jaka HONDE CRX wybra pomocy
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2005-03-27, 12:26

Oczywiscie ze samochodow nie brakuje, ale te ktore pokazales to sa wersje 130 konne, czyli ED9. Do jednego (tego pierwszego) wlozony jest podobno silnik B16A2 - 160KM, ale sprawa wydaje mi sie troche podejrzana...gosciu nie wkladal tego silnika sam, tylko taki kupil juz, a jak go pytalem czy to swap czy moze pokrywe zaworow zamienil (nie wiem czy mozna, ale spytac nie zaszkodzi :) ) to powiedzial, ze nie zaden swap, tylko mocniejszy silnik wstawiony...oczywiscie nie znanie takiego okreslenia nie swiadczy o braku technicznej wiedzy, ale nie nalezy wierzyc zdjeciom i temu co mowi sprazedajacy...w kazdym badz razie trzeba podjechac z kims kto potrafi odroznic te dwa silniki.

Po drugie - nie patrz na to ze samochod ma napisane 158 KM jak ten z tradera...ludzie wypisuja sobie co im tylko do glowy przyjdzie zeby sprzedac samochod, a poza tym mysla, ze wstawia filt sportowy, walna strumienice i magnetyzer i przyrosnie im powiedzmy 15-20 KM...takze jesli nie widzisz wykresu z hamownii nie napalaj sie na to ile samochod ma koni (chodzi o to co mowi wlasciciel), tylko przyjmij ze 130 i ogladaj co i jak z nim jest, jak chodzi i zwroc uwage na typowe rzeczy, ktore sprawdza sie przy kupowaniu samochodu.

Samochodow jest naprawde duzo, a popyt na dobre EE8 zapewniam Cie przerasta podaz...jesli Twoj kumpel sprowadzil naprawde dobrego VTECa w cenie, o ktorej mowisz, to mial cholerne szczescie, bo takie okazje trafiac sie bede niestety coraz rzadziej...Tak jak mowilem samochody sa juz przebrane (chodzi mi o te prawdziwe okazje) i pelno jest rzechu, ktory trafia do Polski..pamietam, ze zanim weszlismy do Unii, na allegro stron z aukcjami Hondy bylo ok. 5-6...dzis jest 11-12 wiec doskonale obrazuje to sytuacje.

Powodzenia w szukaniu

P.S Fazer jak wroce do Sopotu to postaram przyslac CI adres, bo teraz dzialam na laptopie i nie mam tutaj tego... ale w necie pelno jest takich stron...w kazdym badz razie cena takiego swapu to 1800-2000 $.
prawie jak JDM

beerserk
Forumowicz

przez beerserk » 2005-03-27, 14:34

no tak doskonale wiem ze ludzie lubia dodawacmocy :) jak mowilem wczesniej znam sie na VW MK II i przed moim pierwszym kupnem mkII 1.8 G60 tez dlugo sie uczylem tylko ze w VW latwiej rozpoznac silniki gdyz G60 mial 2 wersje :) no i 160 koni a ludzie pisali tez rozne herezje ze 170 190 tlyo ze oni te auta masakrowali wywalali standardowe katalizatory i jakies pseudo stumienice pozniej oklejali folijkami ktore niestety szpecily bo jak to kazdy dresik woli nalepic niz wypalic sobie szybke (przyciemnianie piecowe) robili rozne rzeczy zmieniali swiatla nacinali maske dokladali lotki i to wszystko ch*j na wode fotomontarz trzeba patrzec na stan blacharki i silnika a nie na to jakie ktos ma szyby czy kierunki albo lampy ala lexus wlozone od tego autko nie bedzie lepiej jezdzic. rozwazam take zakup innych autek mianowicie

VW CORRADO G60
TOYOTA CELICA
MITSHUBISHI ECLIPSE

no i oczywiscie HONDA CRX EE8 :)

teraz namieszalem i czekam na doradzenie co jest lepsze pozdro

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2005-03-27, 14:40

Osobiscie uwazam ze za 10K pln jak Ci się uda kupic znosnego V-teca to powinienes być baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo zadowolony. Chyba że szukasz czegoś do robienia przez długie zimowe wieczory :)
A co do Twoich typów fur to chyba było pytanie retoryczne ? Czy się mylę :P

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2005-03-27, 15:14

A wiec - G60 moim zdaniem kupa...sorry ze to mowie, ale te silniki sa tak awaryjne, ze naprawde nie polecam...co do Celici to podstawowe nie jezdza...a Eclipse?? no coz, wydaje mi sie jednak ze to troche inna klasa...(i kasa oczywiscie)...ogolnie rzecz biorac za 10 tys. albo nie dostaniesz ktorejs z tych fur, albo nie bedzie jezdzila lub bedzie w stanie dogorywajacym...10 tys za VTECa to za malo...mowie Ci powaznie - przetestuj ED9...a co do CRXow to w Polsce sa tez praktycznie dwa(trzy) silniki - D16A9 i Z5, czyli DOHC non-vetc 124-130KM i B16A1 DOHC VTEC 150KM...
prawie jak JDM

shark84
Moderator

Samochód: typeR

przez shark84 » 2005-03-27, 15:55

stary bierz ed9 ja tez jestem napalony na ee8 ale nie wiem czy wystarczy mi 13 tys. bo mam zamiar tyle wydac ale dopiero ok.pazdziernika a mialem okazje jechac w ed9 dzieki jimmy ;) i idzie jak rakieta :twisted: stary bierz i na bank bedziesz zadowolony
:)

beerserk
Forumowicz

przez beerserk » 2005-03-27, 16:08

wiecie ja moge wydac nieco wiecej niz 10 tys wezme kredyt studencki i np bede mogl wylozyc 16 tys tlyo czy warto dla 20 koni wiecej placic 40% wiecej. jak dokoncze stronke www to zapodam adres i zobaczycie jakie eclips mielismy za 9500 :D powaznie postaram sie wrzucic stronke na server do max 7 dni a tak jak sie maja CRX w utrzymaniu ?? pozdro

Szołmen
Forumowicz

przez Szołmen » 2005-03-27, 16:24

jak jesteśmy przy tym temacie to powiedzcie mi z waszego doświadczenia czy idzie kupic crx-a za 8000zł?? w stanie dobrym do jazdy ?
moja była:)

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2005-03-27, 16:28

Kredyt studencki...nei wiem czy sie orientujesz, ale kredyt studecki nie polega na tym ze dostajesz jakas sume jednorazowo, tylko co miesiac wyplacaja Ci pewna kwote 200-300 zl (nie wiem ile dokladnie, ale nie sa to wielkie pieniadze ;) )...EE8 to nie tylko 20 km wiecej, to znacznie lepsze hamulce, wyposazenie i ogolnie wykonczenie...czesci sa drozsze, ale masz mozliwosc praktycznie bezproblemowego swapa na inne silniki serii B, miedzy innymi ten od Integry :)

A co do Eclipsa - jesli nie jest do Turbo, albo GSX (a nie sadze, zebys za ta kwote dostal te modele) to nie ma co sobie glowy zawracac...takie jest moje zdanie, ale kazdy ma to co lubi :)

Jest jeszcze jedno wyjscie za 16 tys. Civic 5 gen. (czyli jajko, kaczka czy jak tam zwali) w wersji VTi = niska masa plus 160KM, niezle wyposaznie i wykonczenie, niepozorny wyglad, czyli maly killer :)

[ Dodano: Nie Mar 27, 2005 2:47 pm ]
Co do utrzymania CRXa - jesli chodzi o paliwo to wprost bajka - mowie o ED9, bo EE8 pali wiecej, ale nie jezdzilem wiec nie wiem jak to jest w codziennym uzytkowaniu. Ja np. majac srednia predkosc powyzej 80km/h na trasie Gdansk-Bialystok spalam ponizej 6 l/100km. W miescie nie wiecej niz 8, ale jak juz pedal w podlodze i w ogole to 9-9,5, ale tak to chyba raz w zyciu mi sie zdarzylo.

Szołmen - ja swoja wyrwalem za 7000zl. Wersja totalnie gola, kupiona w Polsce w salonie w 91r. D16A9 bezwypadkowy. Podobno dwie byly w trojmiescie - Krasa piekna niunia i moja...roznica w cenie przede wszystkim wynikala ze stany blacharki - u mnie kupa!!! Za to silnik w super stanie...oleju to bierze szklanke, moze ciut wiecej na 10 tys. teraz juz prawie z blacha sie uporalem i wezme sie za rzeczy mechaniczne, ktore nie przeszkadzaja w jezdzie, ale mnie osobiscie denerwuja bo wszystko musi byc SI :) Takze da sie kupic za tyle, ale nie bedzie to okaz przy ktorym nic nie musisz robic...ja wiem, ze w paru kwestiach zostalem oszukany, ale i tak jestem zadowolony. I osobicie polecam A9 :)
prawie jak JDM

beerserk
Forumowicz

przez beerserk » 2005-03-27, 17:28

no to jak dalej rozwijamy temat to co moge miec za 15 tys zeby bylo zaje**** bo jesli juz ma byc ta najmocniejsza CRX to w jakich kwotach one sa i co mialy za wyposarzenie ?? (a co do kasy wystawie sie chyba pod latarnia ;) ) nie no ale zachorowalem na CRX tlyko hmm jaka jest roznica w przyspieszeniu CRX 130 konna a mk II g60 160 konny bo nie mam porownania :(
moze dlatego ciagnie mnie do tego mocniejszego silnika w CRX :D powiem sczerze jak Tobie bierze sklanke oleju na 10tys km to mi mkII bral od razu 0.5l ;)

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2005-03-27, 17:53

Krasa Ceerka na Gtechu pokazywala bodajze powtarzaln 7,2 s, ale wiadomo ze on zaniza wiec A9 ma ok 7,4-7,5 sekundy do 100. NIe wiem niestety jak MKII...
prawie jak JDM

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-03-27, 18:35

hehe na tez nie wydalem duzo na honde ale juz spokojnuie drugie tyle w nia wlozylem i jeszce wloze duzo duzo kasy jak bede mial
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-03-27, 18:44

ciastosz napisał(a):Krasa Ceerka na Gtechu pokazywala bodajze powtarzaln 7,2s

No dwa razy na lotnisku w Borsku w idealnych warunkach (bardzo ciepły przyczepny asfalt po gorącym dniu ale już wieczór więc powietrze chłodne, praktycznie zero wachy Vpower Racing w baku, powywalane wszystko z bagażnika) pokazał 6.81 i 6.83. Oczywiście wiem że to nie były czasy normalnie do osiągnięcia ale to pokazuje jaki to auto ma potencjał i co można jeśli się człowiek w nie dobrze wjeździ (a umiałem się nim ścigać już wtedy, oj umiałem, kilka mocnych fur się o tym przekonało, m.in. Corrado G60). Na normalnym setupie ulicznym (nic nie wywalone, zagracony bagażnik, wacha zwykła Pb95) uzyskiwałem tak jak Ciastosz napisał: na luzaku 7.2s.
Koniec...

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2005-03-27, 19:35

Ja jeszcze nie mierzylem, ale poprzedni wlasciciel, notabene rowniez z H3M, mierzyl Gtechem z dwoma osobami na pokladzie (tzn kierowca plus pasazer) i wyskakiwalo 7,2-7,3. Tez na jakims lotnisku, tylko nie wiem...moze to bylo to samo lotnisko Kras :)

Jesli kupisz w tym wieku auto po sredniej cenie, to mozesz byc pewien, ze troche bedziesz musial w niego wlozyc...no chyba ze masz np 20 tys. na VTECa Skrobka ;)

[ Dodano: Nie Mar 27, 2005 5:37 pm ]
I trzeba dodac, ze Kras mial calkowita serie z tego co pamietam...a chyba dobrze pamietam :) Podobnie jest z moja niunia
prawie jak JDM

Macias_TS
Forumowicz

przez Macias_TS » 2005-03-27, 20:29

popros tego ostatniego pana o wykres z chamowni :)
OCTANE SQUAD

a jakby tak ed9 robilo 12.xxx ?

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-03-27, 21:51

ciastosz napisał(a):Ja jeszcze nie mierzylem, ale poprzedni wlasciciel, notabene rowniez z H3M, mierzyl Gtechem z dwoma osobami na pokladzie (tzn kierowca plus pasazer) i wyskakiwalo 7,2-7,3. Tez na jakims lotnisku, tylko nie wiem...moze to bylo to samo lotnisko Kras :)
I trzeba dodac, ze Kras mial calkowita serie z tego co pamietam...a chyba dobrze pamietam :) Podobnie jest z moja niunia

Lotnisko najpewniej rzeczywiście to samo bo my tylko tam jeździliśmy. Tylko chyba terminy mierzenia różne ale przecież nie o to chodzi. I owszem, moja była totalna seria + dolot ale on chyba nie dawał zbyt dużo :mrgreen:
W każdym razie czekam na Twój pomiar - miałeś już troszkę czasu coby się wjeździć w autko 8)
Koniec...

Poprzednia strona   Następna strona