Zakończyłem remont silnika w D16Z5. Wszystko jest niby poprawnie tzn działa bez zarzutów ale niestety popadam w jakieś paranoje. Mianowicie chodzi o płyn chłodniczy. Po pierwszym odpaleniu silnika miałem jeszze cos tam przykrecic od spodu i zobaczyłem że z łaczenia kolektora z katalizatorem zaczęła wysączać się woda. Moze była w puszce kata i troche poleciało... nie wiem.
Drugi objaw to taki że zalałem swierzusieńki płyn do chłodnicy i zaraz po zalaniu był przezroczysty i widać było wnętrze chłodnicy, obecnie po przejechaniu ponad 100km wydaje się że chłodnica troche zaszła czymś od srodka a płyn zrobił się troszeczkę bardziej mętny. Dodatkowo po odkrecenia korka od pokrywy zauważyłem że albo olej jest strasznie rzadki i pryska na lewo i prawo albo pod pokrywą jest płyn, dodam że jak przytykałem ręką to kropelki wydają się tłuste ale na oko nie jestem w stanie stwierdzić czy ta ciecz to sam olej czy z płynem, dodam że olej jaki zastosowałem na pierwsze kilka km to minerał (tak polecali) i podobno jak dostanie temperatury to robi się strasznie rzadki wiec moze to sam olej tak pryska.
No i na koniec zobaczyłem że chłodnica była zalana do pełna, układ odpowietrzony, a zbiorniczek wyrównawczy do 3/4 dozwolonego poziomu, okazało się że dzisiaj w zbiorniczku jest ponizej minimum ale chłodnica jest zalana po brzegi.
No i jeszcze wrażenie że zostaje za mną chmura białego dymu ale to chyba tylko złudzenie :/
Teraz o co chodzi:
-Czy ubywanie płynu ze zbiorniczka mogło byc spowodowane złym odpowietrzeniem układu chłodniczego?
-Dlaczego tak pryskało po odkręceniu korka pokrywy zaworów, czy rzeczywiście może byc przyczyna zastosowanie mineralnego oleju?
-Czym może być spowodowane lekkie zmetnienie płynu chłodniczego?
-Po jakim czasie jezeli miesza się płyn chłodniczy z olejem pojawi się "masło" na korku chłodnicy?
-Jak sprawdzić czy płyn miesza się z olejem?
- CZY TO WSZYSTKO RAZEM WSKAZUJE NA MIESZANIE SIĘ OLEJU I PŁYNU???
Dodam że wszystkie zastosowane części były nowe, głowica i blok były planowane, a uszczelka pod głowicę orginalna.
Za wszelkie wskazówki bede wdzięczny.