Przepraszam ja zapytam sie tylko o turbo... :)
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Posty: 259   •   Strona 9 z 18   •   1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18
kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-11-15, 19:11

a prosze bardzo!!
jezeli te turba za 7000 to te co widzialem u pirata matiego czy cos to bajera!! jeszcze z 5000zl w kieszeni to juz wogole nie mam pytan :P

no to spoko czekamy az fmu bedzie.
a tak pozatym ktos moze zada jakies pytanko czy zapoda ciekawostke by atmosfere rozladowac.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2006-11-15, 19:12

oki
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

crxmen
Forumowicz

Samochód: WRX-EG-EP

przez crxmen » 2006-11-15, 20:45

no ok,a jescze jedna rzecz,jesli ci sie przypadkiem takie turbo za 2000 wysra niechcacy to nie ma gwarancji i dupa a takie za 7000 plnow chyba jest cos takiego jak gwarancja wiec chyba mniej zmartwien.wiadomo jesli sie robi cos samemu od poczatku do konca to jest to calkiem inaczej :poklony: niz dmuchanie w firmie ale ja chyba mimo wszystko wolal bym oddac to komus kto ma pojecie o tym.takie jest moje zdanie ;) ;) ;)
Subaru Impreza WRX , Wersja Limitowana " UK 300"
Nr. 244 ,Chargespeed Body + PPP (Prodrive Performace Pack )

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-11-15, 20:56

moje zdanie jest takie że każdy niech sam zdecyduje jak woli :ok: najgorsze jest to na forum że ktoś niby wie coś więcej na jakiś temat a nie chce się podzielić wiedzą z innymi tylko odsyła do firmy po gotowca za którego trzeba płacić :nieok:

nikogo nie chcę zmuszać aby dzielił się wiedzą ale skoro uczestniczy się w forum to oprócz brania fajnie by było też coś dać :)

odnośnie turbo to czekam na projekt o którym pisze kukus i porównanie go ze stajnią Grabowskiego :)

natenczas
Forumowicz

przez natenczas » 2006-11-15, 21:47

Nie należy zapominać, że cena ok. 7 tyś zł za kompletną modyfikację turbo soft, obejmuje również kompletny układ wydechowy ze stali nierdzewnej wraz z montażem. Układ ten jest jednym z warunków uzyskania deklarowanych parametrów silnika po modyfikacji oraz ma duży wpływ na bezawaryjność silnika.
.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-11-15, 22:30

hyhyhy a my dmuchamy w seryjne 44mm :ok: z katalizatorem :rotfl2:
wszystko policzone ale koniec o pieniadzach. koniec bo gdzie pieniadze tam dym. wiec pogadajmy o czyms ciekawszym np... czy ktos moze wie czy i jak jezeli jest taka opcja uzyc WG zewnetrzny z seryjniaka. nie przymierzam sie ale lubie wiedziec :)
czy regulacja jest identiko jak ze zintegrowanym akuratorem czyli srubka albo mbc czy jakis inny patencik?

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2006-11-15, 22:52

a ja wam powiem tak, co tu sie kłucić czy turbo za 2 tysie czy za 20 !! - najlepsze porównanie to stanąć jednym i drugim na kresce. Ja jestem posiadaczem tego za ok 7000zł i jestem zadowolony, nic sie nie dzieje, fura zapierdala aż miło!!! Co do gwarancji Mr.Maciek powiedział mi tak: że gwarancja obejmuje to że nie ma prawa być żadnego wycieku oleju, czy żadna rura czy to wydech czy rury od IC nie mają prawa sie obijac o bude. Nie może jednak dac gwarancji że nie pourywają sie korby - bo jak zakrece na 3 biegu do 7800RPM i przez przypadek zapne 2 zamias 4 to panowie nie ma huja we wsi silnik pójdzie w pizduuu :/
ale bez obawy zrobiłem już na turbo ok 5000km i jest ok, nawet jak trzeba przyredukować (rzadkość) to reduka bieg niżej pała w deche i jest miło :rotfl: :rotfl:

bardzo zmienia sie charakterystyka pracy silnika, to już nie ta szalona szlifierka która wkreca sie do 8000RPM z rykiem, teraz przy kreceniu nawet do oporu jest dużo spokojniej :szok:

co do eksploatacji - w taką pogoda jak teraz LYPA dziś wyprzedzałem jakiegoś parcha 2 gaz i traci przyczepność, zapinam 3 i to samo - trzeba uważać :poklony: ;)

co do spalania, jak jeździsz jak emeryt - 8 l/100 jak pałujesz to wciąga ile sie wleje :szok:

no i najprzyjemniejszy akcent - magiczne PTSssssss budzące zazdrosne spojrzenia na ulicy :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

natenczas
Forumowicz

przez natenczas » 2006-11-15, 22:55

kukus napisał(a):hyhyhy a my dmuchamy w seryjne 44mm :ok: z katalizatorem :rotfl2:

Hyhyhy, a to w co dmuchacie dostaliście za darmo, bo zrobiliście z rozbiórkowej rynny? Coś mi się wydaje, że chyba nie.

Przecież prowadząc firmę i kalkulując cenę, należy wliczyć wszystko co wchodzi w skład takiej modyfikacji. A więc nie tylko koszt materiałów, ale również koszt robocizny oraz pozostałe koszty związane z prowadzeniem firmy, a także... zysk. Przecież firmy powstają nie po to, aby się nie nudzić, lecz rownież po to, aby zarabiać. Zrobienie typowej, kompletnej modyfikacji turbo soft, to w najbardziej optymistycznej wersji tydzień pracy dla co najmniej dwóch osób.
.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-11-15, 23:02

hyhy dzis do centrum i spowroten zeszlo ponad 1/4 baku a to przeciez zaledwie pol trasy torunskiej odemnie :) odplyw paliwa jest chyba zupelnie zamkniety i do baku nic nie wraca ;)

a poza Psss jeszcze bomby z wydechu :)
chwila odpuszczenia gazu na wysokich lekkie wcisnieniec i PUUUUUU

[ Dodano: Sro Lis 15, 2006 9:09 pm ]
natenczas napisał(a):
kukus napisał(a):hyhyhy a my dmuchamy w seryjne 44mm :ok: z katalizatorem :rotfl2:

Hyhyhy, a to w co dmuchacie dostaliście za darmo, bo zrobiliście z rozbiórkowej rynny? Coś mi się wydaje, że chyba nie.

Przecież prowadząc firmę i kalkulując cenę, należy wliczyć wszystko co wchodzi w skład takiej modyfikacji. A więc nie tylko koszt materiałów, ale również koszt robocizny oraz pozostałe koszty związane z prowadzeniem firmy, a także... zysk. Przecież firmy powstają nie po to, aby się nie nudzić, lecz rownież po to, aby zarabiać. Zrobienie typowej, kompletnej modyfikacji turbo soft, to w najbardziej optymistycznej wersji tydzień pracy dla co najmniej dwóch osób.
.

i ja to w pelni rozumiem i nic dziwnego w tym nie widze. sa koszty jest zarobek wszytsko co sklada sie na ksiegowosci firmy uslugowej. nie rozumiem tylko komentarzy o babciach w niemczech sciagajacych integry po 1000E. WIec jest koszt 7000... odejmujemy zarobek odejmujemy rozne inne koszty minus roznica miedzy sprezarka po regeneracji a sprezarka bez sprawdzenia i tak to wychodzi. Jakie koszty sa materialu na wydech doskonale Pan wie ale Pan na tym zarabia a gdy ktos robi dla siebie to wiadomo ze kosztuje go to tylko tyle co zostawi za rurki i kolanka + tlumik i flansze. Juz nic wiecej nie pisze o pieniadzach bo widze ze "nie powiem" jest zle a powiem tez nie dobrze. Nic wiecej o kasie no :(
Firmienne jest super bo zawsze sucho zawsze pewnie czy jakos tak.
HMT wiadomo przyjemnosc i nizszy koszt. I tyle. kazdy robi co lubi :)

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-11-15, 23:36

natenczas napisał(a):Przecież prowadząc firmę i kalkulując cenę, należy wliczyć wszystko co wchodzi w skład takiej modyfikacji. A więc nie tylko koszt materiałów, ale również koszt robocizny oraz pozostałe koszty związane z prowadzeniem firmy, a także... zysk. Przecież firmy powstają nie po to, aby się nie nudzić, lecz rownież po to, aby zarabiać. Zrobienie typowej, kompletnej modyfikacji turbo soft, to w najbardziej optymistycznej wersji tydzień pracy dla co najmniej dwóch osób.

i to jest bardzo zdrowe podejście bo przecież mamy wolny rynek i fajnie że istnieją takie firmy jak Wasza :)

jednak tutaj na forum ja np. mimo że z chęcią skorzystam z usług Waszej firmy przy modyfikacjach swojego silnika chciałbym się dowiedzieć o co w całej instalacji Turbo chodzi :)

natenczas
Forumowicz

przez natenczas » 2006-11-16, 00:10

kamilos napisał(a):jednak tutaj na forum ja np. mimo że z chęcią skorzystam z usług Waszej firmy przy modyfikacjach swojego silnika chciałbym się dowiedzieć o co w całej instalacji Turbo chodzi :)

Chętnie odpowiem na nurtujące Cię pytania, ale może bardziej je sprecyzuj, bo ( bardzo ogólnie ) w całej instalacji turbo chodzi o uzyskanie wzrostu momentu obrotowego i mocy maksymalnej silnika przez wtłoczenie do cylindrów powietrza, pod ciśnieniem większym od ciśnienia atmosferycznego, a tym samym o uzyskanie wzrostu przyspieszeń i szybkości maksymalnej samochodu.
.

V.i.P.
Forumowicz

przez V.i.P. » 2006-11-16, 00:31

Jeśli kogoś wprowadziłem bład tym 7000 za instalację to przepraszam. Mam tu na myśli turbo od Garetta lub KKK, jakiś dobry intercooler, całe orurowanie wraz z wydechem, dolotem, stożkiem, wszystkie przewodziki i oprzyrzadowanie "zarządzajace". A o ile wiem, trzeba zakupić także tłoki, które same w sobie już są drogie. Jeśli stworzyłeś turbo za 2000 to ja Cię szanuję i podziwiam za zaradność ;)

Pytanie ode mnie:

Jak różni się uturbianie VTEC'a B16A1 w CRX'ie 2gen. od ED9. Jakie koszta, jakie problemy, jakie podzespoły. Chodzi mi o dmuchanie w granicach rozsądku, nieco więcej niż 220 koni.

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2006-11-16, 00:43

natenczas napisał(a):

.

no walsne dzis wracajac z pracy zauwazylem brak rynien na osiedlu czy to moze miec cos wspolnego z rosnaca tendecja HMT ??

a co do integry od babci to uwazam ze spawanie za darmo za taka sama usluge , ale pytanie mam jescze jedno kupujac Firmowy zestaw turbo uzywany nie bedacy HMT bedzie on kosztowal ok 3500 4000 i nadal bedzie to kiepskie rozwiazanie ??
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

Herman
Forumowicz

przez Herman » 2006-11-16, 02:06

V.i.P. napisał(a):
Jak różni się uturbianie VTEC'a B16A1 w CRX'ie 2gen. od ED9. Jakie koszta, jakie problemy, jakie podzespoły. Chodzi mi o dmuchanie w granicach rozsądku, nieco więcej niż 220 koni.

Wlasnie jakby ktos to mogl wyjasnic??? Tez mnie to ciekawi.
A drugie moje pytanko to czy miał ktos juz problemy z instalacją turbiny w crce??
Są jakieś usterki wynikające po zalozeniu instalacji?? (oprócz spalania:)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-11-16, 08:23

NIe jestem dokladnie pewien dlatego nim ktos skomentuje to niech jeszcze raz pierwsze zdanie rpzeczyta. W B16 potrzebne jest wiecej powietrza.
Silnik niby 1,6 ale na Vteku inaczej zawory chodza co bylo widac u Marcela ktory mial zalozone T3 czyli cos wiekszego odemnie a moment spadal mu w tym samym punkcie obrotow tj okolo 6500.

Poprzednia strona   Następna strona
Posty: 259   •   Strona 9 z 18   •   1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18