pomocy -moze ktos doradzi
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

BOBAN
Forumowicz

pomocy -moze ktos doradzi

przez BOBAN » 2005-03-24, 00:16

problem polega na tym ze gdy jest cieplo po odpaleniu gasnie badz chodzi na bardzo niskich obrotach po jakims czasie ma juz normalne obroty. w zimie nie wystepowal ten problem poniewaz po odpaleniu samochod chodził na ssaniu nie mam pojecia co to moze byc a to jest troche wku... jak po odpaleniu gasnie i tak kilka razy chyba ze po odpaleniu potrzymam go na wyzszych obrotach to po jakis 10 s mu przechodzi i trzyma juz wlasciwe obroty.

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2005-03-24, 01:05

Darujcie jak sie wygłupię, ale jak to chodził na ssaniu? :?:

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2005-03-24, 01:23

nie wiem jak 2 gen ale Solka ma automatyczne ssanie.

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-03-24, 01:29

2 tez
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

outsider
Forumowicz

przez outsider » 2005-03-24, 10:53

:D o czym Wy mówicie, jakie "ssanie" ?!?!?! Gaźniki sobie pozakładaliście, czy co? To gratuluję, mój silnik ma komputer sterujący zarówno obrotami biegu jałowego jak i składem (wzbogaceniem) mieszanki i z tego co wiem, to wszystkie inne ceerki też mają instalację wtrysku paliwa. Jeśli jednak ktoś ma egzemplarz bez wtrysku, czyli z gaźnikiem, to wtedy z pewnością ma ssanie. Automatyczne bądź na linkę.... U wszystkich pozostałych użytkowników Hondy CRX ssanie występuje tylko w żołądku wieczorem wskutek braku piwa.... Pozdro....
Bieda to jest stan umysłu, a nie konta...

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-03-24, 11:04

no nie wiem czy nie ma ssania, muwisz ze ssanie ma tylko gaznik, cos mi tu nie gra ja w transpotrerze mam ssanie na linke, a to jest dizel i napewno nie ma gaznika :mrgreen:

NyGaS gaRaz

BOBAN
Forumowicz

przez BOBAN » 2005-03-24, 12:24

panowie chcialbym uzyskac odpowiedz na moje pytanie (mowa byla o tym ze w zimie po odpaleniu samochod trzymal jakies 2000 ) nie o jakims saniu na linke czy cos takiego to nie jest istotne!!

outsider
Forumowicz

przez outsider » 2005-03-24, 14:17

fazer napisał(a):no nie wiem czy nie ma ssania, muwisz ze ssanie ma tylko gaznik, cos mi tu nie gra ja w transpotrerze mam ssanie na linke, a to jest dizel i napewno nie ma gaznika :mrgreen:

Fazer, człowieku, jakie ssanie w dieslu :oczy: Masz linkę biegnącą do pompy wtryskowej która mechanicznie podnsi obroty silnika, żeby Ci nie gasł kiedy jest zimny, bo w prostych (starszych) układach wtryskowych silników wysokoprężnych masz prędkość biegu jałowego ustawioną na stałe, więc kiedy silnik jest zimny to trzeba ją mechanicznie (tą właśnie linką) podnieść - efekt jest taki sam, jakbyś lekko trzymał nogę na gazie. Tyle, że wówczas gasł by Ci silnik np. przy hamowaniu, prawda? Więc jest lineczka... To taki ODPOWIEDNIK ssania z silnika benzynowego zasilanego przez gaźnik, ale jeśli chodzi o zasadę działania nie ma z nim nic wspólnego. Tylko efekt jest taki sam - zimny silnik nie gaśnie.

Boban, trudno powiedzieć tylko na tej podstawie, że Ci gaśnie. Komputer powiniem sam (bez dodawania "gazu" pedałem) stopniowo zmniejszać obroty i zubażać mieszankę w miarę nagrzewania się silnika, u Ciebie tego nie robi, ale przyczyn może być wiele: sonda lambda - o ile ją masz, nie wszystkie silniki w ceerkach są w nią wposażone, moja np. nie ma ale wiem, że niektóre silniki mają. Może to być czujnik temperatury płynu chłodzącego, może błąd w samym kompie - nie umiem Ci powiedzieć tylko na podstawie tego co piszesz, a sam nie miałem nigdy takich objawów. Może rzeczywiście ktoś na forum miał już ten sam problem i Ci podpowie.

P.S. z "innej beczki" - nawet nie wiesz jak się cieszę, że nie kupiłeś ode mnie tego zderzaka. Jest już założony, wrzuciłem mu na dół halogeny Hella klar, kierunki na gładko, do tego soczewkowe lampy Angel Eye's, dzielone pozycje z kierunkami klar, wygląda po prostu aaaaauuuuuu..... Po świętach idzie do lakiernika, jak już będzie gotowy to wrzucę foto... Na razie, pozdro...

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-03-25, 00:59

moze nie mam racji ale moze silniczek krokowy, filtr paliwa, albo nieszczelny uklad paliwowy i dostaje sie gdzies powietrze i dopiero przy przegazowaniu dziala?a moze woda w paliwie?no albo kable/swiece/zaplon?

kuli
Forumowicz

przez kuli » 2005-03-25, 10:32

A ja stawiam na 99% na przekaznik który jest z lewej strony pod kierownicą,jak sie nie myle to on steruje pompą.Ja tez tak czasem mam i jak pukne ręką to odrazu jest ok.
Takze BOBAN jak zapalisz a ci będzie spadac z obrotów to pukni od spodu ręką i zobaczysz czy obroty wróca do normy.

POzdrawiam KULI
moja była niunia

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-03-25, 11:57

dobra dalem plame z tym ssanuiem, zwracam honor i dzieki za uswiadomienie ;)

NyGaS gaRaz

outsider
Forumowicz

przez outsider » 2005-03-25, 12:20

Ależ nie ma sprawy - nie piszę złośliwie, tylko właśnie po to, żeby wytłumaczyć... Miło mi, że mogłem Ci coś podpowiedzieć... Przez dwa lata przerabiałem przedmiot "silniki spalinowe" w technikum, a gość od silników miał "hopla" na punkcie gaźników - taki jego "konik". Jak nie chcieliśmy, żeby pytał, to wystarczyło coś tam zagadać na temat jakiegoś problemu związanego z gaźnikiem i pół lekcji z główeczki. Ale przy okazji nauczył nas dużo - tyle, że akurat wiedza na temat gaźników jest teraz potrzebna jak przysłowiowemu psu na budę... Postęp w dziedzinie osprzętu silników idzie w takim tempie, że jeśli nie ma się z tym kontaktu na co dzień, to po kilku latach jesteś z powrotem prawie że laikiem...
Bieda to jest stan umysłu, a nie konta...

email
Forumowicz

przez email » 2005-03-26, 14:32

witam! mam taki sam problemik tylko że w peugeociku 106. też jest tam silnik na pełnym wtrysku więc może taka sama zasada działania i ten sam problem. jaszcze z tym nie zrobiłem bo to autko moich starszych ja bujam sie del solkiem:-) wiem tylko tyle że jak autko podpieli do kompa to wyszło że wszystko jest oki a mechanik powiedział że to najprawdopodobniej czujnik temperatury siada.