Witam! Mam głosniki JBL GTO 837 trójdrożne COAX srednica 20cm, kupilem je z mysla o porzadnym graniu w rexie, zalezalo mi na czysciutkim i przeszywajcym mózgownice dzwięku i tak też jest , ale co do basu to sie nieco rozczarowalem:/. Owszem jest dobry ale do pewnego momentu krecenia pokretlem volume w radiu i tak robiac glosniej odejmuje basu , irytuje mnie to bo spodziewalem sie czegos inszego po jbl.Wiem ze to nie skrzynia ani tuba,ale moze plusy z minusami mogą byc przyczyna? I nastepna kwestia , czy kupic skrzynie i wyjebac z glosnikow bas kompletnie , czy sprzedac glosniki i kupic sykacze na przód + skrzynia ..Pozdrawiam !
Zestaw odseparowany na przód cykacze+ kickbasy porządnej firmy + skrzynka z 25cm glosnikiem basowym sprzezone pod dobrym wzmakiem. Zagra na 100% po drugie to trzeba wyglusic drzwi i zastosowac dystanse z MDF pod glosnikami z przodu
P.S glosniki 3 drozne to gowno w papierku takich rzeczy sie poprpstu nie kupuje najpierw pytaj pozniej kupuj nie odwrotnie
dzieki za pomoc i małej rozpiski .jeszcze raz dzieki !
[ Dodano: Wto Lut 13, 2007 10:32 pm ] apropo trójdrożnych .... no tak by wynikało jak piszesz , ale stawiałem na marke JBL , no ale tak czy inaczej dziwke jest rewelacyjny jakosciowo, ale bas niestety nie ...wiec zastanowie sie nad zmianą , na to co pisales ..
hmmm... zeby miec dobry basior to musisz miec przede wszystkim sfazowane glosniki(wszystkie!!!!), bo jak jeden jest wypychany na zewnatrz a drugi wciagany do kosza, to generowane fale ci sie znosza i wypadkowa wychopdzi 0 czyli cisza(w teorii w praktyce nigdy ciszy nie bedzie), a wiec wszystkie glosniki w danym momencie musza pracowac identycznie- to jedna sprawa, druga to musisz podzielic pasmo akustyczne na dwie czesci niska przetwarzana przez tzw woofer i nazwijmy to wysoka przetwarzana przez reszte glosnikow jakie masz zamontowane w samochodzie, trzecia to przesuniecie fazowe pomiedzy glosnikami szerokopasmowymi(tak chyba mozna nazwac te co przetwarzaja to "gorne"pasmo) i wooferem, a chodzi o to ze kazdy wzmacniacz ze wzgladu na swoja budowe wprowadza pewne opoznienia sygnalu i jak jeden troszeczke opoznia sygnal to efekt jest podobny do niesfazownych glosnikow
to tyle odnosnie teorii elektroakustyki w wielkim skrocie, i jeszcze jedna sprawa skrzynie pojemnosciowo trzeba dopasowac do glosnika. Jak jest niedopasowana to tak samo jedne czestotliwosci sa podbijane a inne wytlumiane i dalej jest kicha bo basu dobrego nie bedzie