dystanse do ed9
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

marcin77
Forumowicz

dystanse do ed9

przez marcin77 » 2005-04-15, 13:33

witam
niewiele wiem :?: na ten temam i szukam rady (chce tylko raczej na tył, amoze na wszystkie....)
- czy ma jakies ujemne skutki?
- jak nie to jakie włożyc zeby nie przesadzic i co polecacie (a moze od razu gdzie kupic ;) )
zawieszenie: seria , 195/50/15
POMoCy
dzieki
pozdr
marcin
H - najbardziej szanowana litera alfabetu ...

Roman
Forumowicz

przez Roman » 2005-04-15, 14:35

Witam. Z tego co wiem to po założeniu dystansów szybciej siadają łożyska i zawias. Zamiast dystansów kup szersze felgi na przykład, ale to twój osobisty wybór. Jak kupisz dystansy to najlepiej je przymierz, bo jak przesadzisz to opona o nadkole będzie zawadzała i dystanse będziesz musiał adjąć. Pozdrawiam.

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-04-15, 14:51

witka...

kolega Roman ma rację...a dlaczego??...to bardzo proste poprzez poszerzenie rozstawu kół zmieniają się siły jakie oddziaływują na poszególne koła oraz elementy zawieszenia...w skrócie wyglada to tak...jak stoisz jest ok...spróbuj teraz rozkraczyć nogi i postać chwilkę...zobaczysz że długo nie wytrzymasz...tak samo jest z elementami zawieszenia...jeżeli zakładasz dystanse to lepiej założyć sport zawiecho żeby wszystko było sztywne...minusem moze być jeszcze problem z wyważeniem opon ponieważ aby idealnie je wyważyć trzeba udać się do specjalnych firm zajmujących się wyważaniem kół zamontowanych na samochodzie bez ich ściągania...koszt jest zupełnie inny...a plusy...oczywiscie także są...szerszy rozstaw kół to lepsze właściwości trakcyjne...to chyba główny plus pomijając wyglad samochodu który jest obłędny...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

marcin77
Forumowicz

przez marcin77 » 2005-04-15, 15:03

dzieki za rady
dedmike a twoja o ile obnizona - ładnie wygłąda (jaki to koszt i co trzeba wymieniac, czytałem ze obnizenie - to potem rónie z geometrią i opony scina jak to jest ?? :cry:

(apropos : śliczniutkie dyskretne progi :love: ( ł ) :D
pozdr

Kaspol
Forumowicz

Samochód: crx ee8

przez Kaspol » 2005-04-15, 20:20

ja jeszcze dodam ze dystanse niszcza geometrie auta.

p.s DEDMIKE. fajnie to wytlumaczyles :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-04-15, 20:57

wiekszy rostaw kol w przypadku CRXa konczy sie masakra jak tylko wjedziesz w koleiny :)

nie szerokosc felg decyduje o tym czy potrzebuejsz dystanse (chyba ze wsadzisz sobie 9 calowe - szerokosc)

patrz ZAWSZE na ET felgi.. to jest najwazniejsze od tego bedzie zalezec czy potrzebne bedda dystanse.. jesli zalozysz dystanse... dosc duze (bo ET felg moze wynosic np: 60)
to skonczy sie tym ze bedziesz musial szpilki wymienic, bo nakretki od felg nie bardzo beda mialy sie na czym trzymac - to ET60 to skrajny przyklad :)

dla CRXa najlepsze ET to okolo 41-45
Tak w ogole na glownej stronie w menu, w dziale 2nd generacji masz Kola i opony do CRXA - jak wybrac opis i rady ogolne - polecam sie z tym zapoznac

Tak jak Dedmike powiedzial
dalej wysuniete kola spowoduja nieco wieksze sily odzialowujace na zawieszenie - lozyska etc.

Ogolnie: potrzeba uzycia dystansow zalezy od ET i szerokosci felgi :)

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-04-15, 21:46

a ja zalozylem felgi o et 25 i tak jak bym mniel dystanse 10 bo przedtem mialem et35 :),
musilem troche wyciagnac blotniki i jest gites :), a ile mniej problemow niz z dystansami i nie chodzi tu tylko o szpilki :P

ps. kumplowi zabrali dowodzik w civicu za dystanse, mail takie felgi ze bylo je widac jak na dloni, ale w sumie nie wiem do czego sie doczepili czy do dystansow czy do wystajacego kola :)
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

marcin77
Forumowicz

przez marcin77 » 2005-04-15, 21:51

dzieki za rady

każda mechaniczna modyfikacja to jakies kłopoty :cry:

ale co prawda to prawda , panowie z pod znaku H pracowali nad naszymi cackami
przez wiele miesiący i wywalili duzo jenów :D - na pewno znają się na tym najlepiej i nie łatwo jest to poprawic

(jak nawijam nie na temat, to mnie wyprostujcie)

chyba z tego wszystkiego (z kasy na tuning mech) walne sobie wnętrze w skórce
:D :D :D np białej
pozdr
marcin

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-04-15, 23:28

nie wiem czy dobrze zrozumiałem wypowiedz fazera ... mianowicie za dystanse mogą zabrać dowód :?: ... czy poprostu mu wystawały :?:
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-04-15, 23:53

slyszalem ze moga ale nie mowie napewno, a jemu wystawaly przy okazji
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2005-04-16, 07:23

dedmike a twoja o ile obnizona

marcin77...moja obniżona jest -60... + nowe zawiecho całe...koszt to około 3 tysiące...

progi Carzone...jeszcze od czasów Malcolma...bo to przecież była jego fura i nalezy o tym pamiętać :)

ps. kumplowi zabrali dowodzik w civicu za dystanse, mail takie felgi ze bylo je widac jak na dloni, ale w sumie nie wiem do czego sie doczepili czy do dystansow czy do wystajacego kola

Fazer za dystanse nie można zatrzymać dowodu osobistego ale za wystające koła poza obrys samochodu owszem...wiec raczej ta druga opcja...chodzi poporstu o to aby to co ucieka z kół było zatrzymywane na błotniku bądż chlapaczu a nie leciało komuś kto jedzie za tobą na przednia szybę...

pozdrawiam

Dedmike

CRX Rulessss
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-04-16, 14:59

ja mam dystanse 60mm na os...

koszt okolo 600 zl z przesylka.

Sa przykrecane do piasty i maja wtopione szpilki nie wymagaja wymiany fabrycznych szpilek... Robi je firma RING AUTO z Krakowa, bardzo latwo ich znalezc w panoramie firm www.pf.pl...

Co do wrazen z jazdy niestety nie moge nic napisac, bo jeszcze nie testowalem i do konca czerwca bedzie ciezko przetestowac...

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2005-04-16, 15:07

ps... niektorzy zapominaja ze jak sie wrzuci dystanse... (dosc duze)
to moze nie skonczyc sie tylko na wymiane szpilek na dluzsze...
trzeba pamietac ze kolo MUSI nachodzic otworem centralnym i musi tam pasowac idealnie ;) inaczej zaczna sie problemu ze szpilkami - lamanie, psucie sie etc ;)

cwaniaczek tutaj jeden lokalny w beji walnal sobie fele wielkie i dal duze ET, felga opierala sie tylko na szpilkach... no i odpadlo mu kolko od samochodu - oczywiscie po jakims czasie :lol:

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-04-16, 15:11

Na dystansie jest otwor centrujacy fi=56,1 a z felgami jest zestaw montazowy...

Wybacz niektorzy nie zapomnieli o takim szczegole... Ale masz w pelni racje... OTWOR CENTRUJACY JEST POTRZEBNY... :)