malowanie cra IIgena
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

piotrwicha
Forumowicz

malowanie cra IIgena

przez piotrwicha » 2007-02-08, 21:08

witam!zastanawiam się czy nie psiuknąć sobie w wakacje cerki na inny kolorek....lecz chciałbym zrobić to dokładnie i pobawić siię w rozebranie a nie psiukanie do uszczelek i tu moje pytania:
1.co z uszczelką przedniej szyby jak ją zdemontować?
2.co z uszczelkami tylnych szyb..?(chyba tylko pozostaje podłożyć pod nie sznyrek żeby lakier pod nie podleciał)
3.co z tymi paskami gumowymi na dachu?
4.co z uszczelką na tylnej klapie?
to chyba by ich na tyle było......... 8)
bardzo bym prosił o konkretny opis jak to zrobić by póżniej dało się je założyć żeby ich nie popsuć :cry:

krysik
Forumowicz

przez krysik » 2007-02-08, 21:15

ja malowalem oczywiscie nie sam ale nietraktuj mojej porady calkiem powaznie
ad 1 jezeli ja zdemontujesz to bedziesz potrzebowal nowej najlepiej podlozyc jakis drut a raczej przewod(kabel) pod nia i troche wtedy podmalujesz
ad 2 idzie zdemontowac lecz na "zakrecie" sa za pomocą takiego malego plastiku wklejonego pod szybe zamocowane u mnie sie z tego plastiku wyrwalu pozatym byly ze starosci bardzo twarde i sie polamaly musialem zalatwic nowe(ale stare)
ad 3 bez problemu sie je wyciąga
ad 4 niewiem u mnie zostala pomalowana :(
CZESCI ED9 60 zdjęć i wiele innych tanio
http://krysik2.fotosik.pl/zdjecia

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-02-08, 22:19

Uszczelka przedniej szyby zachodzi pod nią, więc myślę że nie da się jej zdemontować bez wycinania szyby.

gabeczka
Forumowicz

przez gabeczka » 2007-02-08, 22:39

Walter napisał(a):Uszczelka przedniej szyby zachodzi pod nią, więc myślę że nie da się jej zdemontować bez wycinania szyby

:szok: :szok: :szok:
przednia uszczelka szyby jest tylko ozdoba i mozna ja z powodzeniem zdemontowac szyba jest WKLEJANA a nie trzyma sie na uszczelce to nie polonez lub maluch

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-02-08, 22:44

to można wiedzieć jak ją wyjmować żeby nie uszkodzić?niech napisze ktoś kto to robił!!!bo widze mieszane opinie

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2007-02-08, 22:47

co to bocznych tylnych to na tym "zakrecie" ;) jest przymocowana na normalnym kolku plasikowym, ale nie probowalem sie do niej dostac bo uszczelki wyrwalem, polamalem i wyglada o niebo lepiej bez i wtedy nie ma problemu z malowaniem :)
przednia normalnie sie wyciaga ale lubi sie lamac- zginac, ma jakis metal w sobie, bo pozniej nie jest ladwo ja ladnie ulozyc jak sie zalamie.
Gorne na dachu trzeba powolutku malym srubokrecikiem podwarzac i wyjdzie ladnie (to jest plastik cieniutki) a z tylna nie walczylem

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2007-02-08, 22:54

piotrwicha napisał(a):witam!zastanawiam się czy nie psiuknąć sobie w wakacje cerki na inny kolorek....lecz chciałbym zrobić to dokładnie i pobawić siię w rozebranie a nie psiukanie do uszczelek i tu moje pytania:
1.co z uszczelką przedniej szyby jak ją zdemontować?
2.co z uszczelkami tylnych szyb..?(chyba tylko pozostaje podłożyć pod nie sznyrek żeby lakier pod nie podleciał)
3.co z tymi paskami gumowymi na dachu?
4.co z uszczelką na tylnej klapie?
to chyba by ich na tyle było......... 8)
bardzo bym prosił o konkretny opis jak to zrobić by póżniej dało się je założyć żeby ich nie popsuć :cry:

Ogólnie: Jeżeli chcesz malować auto nie oszczędzaj i zrób to raz i dobrze bo później będziesz żałował ze nie dołożyłeś 500zł do Interesu. Wszystkie szyby które są wklejone muszą być wycięte...

odp1. Przednia szyba: Wycinasz ja drutem do wycinania szyb razem z uszczelka ozdobna, wycinasz pod uszczelka ozdobna wszystko ładnie schodzi. Jak już wytniesz szybę uszczelka zejdzie bardzo łatwo...

odp2. Żeby uratować uszczelki tylnych szyb musisz także je wyciąć zaczynając pod uszczelką przebijając się drutem do środka( piłowanie) na Łuku szyby znajduje się klips plastikowy który tez musisz przeciąć tym drutem podczas wycinania szyby...Uważaj bo uszczelka ma metalowe wzmocnienie które łatwo pogiąć.

odp3. Paski gumowe na dachu są demontowane... musisz je podważyć od czoła i delikatnie unieść powinno się ruszyć i wyjść ruszaj delikatnie góra dół i wyciągaj... uważaj bo ona także ma wzmocnienie metalowe i łatwo ja wygiąć...

odp4. Nie wiem dokładnie o jaką uszczelkę ci chodzi ale jeżeli mowa o tej plastikowej ozdobnej przy dachu to ściągasz dwie końcówki z dwóch stron, następnie musisz wypiąć ja z klipsów które ja trzymają z tego co pamiętam jest ich tam sporo (uważaj żeby ich nie pozrywać przy tym zadaniu cierpliwość będzie ważna)i wysunąć z prowadnic

Jeżeli chodzi o uszczelkę gumową klapy to poprostu wyciągasz ją do góry.

Tylna szybka ma podobny plastik ozdobny opisywany wyżej... i jest wklejona + przykręcana ...

greg 1968
Forumowicz

Samochód: inna HONDA (EJ9)

przez greg 1968 » 2007-02-10, 23:06

Uszczelka szyby przód jest jednorazowa jak wyjmiesz lub wyrwiesz to już amen(listwa szyby jest zbrojona aluminium). Boczne spoko można wyjąć a potem włożyć.Jeśli chodzi o boczne to najlepiej dobrze podgrzać i zaczynasz wyjmować od góry lub dołu ,na środku jest taka spinka która trzyma tą uszczelkę na jej rogu(Gruby 126 o niej wspominał) to przy niej bardzo delikatnie.I teraz już możesz malować. Przy ponowny montażu jest trochę zabawy bo uszczelki boczne fabrycznie są wklejane razem z szybą i jak masz zdemontowane stare to sprawdż czy nie ma na nich starego kleju , w razie czego trzeba podciąć uszczelkę bo nie zmieści się na swoje stare miejsce(tam jest fabryczny klej szyby). Koniecznie trzeba pamiętać o tej spince na rogu . W uszczelce trzeba nożykiem zrobić miejsce na tą spinkę ,która została w nadwoziu bo inaczej listwa szyby nie będzie dolegać i problem pojawi się latem bo te uszczelki mocno reagują na ciepło

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2007-02-10, 23:57

greg 1968 napisał(a):Uszczelka szyby przód jest jednorazowa jak wyjmiesz lub wyrwiesz to już amen..
Dlatego wycinałem szybe razem z uszczelką i mam ją wklejoną spowrotem :)

W I Ś N I A
Forumowicz

przez W I Ś N I A » 2007-02-11, 01:10

Uszczelka przedniej szyby nie jest jednorazowa !!! Trzeba sie postarać aby ją wyciąć ładnie żeby później ładną założyć (chyba że chce mieć sie brzydką lub chce sie kupowac w salonie Hondy ;) )
EVOLUTION-części samochodowe

EVO-street team

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-02-11, 13:40

mozna jej tez nie kupowac i wkleic na sam klej, wyglada znosnie a zamiast z serwisu placic krocie mozna dobrac od czegos, podobnie z tylnymi bocznymi szybami ktorych oryginalne uszczelki maja tendencje do skracania sie
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

tomciuherba
Forumowicz

przez tomciuherba » 2007-02-12, 15:38

A tak z innej bajki to ile kosztuja uszczelki szyb tylnych-nowe mam na mysli :D

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-02-12, 15:47

to chyba najlepszą opcją jest nie ruszać uszczelek tylko je podgrzać i podłożyć jakiegoś druta pod nie żeby farba i tam sie dostała i nie było widać łączeń z uszczelką

tomciuherba
Forumowicz

przez tomciuherba » 2007-02-13, 21:00

Tylko czesto gesto rdza jest np pod uszczelka szyby przedniej wiec lepiej sciagnac i masz wszystko jak na dłoni :D

degenerat
Forumowicz

przez degenerat » 2007-02-14, 10:10

Uszczelki - bumerangi tylnich szyb w ASO to 160 za sztukę.

Jak ja malowałem Crkę to przedniąszybę zostawiłem w spokoju dobre oklejenie i naprawdę nic nie widać. Z wycinaniem szyb jest różnie jak nie masz doświadczenia to odpuść sobie bo można zrobić więcej szkody niż to warte.

Następna strona