PLANOWANIE GŁOWICY I ODCHUDZENIE KOŁA ZAMACHOWEGO
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

cienias

PLANOWANIE GŁOWICY I ODCHUDZENIE KOŁA ZAMACHOWEGO

przez cienias » 2005-03-20, 12:44

Witam wszystkich silnik mam rozebrany na części pierwsze wiec pomyślałem ze można wprowadzić 2 delikatne zmiany a mianowicie zplanować głowice i odchudzić koło zamachowe....Nasuwa się jedno pytanie do WAS ile można splanować głowice i koło zamachowe oczywiscie ze zdrowym rozsądkiem.Prosze o włączanie sie do dyskusji na ten temat

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-03-20, 13:13

jesli splanujesz glowice, to zeby to mialo sens bedziesz musial dokupic kola zebate do walkow rozrzadu - regulowane.. bo tak przesunie Ci sie lekko...

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2005-03-20, 13:14

jutro zamierzam jechac do krakowa dowiedziec sie wlasnie o planowanie glowicy wiec jesli pojade to jutro napisze

co do kola zamachowego to zauwazylem ze przecietnie odchudza sie kolo 30-35%

Endrju ma przeprowadzona taka modyfikacje wiec moze on sie wypowie ;)

Endrju
Forumowicz

przez Endrju » 2005-03-20, 17:20

Samo planowanie głowicy daje mizerne, o ile wogóle odczuwalne efekty. W modyfikacji głowicy najważniejsza jest zmiana geometri kątów gniazd i zaworów, powiekszenie średnicy gniazd, kanałów, ogólnie rzecz biorąc optymalizacja przepływu mieszanki oraz spalin. Teoretyczenie wszystko jest proste i łatwe a zasady jakimi należy się kierować są ogólnie przyjęte dla tego typu modyfikacji. Jednak zawsze jak to bywa można dowiedzieć się dużo więcej jak się samemu coś robi niż oddaje samochód do firmy i płaci ciężkie pieniądze... Doświadczenia nie da się przełożyć na kasę. ;) Ja w związku z modem głowicy miałem problem, ze samochód się nie dokręcał i miał zaniżone parametry, ale prawdopobnie się to od jutra zmieni. Nie wzięliśmy pod uwagę jednej bardzo ważnej jak się okazało sprawy... Jednak to jutro będę miał potwierdzone gdyż czekam na uszczelkę pod głowicę i kończymy składać silnik. Opiszę Wam jutro problem o ile to był ten słaby punkt.

Co do nastawienia rozrządu - splanowaliśmy głowice o 0,7mm i rozrząd wcale nie rozjechał się tak jak mówiło mi wiele osób. Uważam, że można sobie darować regulowane kółka w przypadku takiego delikatnego planowania. Jedyny plus będzie z nich taki, że można później eksperymentować z nastawami rozrządu i dokładną regulacją.

Koło ściąłem o 35% - pamiętaj o tym że trzeba je wyważyć razem z wałem. Zresztą jak masz rozebrany na części pierwsze silnik to daj do wyważenia nawet statycznego korby z tłokami... U mnie po dobraniu wagi do najlżejszego (3 cylinder) różnica wynosiła 6g - 6g - 0g - 8g.
ARG Performance
Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.

Telefon - 790-898-832

fotolog.argperformance.pl

cienias

przez cienias » 2005-03-20, 23:14

wielkie dzieki za rady napewno coś wykombinuje przy waszej pomocy bedzie mi o wiele wiele łatwiej.dzieki!!!!!!!!!