprawdzic jak wymiata. (na prawde mile mnie zaskoczyl, ale sasiadow troche mniej :))

Obrazek
Obrazek

Ostatnia rzecza byl wzmacniacz , ktory przykrecilismy,podswietlilismy na niebiesko, zalozylismy okablowanie i szybe hartowana od gory zeby bylo go ladnie widac. ( nie polecam plexy bo strasznie szybko sie rysuje i psuje efekt koncowy)

Obrazek
Obrazek

Na sam koniec chcialem powiedziec ze bylo strasznie duzo roboty i projekt jeszcze nie jest skonczony,ale efekt koncowy mi sie podoba ,zreszta sami ocenicie.

PS nie zwracajcie uwagi na pisownie bo moze byc pare bykow

POZDRO

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-13, 21:51

Największy z Twoich byków to użycie sklejki. W zasadzie cała Twoja praca poszła na marne.
Chądy powodują gula

djmelow
Forumowicz

przez djmelow » 2006-11-14, 00:43

nie od konca, poszukam artykul bo gdzie byl w necie , to zobaczysz ze sklejka wcale sie zle nie spisuje. Wszystko zalezy od jej grubosci :)

Mambus
Forumowicz

przez Mambus » 2006-11-14, 01:02

Mi sie bardzo podoba .PROFFI

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-14, 01:05

djmelow napisał(a):nie od konca, poszukam artykul bo gdzie byl w necie , to zobaczysz ze sklejka wcale sie zle nie spisuje. Wszystko zalezy od jej grubosci :)

Jaka by nie byla gruba to i tak ma złą czestotliwosść rezonansową. Tego parametru nie zmienisz grubością. MDf ma f rezo na poziomie 4-8 Hz, dlatego używa się MDF a nie sklejki.

Następna strona